Martyn Joseph – Sanctuary

      1 Comment on Martyn Joseph – Sanctuary

martyn joseph sanctuaryVoor zijn 21e album in een inmiddels 32-jarige muzikale carrière heeft Martyn Joseph (1960) hulp gekregen van producer Ben Wisch. Deze driemaal met een Grammy Award beloonde man stond in 1992 ook aan de wieg van Being There, een album dat ik nog altijd zeer waardeer. Op Sanctuary biedt de singer-songwriter die aan een gitaar en mondarmonica genoeg heeft om zichzelf live te kunnen begeleiden 11 frisse nieuwe liedjes. Naast Martyn werd een keur aan musici ingeschakeld om de folk melodieën zo warm mogelijk te laten klinken. Gitarist Kevin Barry (Mary Chapin CarpenterRay LaMontagne), bassist Zev Katz (Jeff Beck, James Brown, Bruce Springsteen) en drummer Ben Whittman (Paul Simon, Laurie Anderson, Rosanne Cash) verdienen de complimenten daarvoor.

Opener I Searched for You werd voorzien van een videoclip en geeft een goede indruk van de rest van het album. Vragen durven stellen, zoeken naar antwoorden in een geloofscrisis. When Will We Find sluit daar goed op aan. “peace love and justice, keep walking the other way”

Invloeden van de Canadese Bruce Cockburn zijn hoorbaar in The Light of Guatamala, dat oproept tot sociale gerechtigheid. Bobby vraagt “Some men see things as they are and say why? I dream things that never were and say why not?”, een quote van Edward Kennedy bij de begrafenis van diens broerThe Luxury of Despair is ingegeven door Martyns ervaringen met de Let Yourself Trust waarmee hij in 2014 als vrijwilliger opbouwwerk in de Palestijnse gebieden deed. Er zijn liefdesliedjes (Her Name is Rose, Cherry Blossom Girl), andere oproepen om in actie te komen (Are You Ready?) en bespiegelingen over het landschap in Wales (Land of Evermore).

Joseph’s activisme komt authentiek over. Ik hoop de zanger 7 februari 2016 in café De Amer in Amen weer live te zien.