Spaanse Seat voor Tsjechische Škoda verruild: une vehicle superbe

Skoda Superb blogNa 4 jaar en 143.774km op de teller mocht de zwarte Seat Altea XL vanmorgen ingeleverd worden. Hoewel het jaarkilometrage met alle treinreizen de afgelopen jaren historisch laag was, vond ik het alsnog knap op 226km van het alternatieve inlevermoment voor ‘4 jaar’ uit te komen. Eind van de ochtend konden Klazien en ik de nieuwe, blauwe Škoda Superb onthullen bij Korterink Auto’s in Rouveen. Als één van de eersten in Nederland hebben we dit nieuwe model in gebruik genomen.
Klazien en Henk-Jan onthullen Skoda Superb bij Rorterink Rouveen 1
Klazien en Henk-Jan onthullen Skoda Superb bij Rorterink Rouveen 2
Klazien en Henk-Jan onthullen Skoda Superb bij Rorterink Rouveen 3

De uitgebreide toelichting bij de functies en bediening en taart om het thuis te vieren. Op naar 4 nieuwe jaren rijplezier!
Skoda Superb 001
Taart Korterink voor nieuwe Skoda Superb
Opvallend is verder, dat het verkennen van de auto na het gevonden hebben van de plek voor de zwier-met-je-voet achterklepbediening toch snel gaat naar WLAN, Wifi-Direct, scherm-in-scherm instellingen, parkeerhulp en geheugenplekken voor de berijderstoel. Welkom in 2015.

2017 update: Wifi en Android Auto

Een SIM kaartje met maandelijks 500MB databundel van XS4All is standaard voor abonnees. Het SIM slot van de Superb voorzien van de kaart en je hebt onderweg ook een Wifi hotsport in de Superb. Handig voor medepassagiers die zelf geen databundel hebben en niet een uurtje zonder WhatsApp etc. kunnen.

Een tweede slag is de configuratie van Android Auto, SmartLink of MirrorLink. Dat zijn de minder goed gedocumenteerde onderdelen van de entertainment systemen van de Volkswagen groep. Per saldo werken SmartLink en MirrorLink niet met de smartphones die wij hebben. De Android Auto app is niet in de reguliere Nederlandse Google Play Store te vinden. De APK moet je op een aparte website downloaden. Dan is het handig de instructievideo van de Clube Skoda TV te bekijken. Je telefoon moet namelijk via zowel de USB kabel op de AUX als via Bluetooth verbonden zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=27JluLPsTYU

Dan werkt Android Auto nog niet volledig. Het is namelijk ook nodig een werkende dataverbinding met internet te hebben op je telefoon. En nee, de hiervoor beschreven Wifi hotspot kan niet gebruikt worden. Op je entertainment systeem scherm wordt Android Auto getoond. Je hebt de opties:

  • muziek afspelen met Google Play Muziek, TuneIN en Spotify. Let wel dat je Spotify ook via Bluetooth zonder Android Auto in de Superb kunt afspelen. Alleen is dan de bediening van afspeellijsten, etc. via de smartphone.
  • navigeren met Google Maps. Ook hier is het nuchter beschouwd niet nodig. De Superb navigatie met eigen kaarten, dynamische bijstelling van routes op basis van TMC voldoet ook prima.
  • contactpersonen zoeken en bellen. Daarvoor had je ook al zo’n duur entertainment systeem laten inbouwen, weet je nog? Knoppen aan het stuur om hands-free te kunnen bellen, mooi dat ze nu ook met Android Auto overweg kunnen, maar die deden het al.