Enya – Dark Sky Island

      No Comments on Enya – Dark Sky Island

enyaislandMet Dark Sky Island plaatst de Ierse Enya na 7 jaar afwezigheid weer een album in haar discografie. Met producer Nicky Ryan (hij was in de jaren ’80 ook de manager van Clannad, de band van zus Maíre / Moya Brennan en een aantal van hun broers) en diens echtgenote, tekstschrijfster Roma Ryan, werden 11 nieuwe, tijdloos klinkende liedjes gecomponeerd. De verwijzing naar Sark in de gedichtenbundel van Ryan over eilanden, inspireerde voor de albumtitel. Vrij van lichtvervuiling is Sark ideaal om verwonderd naar de sterren te kijken. Naast het reizen over zee naar het eiland staat ook de levensweg door de geschiedenis, emoties thematisch centraal op dit 8e studioalbum en opvolger van het 2008 kerstalbum And Winter Came. De 54-jarige zangeres opent met The Humming en het statige So I Could Find My Way. Op Sancta Maria en Astra Et Luna in het Latijn na géén Gaelic, wel – net als op Amarantine – de fictieve taal Loxian in 2 nummers, The Forge of Angels en The Loxian Gate. Verder Engelstalige teksten om mee te zingen en te dromen. In de eerste single, Echoes in Rain, komen alleluia’s voorbij als refrein tussen het ritme van dag en nacht in de verzen.

Afscheid is altijd een dankbaar thema voor liedjesschrijvers. “Night has gone without my tears. Now I walk alone. You’re no longer here. The days turn to years.” klinkt het in I Could Never Say Goodbye.

Sancta Maria, walsend met snaarinstrumenten en synthesizers. Je hebt telkens de indruk de liedjes al te kennen, maar tot en met Diamonds on the Water, is het slim om de succesvolle muzikale eigen plek in de muziek veilig te stellen. De Deluxe editie heeft 3 extra tracks: het gedragen Solace, de wals Pale Grass Blue en de langzame wals, Remember Your Smile, een folk liedje Enya style. Leg nog een blok hout op het vuur en druk op play. Lees je onder het luisteren het interview van Buzzfeed met Enya in haar eigen kasteel buiten Dublin.