33e TIGO Winterkwartet wandeling rond Ruinen

Wandelaars Tussen de Broeken verlaten RuinenWandelsportvereniging TIGO Steenwijk organiseert deze winter voor de 33e keer een viertal wandelingen. Uitvalsbasis vandaag is Café Brinkzicht in het Drentse Ruinen met routes van 15, 25 en 40km. Vijf jaar geleden deed ik met de 28e editie ook mee. En net als toen houd ik het bij de 25km route vandaag i.v.m. familiebezoek. Het is bij binnenkomst in het café rond 8.45u een drukte van belang. Het bekende om elkaar heen krioelen om een inschrijfformulier, koffie of wandelmaatje te bemachtigen. Buiten voor de deur is het wat gemoedelijker.

Boom in ochtendzon Dwingelderveld 5Gelukkig is de route gewijzigd sinds 2010. Natuurlijk, ik heb meermalen door het Nationaal Park Dwingelderveld, langs Dwingeloo en Ruinen gewandeld, het Jakobspad en Drenthepad volgen dezelfde paden als de routemakers van vandaag. Met een winterzon en de flinke belangstelling deze morgen, is het gezellig. We gaan eerst door het gehucht Engeland, blijven ten noorden van de Ruiner Aa en pakken het Kloosterveld mee, een nieuw stuk natuur dat aan de zuidoosthoek van het Nationaal Park is gevoegd. Er zijn hier geen paden aangelegd, hoewel de wandelaars vóór ons natuurlijk wel een gang hebben aangegeven. 80.000 kubieke meter zand is hier afgegraven en vervoerd naar het zuidelijke deel van de geluidswal langs de A28, die tussen Spier en Pesse is aangelegd. Nattere natuur en meer stilte voor het wild.

Aangekomen bij het bezoekerscentrum Ruinen steken we rechtsaf, het lange pad dwars door het Park. De nu kale bomen in de ochtendzon, in de verte de radiotelescoop van Dwingeloo. Aan de overzijde wat slingers door het bos om na 10km wandelen bij de eerste rust in de Bospub uit te komen. Ik rust even buiten en stap weer door.

De bospaden leiden over camping De Noordster en verderop langs het Planetron Cinedrome en camping Torentjeshoek. Eenmaal buiten het bos zitten we op het Westeinde aan de zuidkant van Dwingeloo. De kenmerkende siepel van de Sint Nicolaas kerktoren is niet te missen. Langs Nyen Gaerde en Olden Gaerde, landhuizen die nu bij Drents Landschap in beheer zijn. Over de Borkerdrift weer het bos in. Op het Anserpad komen we veel wandelaars in tegengestelde richting tegen. Opnieuw een stuk nieuw natuur. Formeel het Anserveld tegenwoordig een klimaatbuffer, of waterberging. Bij Theehuis Anserdennen is weer een rustpunt. De 15km wandelaars komen hier ook langs.

Oliebol voor TIGO wandelaars bij RuinenOp het laatste stuk naar Ruinen haal ik regelmatig plukken 15km wandelaars in. Ze geven mij en andere 25km wandelaars de kwalificatie ‘hardloper’. Het tempoverschil blijft altijd grappig om te zien. De organisatie krijgt ons allemaal in stilstand door bij het Witteveen oliebollen uit te delen. Een goede gewoonte op deze tocht. De eerste oliebol van dit winterseizoen smaakt me prima! Langs akkers en molen De Zaand Platte lopen we via Engeland Ruinen weer binnen. Ik meld me om 12.45u af bij Brinkzicht, tevreden over het weer en de mooie wandelroute.