Ervaringen met installatie van Windows 10, plezier en problemen

Als Windows 7 en 8 gebruikers konden we thuis al enkele weken tegen een Windows 10 downloaden icoon aankijken. In eerste instantie was dat een vragen oproepend icoon, want de nieuwe versie van het Microsoft besturingssysteem voor pc’s en laptops was pas 29 juli 2015 beschikbaar. Het was alleen aanmelden voor de notificatie bij beschikbaarheid van Windows 10.

Vanaf 29 juli keek ik vanzelfsprekend dagelijks of ik al aan de beurt was. Wil je niet wachten kun je een ISO bestand of setup voor op een USB flash disk downloaden met een online hulpprogramma (32 of 64 bits). Aangeraden wordt de upgrade als eerste installatie te doen, vanwege de gratis upgrade en activatie van het systeem. Daarna kun je een schone installatie uitvoeren. Je hoeft dan (bij de schone installatie) ook geen product key op te geven, aldus Microsoft:

Dan zul je wel de reguliere programma’s weer moeten installeren en configureren, in ruil voor een opgeschoond register en Windows map op je computer. Mocht je toch Windows of Office product keys zoeken, dan kun je die vóór de herinstallatie van Windows 10 terugvinden met ProduKey.

ER is iets gebeurd windows10Check voordat je (te snel) start, de systeemvereisten en veelgestelde vragen (FAQ). Bij het downloaden en aanmaken van een setup voor USB schijf kreeg ik na uren wachten van het MediaCreationTool de nietszeggende melding ‘Er is iets gebeurd’. De enige mogelijkheid is de knop Sluiten. Tweede keer idem. Suggesties wijzen in de richting van het actieve antivirusprogramma die de Microsoft download niet vertrouwt. Er zijn gebruikers die hun computerbescherming dan maar even uitschakelen om Windows te kunnen bijwerken. De derde poging ging met AVG uitgeschakeld. Download gelukt, aanmaken media stokt na 90% gevolgd door ‘er is iets gebeurd. De vierde poging ook met AVG uit. Je zou dan zeggen, dat de setup bestanden al zijn gedownload, maar er wordt gewoon 3GB opnieuw opgehaald. Ook deze poging strandt na 49% van de stap ‘media maken’.

MediaCreationToolfail2Dan de ISO variant. De webservers van Microsoft leveren dit ‘s avonds traaaaaaaaaaaaaaag uit. Je kunt minutenlang staren om een overgang van 0 naar 1% te bekijken. Gelukkig, u kunt de pc gewoon blijven gebruiken. Geduld. De foutmelding is duf, en de werkwijze heel apart. Na uren is het ISO bestand er. Ondertussen had ik AVG wel weer geactiveerd. Zo lang zonder antivirusprogramma ‘internetten’ leek me geen strak plan. ‘s Morgens vroeg komen de ISO bestanden voor de andere benodigde Windows 10 versies op normale snelheid (lees: binnen 10 minuten) binnen.

Installatie en configuratieperikelen 64 bits Windows Home versie op laptop

Vrijdagavond 31 was onze zoon de eerste die kon upgraden. Zijn nog verse Windows 8.1 installatie was in 18 minuten voorzien van de upgrade naar de 64bit versie van Windows 10 Home, maar dan heb je ook een ontwikkelaar-laptop 😉 Eerste reactie na een dag met Windows 10 werken: wijs!

  • de externe via HDMI kabel aangesloten nog maar enkele maanden oude Philips monitor werd niet meer herkend. Ook via de VGA kabel niet. Zoeken op forums, bij Microsoft.com, want ook hierin waren we niet de enige. Oplossing: kwartier lang de laptop via kabel aan monitor gekoppeld laten. Spontaan (onder water dus) zonder aanpassingen toch herkenning en correcte weergave, zowel via VGA als HDMI.

  • Chrome merkt dat het niet meer de standaard browser is. In Chrome geef je aan, dat je Chrome als standaard browser wilt gebruiken. Windows presenteert dan meteen een Standaard apps dialoogscherm, waarin bij Browser Edge de enige keuze is.

