Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht tussen Tuinwijk en De Uithof

Rietveld stoelen in viaduct Prins Hendriklaan-Waterlinieweg UtrechtMet een weercijfer 7 en slechts wat motregen in het vooruitzicht stap ik vanochtend in de auto om naar de P+R De Uithof in Utrecht te rijden. Doel is het aan elkaar rijgen van 3 routes uit de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht aan de oostzijde van de Domstad. Om bij zonsopgang al te kunnen wandelen, ben ik vandaag met de auto, niet trein. Onderweg regent het stevig, en dat is om 8u in Utrecht aangekomen niet gestopt. De regenjas kan meteen aan, de vochtgevoelige apparatuur weggestopt. De handschoenen aan, want het is waterkoud!

Student Cloud De Uithof UtrechtDe Uithof – – Rijnsweerd – Oudwijk – Abstede – Singels – Vogelenbuurt (10km)

Het zijn gisteren en vandaag open dagen op de diverse faculteiten van de Universiteit Utrecht. En geloof het of niet, zo vroeg op de ochtend zijn de eerste belangstellende ouders met tieners al aan de wandel naar hun toekomstige studierichting. Ik loop langs de Uppsalalaan en de Hoofddijk waar oud en nieuw elkaar treffen, over de Padualaan naar de Cambridgelaan. Universiteitsbiliotheek, studentenhuisvesting, de aankomende nieuwbouw van het RIVM en wat verderop tussen Limalaan en Zandlaan, Bisschopssteeg om precies te zijn, het juist gisteren in de Volkskrant voor het voetlicht gebrachte Student Cloud met de heel Hollandse naam Johanna van architect Onix NL.

Het Hoge Bospad en de Weg naar Rhijnauwen, verderop ligt het Fort Rhijnauwen, voert onder de A27 door langs restaurant Het Oude Tolhuys (ik heb hier ooit al een keer met Capgemini collega’s gegeten) aan de Kromme Rijn. De aansluiting van route 11 op 9 zoek ik vervolgens voornamelijk door m’n ogen de kost te geven, enigszins de kaart te volgen en me vooral te laten verrassen door fotogenieke gevels, kunstwerken en panden onderweg.

Rietveld-Schröderhuis Prins Hendriklaan UtrechtEerst het Rietveld-Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan, UNESCO werelderfgoed. Het Antoniushof en het Wilhelminapark met de fraaie panden aan de Koningslaan. Linksom door Oudwijk en via Abstede naar de Maliesingel om deze naar het noorden te volgen langs het water, door het Park Lepelenburg en het Zocherpark. Een enkele zwerver, wat meer hondenbezitters met paraplu en veel moedige hardlopers in regentenue kruisen m’n weg. Met een festival urinoir tegenover de Stadsschouwburg op het Lucasbolwerk ben ik erg blij. Het is één van de nadelen deze stadswandelingen buiten het centrum: géén horeca onderweg en erg weinig gelegenheden om ongezien wild te plassen. Als vrouw zijn deze routes nog lastiger.

Een geblindoekte Vrije Wolf houdt de wacht voor de eind 2014 gesloten Penitentiare Inrichting Wolvenplein. Bij het volgende bolwerk (Begijnekade) houd ik links aan en neem de Lange Lauwerstraat, omdat ik verderop een watertoren op de foto wil zetten. Diverse gevels hier zijn beschilderd. Vanuit de smalle zijstraten is de Dom in beeld. Ik steek de singel over, neem even de Weerdsingel, omdat ik weer een kunstzinnige gevel zie, en pak dan de Vogelenbuurt met een molen als richtpunt. Dit blijkt Molen Rijn en Zon te zijn. De kap en wieken zijn in onderhoud. Ik heb er 10km wandelen opzitten, de regen wordt wat minder, een goede gelegenheid voor een eerste pauze.

