David Grossman – Komt een paard de kroeg binnen

komtpaardDe gecombineerde lach en traan krijgt van David Grossman in Komt een paard de kroeg binnen een nieuwe vorm. Op verzoek van de kleine, bebrilde stand-up comedian Dov Grinstein doet een gepensioneerd rechter, de ik-persoon in het boek, verslag van een optreden in Netanya. In een kleine volgepakte zaal waar het publiek een weekendavond vermaakt wil worden, vuurt Grinstein zijn moppen en verhaaltjes in rap tempo af, en maakt gericht slachtoffers onder zijn publiek. Gaandeweg zit er in het spervuur van harde grappen, seksistische opmerkingen en politiek incorrecte statements een diepere laag, een persoonlijke rouwverwerking die steeds meer aan de oppervlakte komt. Wanneer een medium in het publiek Dov herkent uit haar jeugd, is hij aangeslagen, van z’n a propos, en krijgt de lange rit in zijn jeugdjaren vanuit de Negev woestijn naar een begrafenis in Jeruzalem steeds meer de overhand in het optreden. Vrijwel al het publiek verlaat de zaal en – zoals vaker bij een laatste gang – ben je moederziel alleen, van oppervlakkige vrienden verlaten. Het masker van moppen en uiterlijk vertoon valt af, de tranen vloeien. Wat zal het oordeel van de rechter zijn?

Grossman levert opnieuw een razend knap gecomponeerd werk af. Hij schreef het in anderhalf jaar tijd. Complimenten voor de vertaler Ruben Verhasselt die het rappe van een stand-up comedian, de hilarische moppen en eigentijdse straattaal van Hebreeuws naar Nederlands zette en intact hield.

Over de auteur

David Grossman (Jeruzalem, 1954) is een van Israëls beroemdste schrijvers. In 2015 werd hij door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om de vrijheidslezing te geven. De roman Zie: liefde (1990, opnieuw uitgegeven in 2008) betekende zijn internationale doorbraak. Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk voornamelijk romans, waaronder Het zigzagkind (1996), Jij bent mijn mes (1998), De stem van Tamar (2002), De uitvinder van geheimen (2003) en Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2008). Uit de tijd vallen (2011) werd al enkele malen voor toneel bewerkt. Zijn meest recente roman Komt een paard de kroeg binnen (2015) werd direct na verschijnen bekroond met talrijke vijfsterrenrecensies. Grossman woont met zijn familie in een voorstad van Jeruzalem.