Nu daagt het in het oosten: het licht schijnt overal

Bands of Friendship - Vikas Patil and Santosh Gujar Amsterdam Light Festival 1Het is niet alleen bij ons in het oosten, dat dagelijks de zon opkomt. Het licht schijnt overal. Maandag en dinsdag in de kerstvakantie benut ik om speciale lichtprojecten in Amsterdam en op Schokland te bekijken.

De zee van kaarsen in de Portugese Synagoge in Amsterdam

Bezoekers van het Joods Cultureel Kwartier kunnen alleen tijdens speciale evenementen de Portugese Synagoge bij kaarslicht bekijken. De zee van kaarsen is bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Museumnacht een populaire attractie. Dit jaar krijgt het publiek tijdens het Amsterdam Light Festival op maandag 21 en 28 december de gelegenheid om de met honderden kaarsen verlichte synagoge van binnen te bekijken. Deze kans laat ik me niet ontgaan, ook al is de rij voor en naast de synagoge behoorlijk. De drie kwartier wachttijd vermaak ik me prima kletsend met de mensen om me heen. De toegang met Museumkaart is gratis. Het met keppeltje op fotograferen blijft lastig, maar fotogeniek is het godshuis zo zeker.

Het wachten waard. Sea of candles in Portugese synagoge #amsterdam #synagogue #amsterdamlightfestival

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Na afloop duik ik nog even de Schatkamers in voor een blik op de doeken en versierselen van thorarollen.

Amsterdam Light Festival

Het jaarlijkse Amsterdam Light Festival heeft ditmaal twee routes. De Herengracht tot aan Oosterdok is het podium voor Water Colors. Je kunt deze route vanaf het water met één van de vele rondvaartboten doen, of langs de gracht lopen. In de cultuurrijke Weesper- en Plantagebuurt is het andere deel, de Illuminade te vinden. 20 lichtkunstwerken die speciaal voor het festival ontworpen zijn. Met 44km wandelen overdag buiten de binnenstad van Amsterdam achter de rug, start ik vanaf het Koningsplein. Ik zie achtereenvolgens:

Waterlicht op Schokland

Maandag 28 en dinsdag 29 december kon iedereen het kunstwerk ‘Waterlicht’ van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde ervaren op Schokland.
Project Waterlicht Schokland van Daan Roosegaarde 360 graden 1
De ontstaansgeschiedenis, maar ook de toekomst van Flevoland is onlosmakelijk verbonden met het water. Lopend onder de met laser gevisualiseerde watergolven ervaart de bezoeker hoe het was ten tijde van de watersnoodramp in 1916, bijna 100 jaar geleden. Maandagavond trok het spektakel 8-10 duizend bezoekers. Op sommige parkeerterreinen in de omliggende dorpen Nagele, Emmeloord en Ens liep de wachttijd voor de gratis pendelbus op tot een half uur.

Zelf ben ik dinsdagavond bijtijds naar Ens gereden met Klazien en Marianne. Op de toegangswegen was het nog rustig en we konden direct een bus instappen. Ook terug geen enkel probleem. Waterlicht werd tegen de bomenrij aan de zuidwestkant van het voormalige eiland geprojecteerd. Door vanaf de Palenweg zo dicht mogelijk tegen de bomen te komen, was het visuele effect het sterkst.

‘Waterlicht’ is een project van Studio Roosegaarde, het bureau van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het project ‘Waterlicht’ was eerder te zien bij de hoogwatergeul van de IJssel bij Westervoort, het Museumplein in Amsterdam en in Parijs.

Lees en bekijk ook: