Twentse Kruistochten rond Vasse en Ootmarsum

Landkruis op 'n Boakene Zonnenbergweg Twentse Kruistochten OotmarsumVandaag combineer ik twee routes uit de wandelgids Twentse Kruistochten van Marycke Janne Naber: Vasse en Ootmarsum. Met hulp van de kaart Noordoost Twente van het Wandelnetwerk Twente knoop ik de routes aan elkaar tot een bijna 39km tellende ronde door het heuvelachtige deel van de regio. Ja, rooms-katholieke kerken, landkruisen en kapellen. Maar ook veel onverharde paden, bos, essen, stuwwallen, graspaden langs maïspercelen, grafvelden en heide. Het stukje door de binnenstad van Ootmarsum heb ik laten zitten. In mei 2014 liep ik er ook op de Bos- en Essentocht vanuit Reutum. Wil je de Kruistocht Ootmarsum los wandelen, neem dan ruim tijd voor het gezellige stadje Ootmarsum!

Vasse – Mander – Nutter

‘s Morgens na 7u parkeer ik de auto in het centrum van Vasse op een plein achter de Denekamperweg. Meteen valt het kunstwerk Camera op, direct naast m’n auto. De sculptuur van een camera op statief beeldt het fotogenieke van het esdorp uit. De H.H. Joseph en Pancratiuskerk stamt van 1865, nadat in 1803 Vasse een zelfstandige parochiegemeente werd. Op het kerkhof vind je een Lourdesgrout, erachter aan het Zusterpädke het voormalige klooster Sancta Maria, waar tot 1974 de zusters van de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw uit Nijmegen woonden en onderwijs gaven.

Molen van BelsOver de Wester Esch, waar aan de Uelserweg een landkruis staat, gaat het richting Mander. Daar is in 2003 een Mariakapel geplaatst. Langs de Mosbeek loop ik door het natuurgebied Dal van de Mosbeek naar de Molen van Frans Bels, later op de dag een toeristentrekker, nu is het restaurant en het onbemande bezoekerscentrum IJs en Es van het Landschap Overijssel dicht. Aan de overkant van het water gaat het omhoog, een smal pad over de Mander esch naar de grens met Duitsland. Grenssteen 81 gaat op de foto, de Duitse T-Mobile meldt zich met een ‘welkom in Duitsland’ sms bericht. Wat verderop liggen de heidevelden Paardenslenkte en Hügelgräberheide Hesingen. Zowel Duitse als Nederlandse wandelaars zijn al op de been. Ik pauzeer een eerste maal.

Over bos- en zandpaden gaat het naar het Springendal, over de camping annex bungalowpark bij Hoeve Springendal. Vlak voor de hoeve valt me een monumentje naast de weg op. Het is een bronzen beeld van professor doctor Victor Westhoff, bioloog en schrijver. Hij gaf bij leven richting aan het natuurbeheer in Nederland. Verder weer door het bos naar camping Bij de Bronnen.

Nutter – Haarle – Agelo – ‘n Boaken

Interieur Kipboomkapel Twentse Kruistochten OotmarsumHier verlaat ik de route van deze kruistocht om langs de Nutter es naar de Vasserweg door te steken en in te haken op de route van de kruistocht Ootmarsum. Deze gaat over onverharde paden naar het Vasser en Haarler grafveld, waar enkele tientallen grafheuvels uit de periode 4000-2500 voor Christus zijn ontdekt. Twentse sagen in de Middeleeuwen hielden de bevolking voor dat er witte wieven (spoken, in werkelijkheid mistflarden) rondhingen.

Bij het gehucht Haarle (deze hoort bij Tubbergen, Haarle op de Sallandse Heuvelrug is toch echt wat westelijker!) is in 1988 een Mariakapel gebouwd. In Reutum staat de Simon en Judaskerk uit 1954. Het dorp verlaat ik snel om op de esrand een landkruis te bekijken. Over de Ageleres gaat het naar het Kanaal Almelo-Nordhorn. Groen water vol kroos en algen. Er is al lang geen scheepvaart meer hier. Terug over onverharde paden. De klootschietbaan van Wilskracht Groot Agelo 1974 ligt er strak, gemaaid bij. In Agelo is in 2014 de Kipboomkapel geopend, compleet met knielbankjes en beelden.

Agelo – ‘n Boaken – Ootmarsum – Vasse

Donkere wolken boven Tutenberg Twentse Kruistochten VasseVerderop, op de es ‘n Boaken staat een landkruis, waar van 1620-1955 jaarlijks levensmiddelen aan behoeftigen uit Ootmarsum en omstreken werd uitgedeeld door boeren. Bij deze voedselbank avant la lettre pauzeer ik. Dan naar het noorden, de Kuiperberg over. Bij de ANWB oriëntatietafel uit 1922 heb je een prachtig uitzicht over het heuvellandschap. Achter de campings langs, de Vasserweg weer over, een halve kilometer overlap in de route vandaag om aan de andere kant van het maïsveld linksaf te gaan over de Nutter esch, langs grafheuvels en het natuurgebied Hazelbekke. Smalle bospaden met bomen die in een boog over de weg groeien. Ik neem nog een stuk bos aan de Braamberg mee om een landkruis, dat ik op de wandelkaart zie staan aan de Denekamperweg ‘mee te pakken’. Vandaar nog een ommetje over de Tutenberg, achter de tegen Vasse aan liggende camping De Tutenberg langs naar het dorp en auto. De hele weg is het droog en zonnig geweest, ondanks diverse dreigende wolken. Dat het terug in de auto tussen Vasse en Dedemsvaart regent, deert dan niet.