Rob van Scheers – Drie akkoorden en de waarheid

3akkoordenwaarVoor de liefhebbers van het verhaal achter de plaat is Drie akkoorden en de waarheid van Rob van Scheers een aanrader. Langs de levenslijn van geboren worden, opgroeien, verliefd, verloofd, getrouwd, overspel, scheiding, hoogte- en dieptepunten tot de dood en wat erop volgt deelt Van Scheers lessen van artiesten en bands. Goede popmuziek als een polaroid uit het volle leven, waarbij pop qua stijl bij de auteur toch gauw de blues, rock ‘n roll en americana van voorbije generaties is en met name Amerikaanse bodem is. Ruim 30 jaar muziekrecensies, interviews en achtergrondinformatie is knap verpakt in dit boek. Soms duikt een eigentijds voorbeeld op als Pharell Williams, BeyoncéStromae of Eminem. Voor Nederlandse bijdragen moet je denken aan Herman Brood. Kiezen is ook overslaan of weglaten. Een hoop Bob Dylan, Johnny Cash, Hank Williams, Neil Young, Frank Sinatra, Bruce Springsteen. Zeker, The Beatles, Elvis Presley en The Rolling Stones zijn van de partij, maar verwacht hier geen reggae, progressive rock, metal, dance acts. New Orleans en Las Vegas boven Nashville. Het namenregister is een aardige graadmeter voor het beschouwingsgebied. Van Scheers schrijft bloemrijk, vol humor en nuchterheid. Hij wisselt de achtergrondverhalen met rijtjes (Jezus in popsongs, FAQ ten tijde van crisis, liedjes over de kindertijd), indrukwekkende songteksten, foto’s en een aantal interviews met producers en andere betrokkenen. De auteur woonde in de loop van de jaren veel concerten bij, in grote evenementenhallen, maar ook in morsige cafés in de Amsterdamse binnenstad. Met een perskaart weer eens Tivoli Oudegracht binnenlopen om te zien wat de dienstdoende singer-songwriter te vertellen heeft.

Onverwachte verbanden, toevallige ontmoetingen, herinneringen van nabestaanden, of de reden waarom specifieke regels in een liedje terechtgekomen zijn. Drie akkoorden en de waarheid in 3 minuten durende liedjes stoppen is één, ruim 300 pagina’s met een enorme informatiedichtheid toch leesbaarhouden is ook een prestatie. Wees gewaarschuwd: het boek smaakt naar afspelen van bekende of juist obscure liedjes, het helpt je muziekcollectie opnieuw waarderen en ga je geheid nog eens openslaan om te kijken of er over een bepaalde artiest bij Van Scheers nog wat te vinden is.

Over de auteur

Rob van Scheers (1959) is cultuurreporter voor het weekblad Elsevier en gastdocent aan de Universiteit Utrecht. Hij is de auteur van de biografie van Paul Verhoeven, met wie hij samen Jezus van Nazareth schreef. Van Scheers publiceerde tevens de interviewbundels Vuurvogels en Elvis in Nederland. Samen met Ronald Giphart schreef hij De liefde die Feyenoord heet. Na De Grote Parade en De Kleine Parade publiceerde Van Scheers De Jazz Parade, een verborgen geschiedenis van New Orleans en zijn muziek. Samen met tekenaar Gustavo Garcia creërde Rob van Scheers Gagarin, een prachtige graphic novel naar aanleiding van de 50e verjaardag van de eerste mens in de ruimte.