Onderhuids: de p van pijn tussen de w van wandelen en wondroos

infectedWoensdag 23 september kwam het ‘s middags opzetten. Pijn op m’n rechterbeen en een grote rode vlek. Ik was in Den Haag aan het werk, ben lopend, met de auto en trein via een meeting in Utrecht naar huis in Balkbrug gekomen, waarna een slapeloze nacht volgde. Staan, laat staan lopen, was een bijzonder pijnlijk gebeuren. Mentaal had ik al afscheid genomen van de mogelijkheid de 10e Tocht om de Noord (tweedaagse van elk 40km wandelen in Groningen) afgelopen weekend te kunnen doen.

Niet zelf doktertje spelen

Internet afspeuren om zelf-diagnose te doen en zo ongeveer de dokter te gaan vertellen wat hij/zij zou moeten doen, ligt niet in mijn aard. Mijn vertrouwen in de medische beroepsgroep staat overeind. Ik gun ieder z’n vak. Eén van onze dochters wil zelf dokter worden, dus ik heb wel beeld bij het aantal studiejaren dat nog te gaan is. In de loop van de donderdagochtend kon ik terecht bij de plaatselijke huisarts. Deze had me nog niet eens in het computersysteem staan. De laatste keer dat ik me bij de huisarts heb gemeld was al snel 15 jaar geleden.

Wondroos

wondroos op been Henk-JanDiagnose: wondroos. Geen wond te zien, in prima conditie, vrij van medicijnen. Het weekend ervoor, van 18-19 september heb ik nog succesvol de 80km tellende Kennedymars Haaksbergen uitgelopen en was ik sinds zondag  20 september alweer over de spierpijn heen. Ook de blaren herstelden zich snel. Maandag, dinsdag en woensdagochtend gewoon gewerkt, inclusief de sprints om aansluitende treinen te halen in Zwolle

Ik zit vaker bij de controlearts van Sanquin Bloedvoorziening voorafgaand aan een plasma donatie dan in de huisartsenpraktijk Balkbrug. Toeval of niet, had ik donderdag 24 september de volgende afspraak staan. Deze had ik ‘s ochtends alvast verplaatst. Naast 10 dagen lang 4x daags antibiotica slikken moest ik vooral het rechterbeen rust geven. Koelen om het vocht weg te werken en op kussens leggen.

Ter geruststelling zien de foto’s van diverse soorten erysipelas online er heel wat heftiger uit dan het kleine felrode gebied op m’n eigen been.

Wandelbroek aanhouden

Het voordeel van een wandelbroek met afritsbare pijpen is, dat je er met één rondgang een driekwart broek van kunt maken. Alleen rechteronderbeen ontbloot voor de nodige verkoeling met in de vriezer geprepareerde natte theedoeken of een hipper-dan-hippe bean bag. Oftewel: diepvries tuinerwten van Oké. Vormt zich prima om je been 😉

De weg naar herstel

Natuurlijk, instant verhoorde gebeden door de Hemelse Dokter wil iedereen. Ik ben geen uitzondering daarop. Met een laptop van klant èn werkgever kwam ik de eerste werkdagen goed door. Ik ben blij niet alleenstaand te zijn.


Alle tijd om te lezen, recensies te schrijven en muziek te luisteren. Zondagavond begon het behoorlijk te kriebelen. Werklust, weg zijn van pijn bij gewoon in huis rondstappen en het zat zijn van de bank.

Maak er maar grappen over!

En als je eenmaal op dreef bent, stromen de woordgrappen, spreuken en gezegden met ‘been’ maar door:

  • met het verkeerde been uit bed stappen
  • er met gestrekt been in gaan
  • tegen het zere been stoten / schoppen
  • een schot in de roos
  • langzaam weer in de benen komen
  • het been stijf houden
  • zijn beste beentje voor zetten

20151003 wondroos met bloemen_300Hopelijk ben ik weer snel genezen en volledig op de been! Vanaf 28 september ben ik wel weer naar Den Haag gegaan voor werk. Lopen ging prima, stilstaan aanvankelijk nog niet. Met de dag vooruitgang. Ook de omvang en rode verkleuring van de huid ging per dag beter. Tot en met zondagmorgen 4 oktober antibiotica en dinsdag 6 oktober een nieuwe controle van de huisarts. Hiernaast de stand zaterdagmorgen 3 oktober, met net bloemen met beterschap-wensen van m’n manager ontvangen te hebben.

Verslavingen

Ik merkte deze dagen ook wat mijn verslavingen zijn:

  • koffie: donderdag tot en met zaterdagmorgen thee of water drinken zonder ook maar één kop koffie werd daarna beloond met hoofdpijn. Na 1 kop koffie was de pijn weg.
  • werken: op zondagavond had ik het wel helemaal gehad met de bank. Thuiswerken is om reistijd te besparen efficiënt, maar met been omhoog is het toch minder plezierig. O, wat had ik een zin om maandag weer naar Den Haag, naar collega’s te gaan!
  • wandelen: kijken of luisteren naar een sport is surrogaat. Je zult maar elke zaterdag zelf stevige wandelingen maken. En nu 2 weekenden niet 🙁