FLAL Oranje-Belvédère-wandeltocht vanuit Heerenveen

Wandelaars bij start Belvedere Oranje wandeltocht FLAL Sportstad HeerenveenPas om 9u beginnen met wandelen, terwijl zonsopgang na ingaan van de wintertijd rond 7:46u ligt, geeft bij mij altijd het idee de dag niet volledig te plukken. De FLAL Oranje-Belvedère-wandeltocht die vandaag vanuit het Sportstad Café naast het Abe Lenstra stadion, in Heerenveen werd georganiseerd, leek echter te leuk om om die reden te laten schieten. Bijkomend voordeel: wat langer kunnen slapen en de zaterdageditie van de Volkskrant ‘s bij het ontbijt kunnen lezen.

Heerenveen – Mildam (11km)

Nog vóór de honderden deelnemers die zich in het Sportstad Café hadden verzameld hun koffie op hebben, kan ik met de eerste ploeg wandelaars aan de stadionpoort een routebeschrijving ophalen en naar binnen. De eerste paar honderd meter gaat namelijk dóór het stadion. De fanatieke Friese voetballiefhebbers hebben het over ‘het heilige der heiligen’ en kijken verlekkerd rond. Ieder z’n godsdienst zo blijkt weer. Weer buiten krijg ik meteen verhalen over me uitgestort over de vertrokken sc Heerenveen trainer Dwight Lodeweges en de als ad interim de wind eronder hebbende Foppe de Haan.

ZIcht op hoofdveld Abe Lenstrastadion HeerenveenLangs het sportpark Skoatterswâld en de nieuwbouwwijk Schoterland en dan de bossen van Oranjewoud in. De afwisselende percelen met naald- en loofhout en nog even herfsttinten zijn plezierig om te lopen. Veel onverharde wegen vandaag en dat betekent na de recente regenval ook de nodig modder aan de broek en schoenen. De temperatuur is met 15-18 graden hoog. Diverse wandelaars hebben een korte broek en t-shirt aan, links en rechts gaan jassen open of uit. We houden als lange afstand lopers met gemak een zaterdagmorgen loopgroep bij die er nog zichtbaar moeite mee had het hardlopen onder de knie te krijgen.

Hemelpoort Ecokathedraal MildamDe volgende bezienswaardigheid is de ecokathedraal van Louis le Roy (1924-2012). Niet elke wandelaar heeft zin de bouwsels te bekijken en snijdt de route af. Het is een apart mix van gemetselde en ongemetselde gebouwen, torens, cirkels, muren en trappen. De tijd zal leren of het complex overwoekerd wordt door onkruid, of dat er genoeg vrijwilligers hun steentje bijdragen en het aantrekkelijk blijft om doorheen te wandelen. Verderop ligt het dorp Mildam met de eerste rust in restaurant en partycentrum Hof van Schoterland.

Mildam – Ketliker Schar – Nieuwehorne – Katlijk – Mildam (18km)

Het volgende deel gaat door Het Ketliker Skar is een natuurgebied dat bestaat uit verschillende deelgebieden. De Ketlikerheide bestaat voornamelijk uit heide, afgewisseld met grasland en water. Gras en heide zijn ook te vinden in het deelgebied Ketliker Skar dat voornamelijk uit cultuurbos bestaat. De Tsjongerdellen vormen het beekdal van de beek de Tjonger. Het Ketliker Schar wordt begraasd door Schotse Hooglanders die vandaag vrijaf hebben.

Parallel aan de gekanaliseerde Tjonger gaat het over asfalt door de Tjongervallei om ‘bij de volgende boerderij’ een paar kilometer verderop de graslanden en de voormalige veengronden door te gaan. Ondanks de begonnen regen rust ik buiten kort na 20km wandelen op een bankje. Na een kwartier stevige buien kan de regenjas weer in de rugzak en trek ik door Nieuwehorne om aan de overzijde van de N380 het bos weer in te duiken richting Katlijk. Met nog een slinger door de bossen bereik ik na 29km wandelen opnieuw het Hof van Schoterland in Mildam. Dan smaakt een kop koffie ook prima.

Mildam – Belvédère – Oranjewoud – Heerenveen (11,5km)

Belvédère toren langs Belvedere Oranje wandeltocht FLAL 2Mildam weer uit naar een ander deel van Oranjewoud. Onderweg de 30m hoge op een heuvel rond 1930 gebouwde Belvédère uitzichttoren. De volgende rustpost is na 5km is in het museum Belvédère. Die sla ik over. De slinger langs de Prinsewyk en door het museumpark, dat in de oorspronkelijke barokke stijl van rond 1700 is gereconstrueerd brengt me in het Landgoed Oranjewoud, dat vol staat met imposante huizen o.a. de Prinsenhof en huize Oranjewoud. Via de nieuwbouwwijk Skoatterwald gaat het terug naar de het Sportstad Café, waar ik om 15.30 aankom. Een mooie, afwisselende tocht!