Gerrit Jan Zwier – De wandelaar als pelgrim

dewandelaarpelgrimOmdat de Tocht om de Noord in 2015 tien jaar bestaat en er op de eerste dag over het pelgrimspad (Jacobspad) wordt gelopen, heeft organisatie van de TodN aan Gerrit Jan Zwier de opdracht gegeven het boek De wandelaar als pelgrim te schrijven. Wandelen en pelgrimeren zijn twee loten aan dezelfde stam, opent het voorwoord. Elke wandeling kent aspecten van inkeer, bespiegeling en onthaasting. Wanneer verandert een langeafstandswandelaar in een pelgrim?

Het 95 pagina’s tellende boekje bevat een reeks gesprekken met en dagboekaantekeningen van wandelaars die in de afgelopen decennia zelf (delen van de ) lange weg naar Santiago de Compostela en vaak het 100 kilometer verderop gelegen Kaap Finisterre. Albert Gort, Betty Bleijenberg, Els van de Weghe en Lily Dobma bijvoorbeeld. Veel noorderlingen die ook de wintertochten van de FLAL, de Tocht om de Noord of diverse van de LAW’s in Nederland volgden. Gelovigen, Godzoekenden, kerkverlaters en ongelovigen. De reis die belangrijker is dan het einddoel. Met humor en scherpte over de caminotoeristen en de magie van de pelgrimstocht. Moeten de motieven om te gaan lopen open en bloot, of is het verstandiger er niet meer naar te vragen? De camino is voor velen een overgangsrite en raakt hun diepste emoties en zelfbewustzijn. Met stenen meegenomen wensen, rouwverwerking, het slapen in kloosters en niet weten hoe lang je – teruggeworpen op jezelf – het volhoudt, het hoort er allemaal bij.

Het boek belicht een aantal boeken over de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, en de omgekeerde pelgrimsreis van journalist en socioloog Herman Vuijsje. De auteur eindigt met een eigen prikkelend verslag van de eerste etappes van het Nederlandse Jakobspad, die in het Groningse Uithuizen naar het centrum van Groningen voeren, grotendeels het traject van de eerste dag van de Tocht om de Noord 2015.

Over de auteur

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Behalve boeken over noordelijke landen, zoals Altijd Noorwegen en het onlangs verschenen Er gaat niets boven Zweden, heeft Gerrit Jan Zwier ook diverse wandelboeken over Noord-Nederland op zijn naam staan. Wandelgeluk (op stap in Noord- en Midden-Nederland) is daarvan het meest recente voorbeeld. Zwier publiceerde en publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. in NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Nordic en Geografie. Zwier woont in Zuidhorn.

In de Streekkrant vind je een interview met de auteur over dit boekje.