TobyMac – This Is Not A Test

tobymactestHet leven is géén test. Elk moment doet ertoe. Toen TobyMac 3 jaar geleden zijn dus album Eye On It aflleverde, begon de zoektocht naar nieuwe ideeën. Anderhalf jaar werkt de zanger aan zijn materiaal, dat nu bij elkaar de 15 liedjes tellende This Is Not a Test vormen. Opener Like A Match zet de toon voor het album. Luchtig toetsenspel, blazers, achtergrondzang in een mix van R&B, rap en funk. Beyond Me en Backseat Driver (met nieuwkomer Hollyn en Toby’s oudste zoon Tru Dog) werden eerder al als singles uitgebracht. “I want Your way, Yahweh”. Met de album release werd ook Feel It, waarin TobyMac met Mr. TalkBox (artiestennaam van Byron Chambers) samenwerkte onder de aandacht gebracht. Op bijna de helft van het album is naast de vijftiger TobyMac één of meer andere artiesten te vinden. In het met electronica en vocoders doorspekte titelnummer is dat Capital Kings en in het reggae deuntje Lights Shine Bright opnieuw Hollyn. In Till The Day I Die is het Nate Feuerstein (NF) en in Lift You Up Ryan Stevenson. De echte verrassing is eindelijk een reünie met DC Talk maten Michael Tait en Kevin Max in het mid-tempo ‘zwaai maar met je armen’ Love Feels Like. Kevin Max en Tait brengen hier juist de lichte noot in, terwijl TobyMac er vol ingaat. De productie van David Garcia, Chris Stevens en Brian Fowler is solide.


Catchy lijken alle nummers, blazers en bas maken echt het verschil, of je het nu over Move (Keep Walkin’). Laid back kan het ook in Love Broke Thru en in de urban ballad en aanbiddingslied Undeniable. De reguliere set wordt afgesloten met het akoestische reggaenummer Fall. Als uitsmijter nog twee remixes, de Soul Glow Activatur (Solomon Olds, de zanger van Family Force 5) EDM versie van Beyond Me met na een minuut onderweg te zijn een smerige synth-lijn, en David Garcia’s bewerking van Like a Match. Honkietonk piano en tamboerijn versus synth bas, geluidseffecten en extra percussie. This is Not A Test is een plezier om regelmatig naar te luisteren.