Wandelen langs de Limes van Woerden naar en in Utrecht

Salamanderpad bij Merwedekanaal wijst weg Limes wandelaars tussen Katwijk en RomeVandaag weer naar Utrecht voor een wandeling. Blokker had weer goedkope NS dagkaarten. Op Wandelnet had ik zelf een route uitgezet langs de Oude en Leidsche Rijn tussen Woerden de monding in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Kwart over zeven dus alweer present op station Ommen om via Zwolle en Utrecht naar Woerden te reizen. Na 9u de GPS logger aan en stappen maar. De vestingstad is te mooi om meteen vanuit het station rechtsaf de Oude Rijn op te zoeken. De eerst via de Singel naar de westzijde om langs de molen en de voormalige kazerne het marktplein over te steken en via de Rijnstraat (om alvast in de stemming te komen) langs historische gevels, kerken en het Kasteel Woerden op de Oostdam te komen.

Woerden – Harmelen

Herfstkleuren lansg Oude Rijn WoerdenAan de overzijde van het park Oudeland kom je op het jaagpad (Nes) langs de Oude Rijn. Allerlei wandelroutes, zoals het Floris V Pad en het Rijn-Deltapad, maar ook het Klompenpad Houtdijkenpad nemen deze route langs de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk in wat nu Nederland heet. Woerden heette toen Laur(i)um. De rivier meandert en zo ook het jaagpad. Via Breeveld kom je zo in Harmelen. De aangegeven wandelroute om de plaats Harmelen heen verruil ik voor het zo dicht mogelijk bij de Oude Rijn blijven. Via de Haanwijkersluis en jaagpaden aan weerszijden van de rivier beland je zo op het Kerkplein in Harmelen. Tijd voor een eerste rust in het zicht van de Hervormde Kerk.

Harmelen – Rhijnoord

De riolering in de Dorpsstraat is opengebroken en dat ruik je. Verderop gaat de weg langs wat nu Leidsche Rijn heet verder als Harmelerwaard om bij De Meern Zandweg te gaan heten. Hoewel de waterweg gekanaliseerd is en een rechte streep door het landschap trekt, maken de herfstkleuren van de bomen langs de oevers en de bijzondere mix van oude lintbebouwing langs de Zandweg aan de zuidzijde en de Rijkstraatweg aan de Noordzijde, plus de inkapeseling door Vinexwijken van De Meern en Utrecht Leidsche Rijn, dat er genoeg te zien is.

Rhijnoord A2 kruising Leidsche RijnIk laat de gang door het Máximapark en Alendorp zitten en blijf de Zandweg volgen. Voor de kruising van de snelweg A2 met de Leidsche Rijn is een enorme betonnen bak over de rivier en fietspaden gelegd, Rhijnoord geheten. Leuk om de omgeving van Stadsbaan Leidsche Rijn en A2 vóór het Amsterdam-Rijnkanaal eens van een andere kant te zien! Met uitzicht op de Meernbrug over het kanaal pauzeer ik.

De nieuwbouw buiten de stad maakt plaats voor renovatie, stadsvernieuwingsprojecten en pogingen om probleemwijken aantrekkelijk te maken voor een divers publiek. De stedenbouwkundige achtergronden van het ontstaan van en de ingrepen in de stadswijken zijn interessant om te lezen.

Kanalenpad westelijk deel route

Park Transwijk UtechtUit de Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht gids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig pak ik het westelijke deel van het Kanalenpad. Over de Rooseveltboulevard langs het Amsterdam-Rijnkanaal met de gerenoveerde flats van ‘prachtwijk’ Kanaleneiland aan mijn linkerhand. De scheepvaart en parken blijven aantrekkelijk. De route voert door de wijk naar Park Transwijk en de singels richting Merwedekanaal. Ook hier is het goed de wijken eens lopend te bekijken. Bij de Jaarbeurs zijn vandaag vooral liefhebbers van LEGO en modelspoorbouw te vinden. Ik ga om de Parkhaven heen door het noordelijk deel van de Rivierenwijk naar Tolsteeg, de zuidelijke punt van het stadscentrum aan de Kromme Rijn om er in een oude tramabri weer te rusten.

Vaartse Rijnpad

Merwedekanaal vanaf Salamanderpad UtrechtUit dezelfde gids doe ik nog een lus, het Vaartse Rijnpad langs de Kromme Rijn, het Beatrixpark, de plantsoenen in Nieuw Hoograven en Oud Hoograven. Ik zie de Waterlinieweg eens van een andere kant en bekijk de Lunet forten van de Stelling van Utrecht, samen de naamgever voor de wijk Lunetten.

Apart is het afgebouwde NS Station Vaartsche Rijn, waar alleen nog geen sporen zijn aangelegd. En het opgebroken Oosterspoorbaan aan de Gansstraat. Of krokussen in bloei in het Oud-Wulvenplantsoen. Bij het Salamanderpad aan het Merwedekanaal wordt me gewezen op de Limes. Rechtsaf naar Rome, linksaf naar Katwijk. Het Merwedeplantsoen en de Rivierenwijk brengen me weer terug naar de Vaartse Rijn. Om terug naar Utrecht Centraal te komen pak ik de Arthur van Schendelstraat, parallel aan de busbaan. Met veel bomen in de herfstkleuren is deze kantooromgeving fotogeniek. 38,5km wandelen sluit ik na 6 uur en 45 minuten af door me te mengen in de drukte van reizigers op het station.