Wandelen rond de provinciegrens tussen Balkbrug en Meppel

Reest bij Staphorsterbrug IJhorstDe onverwachte, maar zeer welkome kans eens door de week mezelf een vrije dag te gunnen en te gaan wandelen, laat ik vandaag niet voorbijgaan. Ik heb de eerste etappes van de Loop van de Reest nog op de to-do list staan. Deze zijn slechts in één richting beschreven (stroomopwaarts van Meppel naar de Paardenlanden) en in het veld slecht gemarkeerd. Om er een werkbare ronde van te maken, is de kaart van het Wandelnetwerk Reestdal nodig. Vast staat dat ik van Balkbrug naar Meppel zo dicht mogelijk bij de Reest wil blijven. Klazien heeft aangeboden me op te willen halen uit Meppel of een andere locatie onderweg. Ik ga zien hoever ik kom vandaag.

Balkbrug – Groot-Oever (12km)

Zonsopgang boven Oud-AvereestTerwijl m’n dochters zich klaarmaken om met de bus naar school in Zwolle te gaan, vertrek ik na 6.30u via de Boslaan en Achterweg naar de Haardennen. Op de heidevelden zijn de opkomende mist en zon fotogeniek. Op diverse plekken steken reeën over tussen bos en water of maïspercelen. Voorbij de campings loop ik via de Landschap Overijssel bezoekerscentrum De Wheem in Oud-Avereest over het Kerkenpad naar De Wildenberg. Een bordje raadt aan laarzen te dragen vanwege de hoge waterstand in de Reest. Dat valt vandaag mee. De schoenen en sokken worden wel nat door het vochtige gras. Bij Den Westerhuis lonkt een doodlopend pad om naar Oud-Avereest te komen. Dat was na enkele honderden meters inderdaad einde oefening voor een boerenerf. Terug en langs Rustpunt Den Westerhuis naar de Oude Trambaan door het Jodenbos en langs de shii-take kwekerij van Menno Haveman in Lutten-Oever. In Groot-Oever volg ik de rode paaltjesroute tot een wandelbankje aan de Groot-Oeverweg voor eerste pauze.

Groot-Oever – Dickninge (9km)

Kunst langs kunstroute IJhorst-De Wijk aan Reest 1Parallel aan de Heereweg in IJhorst loopt het wandelnetwerk van De Wolden door het Reestdal. Nat gras èn mooi uitzicht. De al vele malen bewandelde Stapelerweg aan de overzijde van de Reest laat ik ditmaal wezen, dus geen Het Drentse Landschap bezoekerscentrum ‘t Ende of Commissieweg. Bij Haalweide kom ik weer even op de verharde weg, daarna weer snel onverhard verder langs de Reest over het landgoed Dunningen. Bij de Kerkbrug tussen De Wijk en IJhorst is overstekend wild in kunst aan de oever van de Reest uitgebeeld. De 2015 editie van de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen pak ik voor een deel mee. Van 10-27 september is de route officieel te volgen. Bij de IJsbaan gaat het om landgoed Dickninge heen. Ik rust er.

Dickninge – Meppel (12km)

Oversteek Reest bij A32 MeppelBij de Beugelenbrug in Halfweg ga ik weer noordwaarts. Bij havezate Havixhorst maak ik foto’s. Het stuk achter het landgoed langs via ooievaarsbuitenstation De Lokkerij laat ik dit keer schieten. Over het fietspad langs de Schiphorsterweg gaat het aan de noordoever van de Reest verder naar de Hoogeveensche Vaart en de Reeststouwe. Waar de Reest onder de A32 duikt, is een zelfbediening voetveer aangelegd om routes van het Wandelnetwerk De Wolden in te korten. Helaas is de pont op slot gezet en helpt dus trekken aan het touw om ‘m naar de Overijsselse kant te krijgen niet.

Bij het startpunt Reeststouwe is een uitkijktoren geplaatst. Natuurlijk bekijk ik de omgeving even van boven. Aan de Overijsselse zijde van de Reest gaat het over de A32 en het spoor heen. Via de Werkhorst loop ik naar de Reest die hier om het Wilhelminapark geleid is en doorstroomt achter de binnenstad en Koedijkslanden langs. Bij de molens maak ik nog enkele foto’s om rechtsomkeert te maken. Het is lunchtijd. Bij de scholen aan de Zuiderlaan wachten ouders op hun kroost. Terug op de Werkhorst valt me de enorme grenspaal tussen de beide provincies op. Ik loop door naar het fietspad richting Staphorst. Tegenover de Intratuin rust ik in het gras.

Meppel- Staphorst – Boswachterij Staphorst (9km)

De eerstvolgende kilometers zijn asfalt. Vriendelijke fietsers, schoolgaande jeugd vooral, kruisen m’n weg, sommige vragend om een high five. Bij evenemententerrein De Tippe steek ik de A28 over. Langs het spoor verder tot de Gemeenteweg bij Zaal Spoorzicht. Zigzaggend naar de Boswachterij Staphorst over de groen/rode paaltjesroute, grotendeels onverhard. De boeren halen hier nog een keer gras binnen. Het munitiedepot laat ik deze keer rechts liggen. Het volgende zandpad rechtsaf leidt me alsmaar rechtdoor dwars door de boswachterij. Prompt kom je hier geen wandelbankjes tegen. De 42km rust is op een boomstronk.

Boswachterij Staphorst – Balkbrug (11km)

Welkom bij Landschap Overijssel WesterhuizingerveldVoorbij de Oude Vijver is de weg het terrein van houtvesters geweest. Het loopt lastig. Een klein stuk verhard Westerhuizingerweg en het nieuwe fietspad naar de Nieuwe Dijk. Daar door het heideveld naar de Hoofdweg. Net vóór de uitgang van het bos pauzeer ik nog even kort. Ik neem het onverharde stuk tussen De Poele en de Achterweg met Beentjesgraven rechts van me en uitzicht op het bos links. Via Hof Balkbrug steek ik de N377 over naar de nieuwbouw in Sluis V om de laatste kilometer door de Boslaan te wandelen. Onze oudste dochter komt net aan wandelen, terug van school. En zo zijn dag en route weer rond. Oost west, thuis best. Op eigen benen, zonder busvervoer. Ja, totaal 53km, dus vast niet voor iedereen haalbare kaart deze versie van de Loop van de Reest.