TEDx Amsterdam 2015 – Big Questions part 1

tedxamsterdam201q5De 2015 editie van TEDx Amsterdam bood geen gelegenheid je aan te melden voor het main event in De Stadsschouwburg. De 2014 editie heb ik vanwege een niet vrij te houden agenda voor een toenmalige projectopdracht moeten missen. Ik was dus wel weer toe aan een TEDx Amsterdam 😉

Tussen 6 oktober en 10 november waren geen verdere nieuwe sprekers aangekondigd. Zonder de rijzende vraagtekens te overpeinzen heb ik me 10 november aangemeld voor één van de 3 door Spaces georganiseerde side-events. Die in Spaces Zuidas in Amsterdam-Zuid tussen de stations Amsterdam RAI en Amsterdam Zuid leek me logistiek het handigst.

Tijdens de opening was het in de Club Room van Spaces nog erg rustig.
Panorama SPACES Amsterdam Zuidas Club Room

Mark Dingemanse – Huh?

Mark Dingemanse is onderzoeker aan het Max Planck Institute for Psycholinguistics met een buitengewone interesse in alledaags taalgebruik. In September 2015 won hij met collega’s de ludieke Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het universele Huh?’ Zijn onderzoek begon in Ghana, verspreidde zich over talen en leidde tot de conclusie, dat mensen wereldwijd blijkbaar eenzelfde klank met medeklinker h en een klinker gebruiken om verbazing uit te drukken. Lekker kort, universeel en typisch menselijk. Een verbazingwekkend antwoord op een eerste vraag. Blijf vragen stellen!

Terwijl actrice Victoria Roosenrot (Circelicious) zich langs een koord slingert, klinken de vragen Hoe stierf ik? Hoe kwam dat?


Prinses Margriet, al ruim 50 jaar actief betrokken bij het werk van het Rode Kruis, stond stil bij de vraag wat je (het beste) na een ramp kunt doen? Nou, bijvoorbeeld een (kleine) gift doen aan het Rode Kruis. Voorkomen is echter beter dan genezen. Rampen kunnen immers opnieuw gebeuren. Herstelgeld is dan verloren. Kleine stappen, zoals waarschuwingsystemen, dammen bouwen, aardbevingbestendige huizen, veilige watervoorzieningen en aandacht voor ecosystemen, zijn cruciaal om risico’s voor de betreffende gebieden te beheersen. Prinses Margriet bepleit een holistische aanpak. Mindset moet veranderen om écht een verschil te maken. Lees meer over het Prinses Margriet Fonds of voorkomderamp.nl.


https://twitter.com/MirandaWillems/status/670173039825444864

Gaudencio Mondano – Why cut trees?

Gaudencio-Mondano-How-Do-You-Overcome-Disaster-150x150Kapitein Gaudencio Mondano is werkzaam in Papua, New Guinea, waar hij bomen plantte voor de Japanse papierindustrie. Terug in zijn thuisbasis bij Lake Mainit op de Filippijnen zag hij hoe overstromingen het gebied verwoestten. Hij liet het er niet bij zitten en besloot ook hier opnieuw bossen aan te leggen, in samenwerking met het Rode Kruis. Eind 2014 waren al 1.000 bomen geplant, fondsen voor ruim 3.700 bomen zijn vergaard. Een mooi en praktisch voorbeeld van het beantwoorden van de oproep van Prinses Margriet.

Romano Haynes – What’s our problem?

Met live ondertiteling voor niet-Nederlandstaligen, neemt woordenkunstenaar Romano Haynes zijn publiek mee langs grote vragen. Door juiste vragen te stellen, niet uit te gaan van eenvoudige antwoorden. Laat minuten van stilte niet verloren gaan. Romano stipt transparantie, onze filters, zelfgenoegzaamheid. Laat de poëzie van de ziel viral gaan. Is het antwoord som opnieuw opstarten?

Maurice Mikkers – What does a tear look like?

De Nederlandse fotograaf Maurice Mikkers heeft een fascinatie voor tranen. Zijn fotos laten tranen op moleculair niveau zien, met een geheel eigen schoonheid.


Tears worth shedding.

Jacqueline Hamelink – Bach Therapy?

Muziek communiceert, zoals elke kunstvorm. Bach componeerde zijn stukken om emoties over te brengen. Celliste Jacqueline Hamelink deelt lessen en speelt in G majeur, geluk uitdrukkend. D mineur klinkt klinkt triester en troostend, enzovoorts.

Leo Kouwenhoven – Can we make quantum technology?

leokouwenhovenLeo Kouwenhoven (1963) is hoogleraar Applied Physics met een specialisatie rond Quantum Nano science. Waar is materiaal van gemaakt? In 2012 kon hij Majorana particles in het laboratorium detecteren. De ontdekking van het enige deeltje met een eigen anti-deel is de basis voor de quantum computer. Microsoft heeft €1 miljoen geïnvesteerd in het project.


Schaal en perspectief veranderen. Van de mechanische Turingmachine die gecodeerde berichten kraakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tot de smartwatch om je pols. De natuur gebruikt quantum mechanica om nullen en enen, clicks or no clicks te coderen. Welkom in de wereld van toepassingen van kwantumtechnologie. Wat een eeuw geleden door Einstein en Bohr is ontdekt, is verder ontwikkeld, hoewel nog steeds lastig te begrijpen. Wel snap ik dat verdubbelen van rekenkracht wat anders is dan exponentieel laten toenemen ervan. Superpositie is mij te hoog gegrepen als bedrijfseconoom, maar interessant is het als mens ontwerpen van machines die ‘kwantum problemen’ kunnen oplossen wel. Eelektronen die tegelijkertijd een 0 als 1 kunnen coderen. Parallelle berekenen, de weg uit een doolhof zoeken. Kouwenhoven geeft aan dat investeringen van bedrijven in onderzoeksprojecten zijn gericht op bijvoorbeeld kabels zonder energieverlies, machine learning, robotica, ontwerp van vliegtuigen en farmacie.


De volgepompte hersenen krijgen wat verlichting met PIPS:Lab.

Playlist TEDx Amsterdam 2015 speakers and performances