Wandelen door landgoed Hooghalen, Diependal, Kortewegse Bos en Hijken

Welkom in HijkerveldDe Trage Tocht Hijkerveld van Rob Wolfs is de basis voor de wandeling vandaag. Ik heb al een poos het plan langs beide zijden van de N371 bij Smilde te wandelen, maar kon alleen aan de oostelijke kant geschikte routes vinden. Aan de zuidwestkant van Hoogersmilde heb ik op de Vierdaagse van Diever in 2013 gewandeld. Ach, zo wil je alles een keer gezien hebben 😉 Een deel van het natuurreservaat Hijkerveld en het Zuid-Hijkerzand ligt ook op de route van het Drenthepad. Vandaag een uitgebreide verkenning. De 17km Trage Tocht heb ik aan de zuidzijde verlengd. Het voordeel is onder meer, dat je in Hijken zelf wel horeca aantreft. Bomen in Hijkerveld 2Het natuurreservaat zelf is grotendeels afgesloten voor vrij wandelen of fietsen. Een aantal fietspaden doorkruist het gebied wel, een korte (4km) en lange (7km) paaltjesroute is uitgezet over de uitgebreide heidevelden. En dus is deze Trage Tocht ‘slechts’ voor 40-60% onverhard. Mijn extensie naar Hijken trekt dit percentage niet omhoog. De Leemdijk, een zandweg vanuit het Hijkerveld langs het maïs, enkele van de vele bloembollenvelden hier van Veninga en de ijsbaan van De Volharding, brengt je aan het Oranjekanaal en het brinkdorp Hijken. Je had waarschijnlijk niet verwacht in de lente voor een tulpenroute naast de Bollenstreek en de Noordoostpolder ook in het Drentse Hijken terecht te kunnen.

Ik loop door naar de Brink om er de kerk te fotograferen. Over de klinkerweg De Drift – ook wel schapenstreek genoemd, we hebben er net buiten Balkbrug ook één – waar in vroeger tijden de schapen tussen het Zuid-Hijkerzand en het dorp werden ‘gedreven’ gaat het naar het zuidwesten. Liefhebbers kunnen hier het 10km lange Hijker Ommetje wandelen. Ik pauzeer op een ANWB paddenstoel.

Dat je hier Afrikaanse asielzoekers op de fiets tegenkomt, is heel gewoon. In de bungalows van voormalige Vakantiepark Oranje bij Speelstad Oranje is sinds oktober 2014 een AZC voor nu 700 mensen ingericht. Het effect op de kleinschalige gemeenschap en voorzieningen ter plaatse haalden eerder dit jaar het nieuws. Tussen Oranje en de provinciale weg N381 (Beilen – Smilde – Drachten) ligt het Zuid-Hijkerzand. Langs de heide over het fietspad wandel ik naar het Oranjekanaal om er – net als bij het Drenthepad – bij de eerstvolgende brug, waar aan de noordzijde de sage van de verdwijning van de Annigje II verteld en uitgebeeld wordt, weer naar de Leemdijk te wandelen en de Trage Tocht te hervatten.


Uitzicht vanuit vogelhut Diependal - Hijkerveld 2Bij de vloeivelden, ook na de sluiting van de aardappelmeelfabriek Oranje in 1980 nog altijd eiwitrijke bassins en dus een paradijs voor vogels, kun je door een betonnen tunnel naar een vogelkijkhut die rondom uitzicht geeft over de plassen. Dan gaat het verder om het Diependal heen. ‘Avontuurlijke’ paden op de rand van bos en boerenland, héél herkenbaar Rob Wolfs, staan vol bramen, brandnetels en gras. Met een korte broek aan zijn schrammen en bloedsporen het gevolg. Mijn bovenlijf krijgt ondanks het mooie zomerweer een regenjas ter bescherming. Wandelbank in Kortewegsebos Hijke fish eye 2Het Landgoed Kortewegse Bos ten noorden van Diependal heeft een stervormige laanstructuur. Dat het bos ook wel Sterrebos wordt genoemd, spreekt vanzelf. Op de zessprong is een bank rond een boom geplaatst. Hoewel de route er keurig aan voorbij gaat, neem ik het wandelbankje op de korrel. Overal zijn (bijna) rijpe bramen voor het grijpen. Verrassend veel paddenstoelen staan al boven de grond. Het bos uit wacht een asfalt fietspad Laaghalerveen, waar ik verrassend de verwijzing naar natuurcamping Thyencamp zie. Niet verwacht dat oud-Univé-er Paul Tienkamp met z’n camping en galerie iets verderop zat.

De Schotse Hooglanders staan in het water om af te koelen of in de schaduw van bomen. Dat scheelt weer in het kruisen van elkaars wegen in het natuurreservaat. Voor mijn doen een korte wandeling (25km), niettemin door een prachtig stuk Drenthe. Volgende week de Kennedymars Fryslan. Dan ga ik weer 80km wandelen, dwars door enkele natuurgebieden van Noordoost Friesland met de reformatorische enclave Wouterswoude als uitvalsbasis.