Vogelenbuurt – Tuinwijk – Blauwkapel – Voordorp – Voordorpse Polder (10km)

Barak Fort Blauwkapel UtrechtVanaf hier volg ik route 9 Zwarte Waterpad, dat me voor het gevoel weer even in Noordwest-Overijssel brengt. Het Zwarte Water is hier deels gedempt en vormt nu een groene long langs de Zaagmolenkade / Willem Arntszkade. Ik steek het Majoor Bosshardtplantsoen door, langs het Lubroveld en dan de Professor Sprengerlaan en Professor Reinwardtlaan in Tuindorp die me naar de nieuwbouw van het Rietveldcollege aan de Eykmanlaan brengen. Aan de overzijde een ronde om en door het Fort Blauwkapel, ook een deel van de Hollandse Waterlinie. Nu wonen er mensen, de buurtbewoners zijn er druk met herfstbladeren ruimen. Diverse spoorlijnen komen hier samen. In de kom van Ringweg Noord, A27, treinen en het in 2011 gesloten Veemarktcomplex ligt de jaren ’90 wijk Voordorp. Karakteristieke bouwstijl voor die tijd. De route gaat met een slinger door het volkstuinencomplex Ons Buiten. Sportvoorzieningen en nieuwbouw vervangen de Veemarkt, geslaagde stadsvernieuwing wat mij betreft. Park Voordorpse Polder is de volgende groene zone op de route. Bij de Karel Doormanlaan pauzeer ik op een picknickbank achter een flat.

Oudewijk – Rijnsweerd – De Uithof (7,5km)

Aan de overzijde van de Berekuil het Hogelandse Par. Bij het schrijven zie ik dat het een gedoogzone voor ontmoetingen tussen homo’s was, bij beter weer, zo veronderstel ik. Het Rosarium Oudwijk en een onverhard pad langs en onder de Waterlinieweg door naar Park Bloeyendael. Tien jaar geleden – toen ik projecten bij Fortis ASR leidde – gingen de lunchwandelingen hier langs. Nu leiden de stukken Biltsche Grift (en dus niet de Kromme Rijn, zoals foutief in Google Maps wordt aangegeven) om het door de Provincie Utrecht van Fortis overgenomen hoofdkantoor en het hoofdkantoor van ASR Verzekeringen dat in de afgelopen jaren van 1974 bruin omgetoverd is tot wit en glas. Aan de overzijde van de Archimedeslaan een bekende oud-Capgemini locatie. In de tijd dat de consultancy-tak van Ernst & Young was overgenomen, zaten we met Financial Services hier op de Varrolaan. Nu is een deel van het pand in gebruik bij FNV Bondgenoten. Helaas staat er ook veel leeg. Euclideslaan en Boylelaan brengen me naar de Van Goghlaan.

Parallel aan de Waterlinieweg gaat het naar de Prins Hendriklaan, waar ik vanochtend ook was. Iets verderop ligt aan het voormalige exercitieterrein van de Kromhoutkazerne, dat nu Campusplein heet, de University College Utrecht met de School of Economics. Ook hier open dag, dus gezellig druk. Ik probeer midden op het terrein de 360 graden panoramastand op de nieuwe smartphone.
Kormhoutkazerne, nu Campusplein UtrechtPanorama exercitieterrein voormalige Kormhoutkazerne nu Campusplein Utrecht. Leslokalen en studentenhuisvesting is hier op een eigen campus georganiseerd. In de ernaast gelegen vernieuwde Kromhoutkazerne – op het voormalige Fort Vossegat – ben ik in 2014 voor Capgemini geweest, ook interessant.

Langs de Kromme Rijn gaat het door Rijnsweerd naar de Archimedeslaan met de voormalige Capgemini ‘campus’ aan de Daltonlaan. Hier begon in 1999 mijn Capgemini carrière en heb er veel van m’n initiële vakopleidingen gevolgd. De A27 weer onderdoor. Het faculteitsgebouw van de Bètawetenschappen uitgevoerd als betonnen ponskaart aan de Sorbonnelaan is verdwenen. Aan de Padualaan staat het kleurrijke pand van de Hogeschool Utrecht en die wil ik fotograferen. Een zowaar niet afgesloten Dixi langs de weg benut ik meteen.

Het laatste stuk gaat over de Leuvenlaan, langs Minnaert, de Botanische Tuinen en de sportterreinen van Olympos terug naar de P+R. Een relatief korte wandeling, veel gefotografeerd en ook veel regen opgenomen, genoeg om er nu een punt achter te zetten en de uitrijkaart te gaan betalen.