Kate Boy – One

      1 Comment on Kate Boy – One

kateboy1Wat een herkenning bij de eerste draaibeurten van One, het officiële debuutalbum van de Zweedse synth pop act Kate Boy. Geen wonder, aangezien de single Midnight Sun en de 6 liedjes van de eerder dit jaar uitgebrachte EP Northern Lights zijn overgenomen. De energieke synth pop deuntjes die zangeres Kate Akhurst (van Australische komaf), Markus Dextegen en Hampus Nordgren Hemlin (beiden ook in producer team Rocket Boy actief) – en ja, de bandnaam is ermee verklaard – laten horen, zijn oorwurmen. De afgelopen 4 jaren werden kunstzinnige video’s en foto’s uitgegeven, trad Kate Boy al her en der op de wereld op en maakten ze hun publiek warm voor de komst van One. Spin heeft een interessante timeline blog over het traject sinds Northern Lights in 2012 tot de release nu in november 2015.

Van Higher, Self Control en In Your Eyes werd een bewerkte, bij Self Control wat vlakkere, albumversie opgenomen. Die van In Your Eyes is juist weer beter uit de verf gekomen. Muzikaal staat het trio nog het dichtst bij de Canadese Lights. Op naar de nieuwe liedjes. Lion for Real en When I Was Young passen qua arrangement prima bij de al genoemde tracks. Wat kritischer klinkt dat als: er mag wat meer afwisseling zijn. Human Engine heeft hetzelfde euvel. De bijzondere ballad Burn heeft de percussie als sterke basis. Dit als openingsnummer in het halfduister van een concertzaal zou mijn tip zijn. Eens zien 4 december in Paradiso Amsterdam Noord.

Kate’s zang in het mid-tempo Run As One is sterk. En de op Spotify als bonus track geplaatste Temporary Gold start als een eigenzinnige Imogen Heap track. Diepe bas en percussie, wat anders dan de andere nummers, maar daarmee ook weer net de afwisseling die ik zocht. Een eigen productie die vanuit een eigen geluid dat in 2012 werd gecreëerd uitgegroeid tot een volwaardig album. Als gezegd, ben ik benieuwd hoeveel ervan live overblijft of aan toegevoegd kan worden.