11e Kleurentocht SWOS rond Echten

      1 Comment on 11e Kleurentocht SWOS rond Echten

SWOS Kleurentocht Boswachterij Ruinen heideveldDe 11e Kleurentocht van de Stichting Wandelorganisatie Staphorst werd ditmaal uitgezet door een inwoner van Zuidwolde en niet van de SWOS zelf. Start en finish was ditmaal bij Boerderij “het Bovenveen” buiten Echten in de Boswachterij Ruinen. De SWOS had in de nieuwsbrief alvast aangekondigd, dat de afstanden allemaal ruim 2km langer dan standaard zouden zijn, voor mij dus een ruime marathon in het verschiet.

Het weer helpt de SWOS dit jaar niet (24 januari de wintertocht in een door verse sneeuw lastig bereikbaar Klein-Oever, 21 maart forse regen op de Zwartedennentocht vanuit de Roustap, 5 september dreigende regen op de nazomertocht in Wanneperveen). Bepijling vrijdag zal een drama zijn geweest. Gelukkig viel er geen regen vandaag. De lucht was echter heel vochtig, de bospaden modderig en dus was het flink aanpoten, glibberen en manoeuvreren om en door plassen. Houtvesters hebben hun sporen getrokken. Terwijl de besmeurde wandelbroek inmiddels in de week staat een terugblik.

Streep 8u vertrok de eerste groep wandelaars voor de lange afstanden (30 en 40km). Eerst nog in een een grijs en licht mistig landschap door de boswachterij trekkend. De GPS logger vertikte het om satellieten te vinden. Na een kwartier overgeschakeld op Endomondo die wel 14,5km signalen bleef registreren en er toen de brui aan gaf.


Kleuren zijn er in de herfstmaand, zeker in een uitgestrekte boswachterij. Paddenstoelen te over, bladeren, keien en natuurlijk veel zandpaden. Vrijdag 2 oktober organiseerden Rob Wolfs en wandelgidsen uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig als start van de Maand van het Onverharde Pad vanuit Echten een 15km wandeling met de fameuze zandpadgarantie. Deze Kleurentocht marathon scoort 75% onverhard. Vandaag kwamen we ook in Echten zelf, langs de plaggenhut, een rustpost naast Huis te Echten en een rondgang over het landgoed.

Delen van de route volgden het Jacobspad en het Westerborkpad. Zo ongeveer op het moment dat me de bospercelen begonnen te vervelen, verlieten we het bos om een lange lus over asfaltwegen via Koekange te maken. Het meer open landschap gaf wel een nieuwe kans voor de GPS logger. Die wilde prompt aan de slag. Langs het spoor, een rust met koffie in café De Brouwmeester aan de Stationsweg (en nee, Koekange heeft al 75 jaar geen station meer). Terug een tiental vriendelijk groetende en kletsende groepen klootschieters uit Koekange kruisend, uitkijken dus. Ze waren onder de indruk van de paar 40km wandelaars die ze tegenkwamen. Afgezien van een snelwandelaar liepen er drie man vóór me.

Het laatste stuk ging weer door de bossen. De 30km lopers volgden dezelfde route, in een lager tempo. Blij zonder regenbuien de tocht afgerond te hebben kon ik me net voor 15u afmelden in het Bovenveen.

Bekijk ook: