a-ha – Cast in Steel

      No Comments on a-ha – Cast in Steel

ahacaststeelZeg bij bands nooit nooit. Het Noorse 80’s icoon a-ha bracht in 2011 Ending on a High Note inclusief de concert DVD The Final Concert uit. De mannen op leeftijd zouden er genoeg van hebben. Nog één keer  The Sun Always Shines on TV enTake On Me. En plots was daar in juli de aankondiging van Cast in Steel, een single (Under The Makeup) en een nieuwe tour. Officieel zijn zanger Morten Harket, toetsenist Magne Furuholmen en gitarist Paul Waaktaar-Savoy weer voor 2 jaar bij elkaar en op pad. Voor de productie werd Alan Tarney in de arm genomen. Tarney deed ook Stay on these Roads (1988).

Vanaf de opener c.q. titelnummer ben je omgeven door een bekende sound. Gladgestreken mid-tempo pop om bij weg te dromen. “100% true. Set in stone and cast in steel. To be wise and to be real.” Het met strijkers voorziene Under the Makeup werd in juli als single uitgebracht. Liefde en zorgzaamheid zijn belangrijker dan een lage make-up. Synth pop is er in The Wake, het pittige Forest FireDoor Ajar en Mythomania. Gecombineerd met strijkers krijg je Objects In The Mirror en Living at the End of the World.

She’s Humming a Tune start akoestisch op gitaar, maar breidt zich toch uit tot een typische a-ha up-tempo popsong. Synths zijn weer van de partij als basis voor de falset van Harket in Shadow Endeavors en Giving Up the Ghost. Het slepende Goodbye Thompson zwaait de eerste disc uit.

Op de 2e schijf van de luxe editie vind je nog 6 tracks. Twee remixes, zonder dat je de dansvloer op hoeft. Start The Simulator en Foot of the Mountain (titelnummer van het 2009 album). Het akoestische The End of the Affair is fraai. Naast een demoversie van Shadowside (van Foot of the Mountain) vind je nog originele versies van Mother Nature Goes to Heaven (idem) en Nothing is Keeping You Here (idem). Blijkbaar was het album uit 2009 niet meer overal verkrijgbaar of menigeen – mij incluis – aan de aandacht ontschoten. De verzameling is van redelijk constante kwaliteit, zonder één of meer uitschieters en hitpotente nummers te serveren.

Donderdagavond 31 maart 2016 speelt a-ha in de Heineken Music Hall in Amsterdam.