Op blote voeten wandelen over de zeebodem van Kraggenburg

Henriëtte Marianne en Henk-Jan Blote voeten zeebodempad Kraggenburg 008Een (weekend)dag niet in beweging is wennen voor m’n voeten. Zondagmiddag weer zulk heerlijk zomerweer, dat ik naar Kraggenburg in de Noordoostpolder rijd om er samen met m’d dochters het Blote Voeten Zeebodempad aan het perceel T127 van de Zwartemeerweg te lopen. Volwassenen mogen voor €7, kinderen t/m 12 jaar voor €4. Het gezin ter plekke helpt mee met de catering, kassa, uitleg en onderhoud. Leuke onderneming naast ‘gewoon’ mais of struiken verbouwen. 27 september 2014 deed ik tijdens de eerste dag van de Tocht om de Noord het blote voetenpad in Opende. Wadlopen is (gelukkig) niet op blote voeten, de komende 2,5km wel.

Henk-Jan Blote voeten zeebodempad Kraggenburg 043Als eerste na uitleg over het pad rondjes lopen in twee koudwaterbassins. Met een aangezwengelde extra bloeddoorstroming op weg. Door het mais, over hout, stenen, zand, boomstammen en graspaden. Houtsnippers, scherven, tegels en steentjes, grote (nu warme) keien. Door een sloot en een modderpoel. Langs een akker richting de strekdam van en uitzicht op voormalig Oud-Kraggenburg. Educatie over polderleven, energiebronnen en het blote voetenwandelen gaan hier hand in hand. Er zijn veel groepen in alle rust op de been.

Henk-Jan Blote voeten zeebodempad Kraggenburg 049De modder kun je aan het eind van de route weer met koud water afspoelen. De tinteling blijft de hele terugweg, grappig! Desgewenst is in Paviljoen T127 of buiten op het terras na te genieten. Deze is bereikbaar vanaf de grote parkeerplaats via het aangegeven wandelpad. In het Paviljoen kunt u afrekenen en worden de schoenen achtergelaten om de tocht te beginnen. Door heel het land zijn een dozijn blote voetenpaden. Bij de oosterburen zijn ze met ruim 300 paden nog wilder op deze vorm van wandelen. Een beperkt(er) overzicht vind je op de barfußpfad Wikipedia pagina.