Langs sloten, wijken en slagen wandelen tussen Schuinesloot en De Krim

Langs de sloot terug naar SchuineslootDe wekelijkse wandeling op zaterdag was ditmaal een relatief korte, slechts 19km. Dat met oog op een drukbezet weekend met vrijdagavond het concert van Chvrches in De Melkweg in Amsterdam, zaterdagavond een verjaardagsfeest van economentopper Ellie de Jonge in De Meern. In het Wandelnetwerk Vechtdal had ik nog een niet bewandelde hoek in de buurt ontdekt, en dus reed de auto zaterdagmorgen naar Schuinesloot, enkele kilometers noordelijk van Slagharen. In het zicht van de Nederlands-Hervormde Kapel is een startpunt van het wandelnetwerk met parkeerplaats.

Zon wolken en bomen aan Veldweg SchuineslootDe zon doet ‘s morgens nog een uitbundige poging z’n kracht half november te laten zien. Het levert enkele mooie platen op van wolkenluchten en kalende bomen langs de onverharde paden vanaf de Veldweg en de entree van het bos in het Lutterveld aan de grens met Drenthe. Allerhande boomsoorten zijn hier geplant. Over de grens (echt onzichtbaar voor de wandelaar) met verderop Kerkenveld en Nieuw Moscou, gaat het langs slootkanten en bossages verder. Een klein stuk langs de geasfalteerde Ritmeesterweg. Bij de Dwarsgat, een brede sloot, gaat het weer langs de waterkant verder door het Elimmerveld, Overijssel in. In deze omgeving tref je geen hardlopers, fietsers of andere wandelaars, wel koeien, zwanen, vier reeën in het open veld en veel kraaien. Uitzicht Het KavelbosHet in 1970 aangelegde Kavelbos wordt momenteel gerooid. Voorbij twee grote bospercelen wacht weer een slootkant vol paddenstoelen. Aan de Oosterslagenweg pauzeer ik kort na 10km wandelen bij een mestsilo.


De Eerste Blokweg en Drentse weg zijn weer verhard. Bij de aardgaslocatie ten noorden van De Krim is rond het Akkerpad nieuw bos aangeplant. De paaltjes van het wandelnetwerk spreken hier elkaar tegen. Als je ze volgt, blijf je rondjes lopen. Dat is niet de bedoeling. Het contrast met de rechte waterlijn van de Lutterhoofdwijk langs het lintdorp De Krim, dat net als Nieuw Moscou halverwege de 19e eeuw tijdens de Krimoorlog is ontstaan, is groot. Aan de overkant van het water de drukke N377 / Coevorderweg. Aan de noordzijde (Parallelweg / Posthoornweg) een mix van statige boerderijen, vervenershuisjes, veel vergane glorie en hier en daar parels. Het is 2 kilometer doorstappen, al lijkt het langer. In de zomertijd kun je bij IJshoeve Bosman aanwippen voor boerenijs of andere versnaperingen. Nu met 10 graden en een stevige westenwind is het me te fris voor een ijsje in de hand.

De verharde Kosseweg loop je door tot voorbij de Gedempte Schuinesloot. Direct bij de volgende brede sloot gaat het linksaf, weer langs het water. De laatste maïs wordt er van het land gehaald. Aangekomen op de Tweede Blokweg maken modder en gras weer plaats voor een halfverharde berm. Schuinesloot ligt er 3 uur later nog net zo rustig bij als aan het begin van de ochtend.

En onbewandeld Overijssel? Bij het verwerken van de foto’s (her)ontdekte ik, dat ik in april 2012 een deel van de vandaag gelopen route ook gewandeld heb, toen vanuit Slagharen.