Bij de 2e laptop moest de 64 bits versie worden geïnstalleerd, ook als upgrade vanuit een Windows 8.1 configuratie. Hier via de Windows 10 downloaden icoon de upgrade geïnitieerd. Deze keer werd via Windows Update de update naar Windows 10 gezocht, in een half uur op de achtergrond gedownload en ter installatie aangeboden. Presentatie naar de gebruiker is alsof er een reguliere Windows 8 update wordt uitgevoerd na het herstarten van de laptop.
Na het 100% geconfigureerd hebben van de upgrade voor Windows 10 volgt een herstart. En dan in Windows 10 presentatievorm ‘upgrade van Windows uitvoeren’ in de stappen bestanden kopiëren, onderdelen en stuurprogramma’s installeren en instellingen configureren. Het verschil in tempo met een Intel Core 7 en SSD is behoorlijk!

Machine 3 en 4 op dezelfde manier behandeld. Duur van downloaden en configureren verschilt onderling. Onder Windows 8 hadden we de Classic Shell menu applicatie geïnstalleerd. Deze blijft in de migratie actief en zorgt ervoor dat onder Windows 10 géén tegels in het startmenu worden getoond. Classic Shell Menu heeft z’n waarde gehad, en is nu verwijderd.

Windows 10 Home 32 bits op desktop

De installatie van Windows 10 op de desktop resulteerde in de constatering, dat de monitor drivers voor de Acer K24HL niet beschikbaar waren, ondanks de geruststelling vooraf, dat de machine met randapparatuur Windows 10 geschikt was. Diep verscholen in de Beeldscherm adaptor dialoog trof ik de mededeling: “Device DISPLAY\ACR040E\5&2d173a9&0&UID0 could not be migrated.”

Kijken bij Acer online levert géén drivers voor Windows 10. Via drifethelife dacht ik goede alternatieven gedownload te hebben, maar vooralsnog is er geen resolutie als de gewenste 1920*1080 pixels beschikbaar. Ik heb bij Acer support een verzoek om de juiste driver achtergelaten.

Tips van andere early adopters

Eerste Windows 10 update: KB3081424 géén succesnummer!

Ja, we hoorden met 2 machines ook bij de gelukkigen die na de installatie van de eerste verplichte updates voor Windows 10 werden getracteerd op regelmatig volledig vastlopen van de pc en maar heel moeizaam weer kunnen opstarten. Een vijfstappenplan wordt gesuggereerd om hier uit te komen. Nota bene: Microsoft zelf laat je hier volledig zwemmen. Ik betwijfel of dit volledig de oplossing is. Bij ons speelden ‘zombie users’ niet in het register. En de cumulatieve update for Windows 10 KB3081424 was vóór de crashes al geïnstalleerd. Ik vermoed zelf, dat Microsoft het package inmiddels heeft verbeterd en onder dezelfde naam / versie aanbiedt.

Op één van de machines maakt de succesvolle installatie van KB3081424 geen verschil. Opstarten moet in 3 pogingen. Bij de eerste poging strandt de machine bij een Windows cursorpijl op een zwart scherm. De 2e poging strandt na de BIOS boot met een knipperende underscore. De 3e poging loopt dan wel door tot en met het aanloggen op Windows 10. En dat elke dag.

Tweede cumulatieve Windows 10 update: KB3081436

11 augustus zette Microsoft deze cumulatieve update, dus inclusief voornoemde update, klaar. InfoWorld maakte er gehakt van. De opstartproblemen zijn gebleven!

Oplossing voor opstartproblemen, ook na de Windows 10 update van december 2015

Dit is voor mensen bij wie de pc met Windows 10 niet meer doorstart en er een zwart scherm verschijnt. Doe het volgende:

  1. Ga naar: Start – Instellingen – Systeem – Energiebeheer en slaapstand – Extra energie-instellingen –
  2. Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen – Bij het kopje Instellingen voor afsluiten het vinkje weghalen van de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen). Herstart de computer.
  3. Schakel de computer daarna helemaal uit en start de computer weer op. Het probleem “zwart scherm is verholpen”.