Chvrches – Every Open Eye

      1 Comment on Chvrches – Every Open Eye

chvrcheseyeLauren Mayberry, Iain Cook en Martin Doherty, samen het Schotse synth pop / electropop trio Chvrches maakten furore met The Bones of What You Believe (2013) en optredens over de hele wereld. Ze waren het ‘poster child‘ zonder retro 80’s gevoel frisse synthpopliedjes kunt maken. Lauren vocht tegen de ‘trolls’ die niet de band, maar alleen haar zagen zitten, voor meer dan de muziek alleen. De band bleef bij elkaar en zocht nieuwe inspiratie.

Sinds november 2014 werden achtereenvolgens Get Away, Never Ending Circles, Leave a Trace en Clearest Blue als single met (lyric) video clips uitgebracht. Ergens in het laatste liedje zit ook de regel Every Open Eye, een opzet die ook het vorige album kende, zonder echt titelnummer dus. Het album Every Open Eye werd opgenomen in het tot Alucard Studios omgebouwde 3-kamer appartement in Glasgow. Met de genoemde singles ingebrand op m’n mentale harde schijf, klinkt een deel van de 14 tracks tellende plaat al bekend. Consistent eigen geluid, niet al te grote verschuivingen sinds The Bones…Met opzet, zo gaf Doherty in een recent interview aan.

Keep You On My Side, een catchy up-tempo track. De praatzang van Lauren zal even oefenen zijn geweest om met goede timing opgenomen te krijgen. Break-ups, afscheid en andere beslommeringen staan centraal. Make Them Gold stelt: “We are made of our longest days, we are falling but not alone/We will take the best parts of ourselves and make them gold”.

Het pulserende Clearest Blue leidt naar het door Doherty gezongen High Enough to Carry You Over“I never would have given you up/If you only hadn’t given me up”. Empty Threat daarentegen: “I was better of when I was on your side.” Down Side of Me neemt gas terug, brengt samenzang en introspectie. Playing Dead, een prima uitgewerkte mid-tempo synth pop song en wat mij betreft volgende kandidaat-single Bury It leidt naar Afterglow, dat een gezongen reddingsboei uitwerpt na een traumatische ervaring in een van franje ontdaan liedje.

hjvanderklischDe iTunes en ook Spotify special edition kennen 3 bonus tracks: het al genoemde Get Away (de eerste lead single, die qua sound wel wat afwijkt van de rest van het album), het zwoele Follow You met opnieuw Doherty aan de microfoon, en het puntige Bow Down. “We stay between the white lines” is een treffende samenvatting.

De Chvrchify actie op social media op release datum 25 september was eigenzinnig. Je (profiel)foto verbouwd tot album cover art.

13 november 2015 ga ik vol verwachting naar het terecht al een tijd uitverkochte concert van Chvrches in de Amsterdamse Melkweg.