Concertverslag Reyer en Martin Smith in Hedon Zwolle

godsgreatclubtourMartin Smith (1970) brengt ‘God’s Great Club Tour’ deze dagen naar Nederland, vrijdag 11 september stond de Brit in poppodium Hedon in Zwolle. Vanzelfsprekend had ik maanden geleden al een early bird kaart gekocht bij AT Music. In de afgelopen 3 jaar heeft Smith zichzelf hervonden na 17 jaar als voorman van Delirious? te hebben opgetreden. In Movements en Steps werden EP’s uitgebracht die de basis vormden voor  het volledige album Back to the Start (2014). Niet voor niets hebben artiesten als Chris Tomlin, Christy Nockels en Audio Adrenaline al diverse songs van deze projecten opgenomen. Het Zwolse poppodium stroomde lekker vol, hoewel het niet uitverkocht was. De catering had een slechte avond. Vóór de support act stond het publiek liever met de handen aan de mobiel dan aan een glas. En op concerten van christelijke bands wordt er sowieso weinig alcohol verkocht.

Voorprogramma Reyer

Dat juist Reyer van Drongelen (25) in het voorprogramma stond, wekt geen verbazing. Zijn tweet aan Martin Smith om ‘m lekker te maken voor de remix van God’s Great Dancefloor, trok de aandacht van Smith’s producer die ruiterlijk toegaf dat de remix nog beter was dan die op Back to the Start. Reyer is aanbiddingsleider in zijn eigen gemeente en conferenties als Opwekking en Soul Survivor. Hij is toetsenist van de BEAM Worship Band. Zijn debuutalbum Eeuwig Licht, waaraan onder meer Kees Kraayenoord en Pearl Jozefzoon meewerkten, is genomineerd voor een Zilveren Duif Award 2015. Internationaal spreken zijn remixes van bekende aanbiddingsnummers tot de verbeelding. Zo vet en dansbaar zul je ze op de originele albums van bijvoorbeeld Brooke Fraser, Switchfoot, Tim Hughes of Jesus Culture niet horen. Voor de afgelopen EO Jongerendag produceerde hij het anthem Jesus Is, waaraan ook McProphet a.k.a Tafariz meewerkte. De laatste zagen we vrijdagavond terug bij Kyrie. Van remixes of een dance act was geen sprake.

Zanger, toetsenist Reyer, op het podium met gitarist Hanjo Fisser, bassist Oscar Lagerström, zijn vrouw zangeres Janna Lagerström-Haring en drummer Joël Slagtand, brachten als band een aantal van de aanbiddingsnummers in het overbevolkte 70-75bpm segment Opwekkingsliederen (in spe) van Eeuwig Licht, zoals Verheven en Ik zie het kruis met Zegen als afsluiter. De echte fans zongen de liedjes allemaal mee, het gros deed dat met het in de Opwekkingsliederen bundel opgenomen Ik zie het kruis. Janna was de eerste helft van de set slecht bij stem, ook Reyer zelf stond regelmatig te hannessen met z’n in-ear (what’s in a name?) monitors. De bassist was blijkbaar wat ziekjes, speelde de eerste liedjes juist wel sterk. Zittend op een kruk toch minder spannend. Complimenten daarentegen voor gitarist en drummer.

Martin Smith – Fire Never Sleeps

Na 17 jaar met Delirious? zit en staat deze blonde Brit geen moment stil. Wat een verschil in energie ten opzichte van Reyer en z’n band. De nieuwe Stu G heet Jonny Bird. Wat een gitaarspel. Mijn eigen muzikale afwijking richting de toetsenist ging ditmaal naar Jonny’s vrouw Sarah. Waar menig toetsenist permanent onderkoeld is, spatte dikwijls de energie van haar lichaam. Toetsenspel zelf trefzeker, hoewel niet 100% live tot stand kwam. Zeker in de up-tempo tracks met arpeggio’s en samples als Back to the Start viel het op. Sarah mocht ook zingend los op Waiting Here for You.

Uit de Delirious? tijd werden Rain Down en Deeper opgeduikeld en verdienstelijk gespeeld. Er was tijd voor solo’s van de muzikanten, meezingen en -springen, maar ook voor rust in Grace (dat Martin met die andere, Michael W. Smith schreef) en twee nummers van Martin’s side project Bright City, een aanbiddingsbeweging in Brighton, Bright City en Our Hearts. Wat een energie en redenen om dankbaarheid aan God op allerlei manieren te uiten!