Crystal Lewis – Crystal Lewis

      No Comments on Crystal Lewis – Crystal Lewis

crystal_lewis_-_cd_cover_-_2015Met 3 decennia in het vak – haar tienerjaren in Wild Blue Yonder, LP-tijd, beste mensen – mag je de Amerikaanse Crystal Lewis (1969) gerust een veterane noemen. Via Kickstarter brachten fans $41.000 bij elkaar om de opname van haar 28e, ditmaal self-titled album, te bekostigen. Qua stijlen heeft de blonde veertiger al jarenlang bewezen zo ongeveer alles aan te kunnen, van rockabilly, country en gospel tot soul en pop. Een bonte mix trekt voorbij op Chrystal Lewis, de opvolger van Plain & Simple (2011), als je de verzamelaar 25 (2014) niet meerekent. Opener Be Alright, een lekkere gospelsong vol hoop, is een samenwerking met singer/songwriter en aanbiddingsleider Anthony Evans.

Gods trouw wordt bezongen in het lekkere Faithful. Basloopje, orgel en percussie onder deze R&B song mogen er zijn. Langzaam rockend is Love Each Other weer heel wat anders. Crystal’s echtgenote en Metro One mede-eigenaar Bryan Ray over de muziekkeuze“Her love for Soul and R&B are all over this record. After being in the industry for over 25 years, she felt it was time to simply make the kind of music that moves her – not what the industry expects, but rather what she feels is in her.”

Toch klinkt de mix in de eerste nummers, alsof muzikanten en zangeres niet helemaal voluit mogen. Let Go is soul, Move On heeft snerpend gitaarwerk in laid back format. Beginning Again houdt het mid-tempo, net als In Your Name, waarin de 29 jarige Christon Gray (deze tekende deze zomer een platencontract met één van zijn grote muzikale helden, Kirk Franklin) meezingt. In Seat at the Table de blazerssectie is opgetrommeld. Onderhoudende muziek op veilig. Drijvend baswerk onder Run (anders dan je zou verwachten ook in langzamer dan joggen-tempo) tekent het nummer. De pianoballads I Will Sing en Brave maken het elftal compleet, inclusief de uithalen die je verwacht.