Wandelen langs de Utrechtse Vecht en Rijnarmen

Zicht op Vecht tussen Maarssen en BreukelenNa 2 weekenden geen lange afstanden hebben kunnen wandelen vanwege wondroos was het zaterdag weer proberen of ik het nog / weer kon. De weersverwachting was zo goed, dat ik de 3e kaart uit de Seizoensretour serie van de NS Spoordeelwinkel heb ingezet. Ik had met de wandelrouteplanner van wandelnet.nl een tijd geleden een rondgang in de noordwesthoek van Utrecht uitgezet. ‘s Morgens met de Vechtdallijn aangekomen in Zwolle maakte de omroeper duidelijk, dat ik de NS Reisplanner niet van tevoren had nagekeken. Werkzaamheden tussen Zwolle en Amersfoort verplichtten tot omrijden via de Hanzelijn. In Amsterdam-Zuid overstappen en terugrijden naar Utrecht Centraal. En zo was het 9.19u eer de GPS logger aan kon.

Utrecht – Maarssen (12km)

Zicht op Vecht vanaf LauwerechtLangs Tivoli Vredenburg naar de Oudegracht. De andere kant op liep ik in maart 2015 het Kromme Rijnpad. Deze kant op maken de terrassen, winkeltjes en kerken langs de ‘gracht’ later duidelijk dat je langs de Utrechtse Vecht wandelt. Vanaf het Nijntjeplein, waar een metalen variant van het door Dick Bruna beroemd gemaakt konijn staat, start ook de Vechtpad-route uit Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht van Kees Volkers en Anton Rosmüller. Deze route gaat langs beide oevers van de Vecht naar Oud-Zuilen en weer terug.

Ook hier verrassend hoe snel de overgang van de drukte van de binnenstad via de Bemuurde Weerd en Lauwerecht overgaat in rust en ruimte voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Een rij raamloze blauwe woonarken met allemaal één of twee aircoinstallaties in de Vecht trekt de aandacht vanaf het Vechtplantsoen. Het zijn de tot zomer 2013 als seksboten geëxploiteerde hoerenkasten aan het Zandpad. De infrastructuur oogt sindsdien onaangetast. Een deel van de arken staat nu te koop op Marktplaats. Tja, wat zou je ermee willen?

Molen Buitenweg en Westbroek in Oud-ZuilenVia de Keizersbrug steek ik over naar de oostelijke oever om naar Oud-Zuilen door te stappen over het jaagpad. Jaagpalen met uitleg en ook verhalen van Belle van Zuylen aan wandelaars leiden naar het vanaf 1300 opgetrokken Slot Zuylen en het er tegenaan geschurkte dorpje. De wandeling leidt om het slot heen, dat met de herfstkleuren in de bossen fotogeniek is. Aan de achterzijde loopt de smalle Groeneweg langs de Begraafplaats Zuilen door een polderlandschap naar de molens Buitenweg en Westbroek die – hoewel ze pal naast elkaar staan – elk hun eigen watergang voor een eigen waterschap bedienden.

De ringweg onderdoor meandert de Oostwaard langs de Vecht naar Maarssen, waar op de westoever nieuwe wijken met grachtenpanden zijn aangelegd en op de oostoever vrijstaande villa’s de grandeur van de buitenplaatsen elders langs de rivier een moderne variant geven. In het centrum van het dorp pauzeer ik tegenover de 19e eeuwse Heilig Hart Kerk.

Maarssen – Kortrijkse Molen (8km)

Buitenplaats Vechtoever aan Vecht tussen Maarssen en BreukelenHet gaat verder langs de Vecht. De buitenplaatsen links en rechts ogen prachtig: Huis Ten Bosch, Cromwijck, Doornburgh, Gansenhoef, Goudestein, Vechtenstein, de voor €3,7 miljoen te koop staande Buitenplaats Vechtoever, de door planningsoftware bedrijf Paralax in gebruik zijnde villa.

In Breukelen zicht op de Business Universiteit Nyenrode, roeiende studenten en een gezellig centrum. Ik laat de Vecht achter me, steek via de Stationsweg door naar het in de jaren ’30 – ’50 van de 20e eeuw aangelegde Amsterdam-Rijnkanaal om via de Breukelerbrug (1957), het onder NS Station Breukelen en de snelweg A2 te gaan en bij het bij de Kortrijkse Molen Toeristisch Overstappunt een 2e maal te pauzeren.

Kortrijk – Haarrijn (11km)

Kasteel De Haar Haarzuilens 1De uitgezette route gaat via de Groote Heicop naar Portengen. Ik zie op de kaart een korter alternatief om bij Vleuten te komen en neem de polderwegen naar Kortrijk en de Haarrijn. Welkom geheten door Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens trekt een onverhard pad aan de linkerzijde. Het blijkt door natuurgebied Klein Limburg te gaan óm het gebied heen naar het brinkdorp Haarzuilens. Gezelligheid op de terrassen hier. Even zoeken naar de ingang voor Kasteel De Haar. Commercie, natuurbeheer en uitbaten van het kasteel met -tuinen gaat hier hand in hand. Ik kom nog wel eens weer om het kasteel zelf te bezoeken. Nu na een slinger door het landgoed neem ik de Bochtdijk en Parkweg om tegenover golfclub De Haar aan een Rijnarm te rusten.

Haarrijn – Utrecht Terwijde (5km)

Woontoren in componistenbuurt Utrecht TerwijdeVanaf hier is Vleuten nog maar 3km wandelen langs een vrijliggend fietspad. De Vleutense Wetering en de Hamtoren die ik vanuit de trein regelmatig bewonder, rechts. Ook deze toren met perceel staat te koop voor €1,7 miljoen. Ik volg de weg tot aan het station Vleuten. Check op m’n treinretour leert dat ik naar Terwijde door mag. Met hulp van het wandelroutenetwerk Utrecht pak ik zo nog een slinger door het dorp Vleuten, langs de Leidse Rijn en Vikingrijn, door het Máximapark naar de woontorens in Utrecht Terwijde en het bijbehorende NS station.


De gewandelde variant is 36,5km. De uitgezette route wijkt vooral bij Haarzuilens af, en gaat vanaf Terwijde via Leidsche Rijn, het nieuwe stadspark op de A2 tunnel via de Leidse weg door Lombok naar Utrecht Centraal. Dan ben je 44km onderweg. Je kunt onderweg natuurlijk ook eerder uitstappen en met streekbus of trein (Maarssen, Breukelen, Vleuten, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn) terug.