Wandelen in Salland vanuit het Middelpunt

Wandelbankje bos Stichting Burgerweeshuis en Kinderhuis bij MiddelKlinkt hip. Diep ademhalen vanuit je buik. Het wandelen heel dicht bij jezelf houden. Als de wandelnetwerk paaltjes je in de steek laten intuïtief te werk gaan. Het Middelpunt als basis, het begin en einde. Zonder gekheid, het buurthuis van het buurtschap Middel, hoewel op de noordelijke punt van de 39km tellende ‘rondgang’, heb ik vandaag als parkeerplaats gebruikt.

Het bosrijke gebied ten noorden van Deventer in Salland is elk jaargetijde geschikt om wandelingen te maken. Eerder liep ik er al het Geert Grootepad naar Zwolle, het Hanzestedenpad in omgekeerde richting, struinde ik door de groene gordel om de Koekstad, langs het Overijssels Kanaal dwars door Salland van Balkbrug naar Deventer. Deze winter bracht de Driehoek wandeltocht vanuit de Deventer Rielerwijk me nog in Schalkhaar. Voor vandaag heb ik de routeschets die ik in mei rond de Averlose Houtweg maakte op afstandmeten.nl gecombineerd met een op de Wandelnetwerk Salland en online met de GPS planner.

Havezate BoxbergenVanaf de Oude Deventerweg gaat het eerst nog verhard over de Steunenbergerweg om daarna terug te steken langs de Soestwetering. Eerst fietspad, daarna manshoog gras en onkruid tussen maïs en water. Kleddernatte schoenen en sokken en later op de dag blaren als gevolg. Hmm, een maaibeurt van dergelijke wandelpaden op z’n tijd is welkom. Verderop ligt Huis Boxbergen (1650) met zichtlanen en bijgebouwen er fraai bij. Over de Bevrijdingsweg naar het buurtschap Eikelhof. Ditmaal niet langs het Stenen Kruis, maar direct door het bos weer. Landgoed ‘t Nijendal tussen Eikelhof, Boskamp en de IJssel. Het gelijknamige landhuis is er al ruim 100 jaar niet meer. Nu is er alle ruimte voor grazers en wandelaars. Aan de westelijke zijde is het Hanzebos in ontwikkeling rond de vergraven Zandwetering.


De spoorlijn Deventer-Zwolle over en je loopt landgoed De Haere op. Er staan nu veel meer keuzepunten-paaltjes dan op de kaart of online planner zijn ingetekend. In combinatie met foute pijlen op de palen loop ik er letterlijk een rondje om de havezate (tegenwoordig het honk van de Culture Club De Haere), zonnewijzer in het veld en folly. Dan lekker over over het Randerpad naar landerij Keizersrande. Voor de liefhebbers is er een Rustpunt, een sheepdog experience en een vossenfarm. Vlak voor het spoor buigt mijn route af richting Diepenveen. Daar zijn op de palen rond een weiland speeldoosjes geplaatst die elk herhaald een kort geluid laten horen. ‘Om even bij stil te staan’, is één van de projecten van de 12km lange Kunst wandelroute in het buitengebied van Deventer en Diepenveen.

Wandelen langs spoor tussen Rande en DiepenveenIn Diepenveen zelf is men boodschappen aan het doen, bijkletsen met bekenden. Via de kerk en het voormalige vrouwenklooster van de Moderne Devotie tot een eigentijds woonzorgcentrum. Op de kruising Averlose Houtweg/De Nieuwe Aanleg pauzeer ik. Daarna door de bossen van Tjoene waar een kinderkamp-terrein wordt ingericht. Het doet me sterk denken aan de Brink 30 kampen die in mijn kinderjaren in het bos bij Okkenbroek werden georganiseerd en waar ik enkele zomervakanties veel plezier heb gehad.

Over de Veldhuizerdijk en Waterdijk stap ik door naar het buurtschap Frieswijk met bijbehorend landgoed. De bijbehorende havezate is er niet meer, het bos met zichtlanen en watergangen, plus coulissenlandschap wel. Bij één van de watergangen is een ree aan het drinken. Ik kan hem in alle rust fotograferen. Pas na verloop van tijd heeft het dier me door en blijft ook staan kijken. Het volgende landgoed is Kranenkamp-Veldhuizen. Veel lokale mensen kennen dit beter als het bos rond abdij Sion met het restaurant / speeltuin nunu aan de N348 / Raalterweg als nog aantrekker rustpunt in het weekend. Ik volg er de rode paaltjesroute aan de overzijde in het bos. De abdij laat ik links liggen. De N348 weer over en via de onverharde Kranenkampsweg – Zwijnenbergerweg  uitzicht op essen, weilanden en akkers. De onverharde Beerninksweg brengt me aan de eveneens onverharde Weseperweg.

Welkom in MiddelDwars door Wesepe, waar de Raalterweg, tot enkele jaren geleden de N348, nu verlaten is. Handig zo’n rondweg voor het afschermen van het dorp voor doorgaand autoverkeer. Het zal minder leuk zijn voor de plaatselijke restaurants als Hong Kong City. Nog een stuk over een ongemaaid schouwpad, nu langs de Groote Vloedgraven. Voorbij het wandelpad is een vrouw in een akker wel heel flexibele rek- en strekoefeningen aan het doen. Ik doe het haar niet na. Door het beboste landgoed Lankhorst van de Stichting Burgerweeshuis en Kinderhuis Deventer het laatste stuk terug naar Middel.