2015 in de achteruitkijkspiegel en op naar 2016

Dartbord of jaarringen op boom DwingelooIk kijk dankbaar terug op 2015. Zijn al mijn doelen of verwachtingen uitgekomen? Nee. Erg? Nee. Morgen is het 2016, en kunnen dromen, lijsten en acties mee. Een bewust incompleet overzicht.

Schoolverlaters

Twee van de drie kinderen ruilden van school. Marianne verliet de CNS Balkbrug en zit nu op het tweetalig Orfeo Gymnasium van het Carolus Clusius College in Zwolle. Ook in Zwolle, maar dan op de Media Academy van Landstede is Johan begonnen aan de driejarige MBO opleiding applicatieontwikkelaar. In het voorjaar hebben we de nodige open dagen bezocht.

Dienstbaar aan de gemeente

Het werkin het bestuur van de Evangelische gemeente De Graankorrel in Dedemsvaart ging gewoon door. Na de zomervakantie is er tweemaal per maand leiden van een bijbelstudie groeigroep bijgekomen. Op verzoek van de groep trekken we lessen uit de kleine profetenboeken aan het eind van het Oude Testament, zoals Obadja, Jona, Micha en Nahum. Op 1 maart heb ik gepreekt over het lijden dat onlosmakelijk verbonden is met het geloven in Jezus Christus.

Stevig op de benen

wadelingen H1 2016Het uitblijven van echt winterweer is positief geweest voor het kunnen doorwandelen dit jaar. Anders was ik meer gaan schaatsen op natuurijs 😉 In het eerste half jaar vallen de dips in januari en maart op. Zie hierboven bij Schoolverlaters voor de oorzaken. Totaal zitten er weer ruim 1.500 wandelkilometers in de benen en heb ik zo’n 600 kilometer hardgelopen.

Gelukkig was de wondroos eind september een korte onderbreking van m’n ritme en gelukkig niet nadelig voor m’n conditie op lange termijn. Wel jammer van de gemiste 10e editie van de Tocht om de Noord. In 2016 hoop ik de 11e samen met Klazien te lopen. Voor de rest valt het goed bevallen van 80km Kennedymarsen op. Na de eerste in Hengelo in de zomer van 2014, heb ik er dit jaar 5 gelopen (Klarenbeek, Hilversum, Hengelo, Fryslan en Haaksbergen).

Fotogeniek 2015. #2015bestnineofinstagram #2015bestnine #collection do it yourself at http://www.2015bestnine.com

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


gemaakt op www.2015bestnine.com

Openbaar veevervoer en thuiswerken

Uit de gegevens van NS Zakelijk blijkt, dat ik 142x de bus heb gepakt, vooral in het eerste kwartaal voor een project in Utrecht. In totaal heb ik 506 zakelijke treinritten gemaakt, waarbij retouren in het ov-chipkaart tijdperk niet meer bestaan, en ook de vervoerders NS en Arriva apart worden ingeboekt. Ik was op 151 werkdagen richting Utrecht, Tilburg, Den Haag of Rotterdam met de trein. En dus heb ik 88 werkdagen, 37% van mijn gewerkte dagen in 2015 thuis gewerkt, aardig overeenkomend met de in financiële instellingen populaire 0,6 werkplek per FTE norm.

Boeken lezen en bespreken

In januari ging ik de #boekperweek uitdaging van de Bibliotheek aan, met 120 in plaats van de 53 voor veel andere deelnemers te lezen boeken. In november was ik daarmee klaar, maar ging het lezen gewoon door.

Goodreads heeft de statistieken voor 2015 keurig voor me bijgehouden.

2015 in books

Kieskeurig naar concerten
Concert Noa in Oosterpoort Groningen 4

Concert Noa in Oosterpoort Groningen

Geen muziekfestivals dit jaar. Wel bezocht ik concerten van Noa, Kate Boy, Chvrches, Over the Rhine, Destine, Lifehouse, Martin Smith, Praise United Zwolle en Lights.

Herleving van synthpop en ander muzikaal moois

Met ontdekkingen en nieuwe albums van Kate Boy, Chvrches, Color Theory, Porter Robinson, New Order, Breanne Dúren, a-ha, Wild Ones, Owl City, Nussy, Giorgio Moroder, Priest, VNV Nation, Fireflight, Parralox, Frozen Plasma, Mind in a Box, CamouflageSusanne Sundfør, Kye Kye, Electric Youth en Cosmicity, had ik qua synthpop een goed jaar.

Opvallende albums in andere genres waren

Spotify_yim_nl-NL_CzJa5O

En voor zover Spotify heeft meegeluisterd dit jaar (de vele uren muziek tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden, etc. blijft onopgemerkt), is dit de top 5 van artiesten:

 1. Susanne Sundfør
 2. Handsome Poets
 3. Armin van Buuren
 4. Capital Kings
 5. Kate Boy

Mijn album top-10 van 2015:

 1. 10 Love Songs – Susanne Sundfor
 2. Froot – Maria & the Diamonds
 3. Cast in Steel – a-ha
 4. Memories – Mind.in.a.box
 5. Of Beauty and Rage – RED

Op het gevaar af, dat er nog wat tracks in zitten die meer bij zoon Johan thuis horen (hij deelt mee in het Spotify Premium account), is dit de 2015 lijst in tracks.

Verwachtingen voor 2016

De afgelopen weken kwamen ook weer de lijsten met verwachtingen en trends voor 2016 voorbij. Alsof ook deze grotere maatschappelijke en technologische bewegingen zich aan jaargrenzen houden. Hieronder een collectie met leesvoer.

 • 10 issues that will shape the world in 2016 (FastCompany): een keurig doorgetrokken lijn, van klimaatverandering en vluchteling tot ISIS en de dreiging van cyber security.
 • 5 Business trends to watch in 2016 no matter how or where you work (FastCompany / Contentloop): gig economy, big data, social selling, lean business, generation Z.
 • Business and Tech 2016 Predictions (Capgemini): IoT, next user interfaces, new breed of CIO
 • Top 5 predictions for project management in 2016 (CIO.com): shift away from certification, decrease of PMOs, more remote and virtual teams, and the rise of the Chief Project Officer.
 • 2016 U.S. Property-Casualty Insurance Outlook (Ernst & Young): digital technologies such as social media, analytics and telematics will continue to transform the market landscape, recalibrating customer expectations and opening new ways to reach and acquire clients.
 • 2016 en de opkomst van psychologie, social selling en de journalist als merk (Marketingfacts): media & online professionals deelden tijdens #twxmas2015 hun voorspellingen voor 2016.

En nog wat inspiratie om mee af te sluiten: