Tour om Pisa door West Toscane

      No Comments on Tour om Pisa door West Toscane

Klazien en dochters bij Certosa di CalciEr is in het westen van Toscane veel meer te zien, dan de badplaatsen, de havenstad Livorno, Pisa en Lucca. We verbleven zelf in de heuvels net buiten Livorno tussen de bossages. Een beter beeld van de streek krijg je door erop uit te gaan. Zodoende na de verplichte bezoeken aan de trekpleisters voor toeristen een 91km lange ronde gemaakt met de auto langs wat minder bekende plekken.

Vanaf Ghiacci over de onverharde wegen naar het dorpje Guasticce gereden. De heuvels geven aan deze zijde uitzicht over bedrijventerreinen, de snelweg A12 en dergelijke. Het dorpje zelf heeft niet veel bijzonders. Vicarello valt eveneens onder de gemeente Collesalvetti. Bezienswaardig is de 18e eeuwse St. Jakobskerk.

Het echte Toscane gevoel komt op bij de heuvels rond Calci. Olijfboomgaarden, kasteelruïnes op toppen en oude kerken. Certosa di Calci (Pisa Charterhouse), een voormalig klooster en tegenwoordig Natuurhistorisch museum van de Universiteit van Pisa is ons eerste doel. Het natuurhistorisch museum is één van de oudste musea ter wereld, in de 16e eeuw begonnen als een Galerie onder Groothertog Ferdinando I dei Medici. Meer dan 400 jaar onderzoeksresultaten zijn sinds 1986 samengebracht op deze unieke locatie, een voormalig klooster.

Pinokkio in de walvis Certosa di CalciVan aquaria en films over levensgevaarlijke haaien tot veel opgezette zoogdieren, primaten en in Patagonië gevonden dinsauriërs. Een behoorlijke collectie mineralen, gesteenten en meteorieten. Diorama’s, een miniatuur Ark van Noach tot en met een Pinokkio die in de ingewanden van een walvis is geplaatst. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen €11 per persoon. Wil je ook in het Italiaans rondgeleid worden door het klooster, betaal je €5 per persoon.

Auaduct tussen Calci en San Giuliano 2San Giuliano heeft een lang aquaduct en thermen. Het naburige Rigoli heeft een 11e eeuwse kerk, Pieve di San Marco en de Villa Alta. Pugano 12e eeuwse kerk, diverse grote landhuizen en de 15e eeuwse Villa Roncioni.

Nozzano Castello heeft een oude kerk, ook landhuizen en leidt slingerend door het achterland naar het vestingstadje Vecchiano, dat vanaf een heuvel de vijanden moest weerstaan. In Pisa kun je natuurlijk (nog een keer) de binnenstad in of een ander museum bezoeken. Zelf moesten we nog bij de IKEA in Pisa aan. Ingepakt jacht bij PisaOok dat heeft wel weer wat. Bij de werven tussen Pisa en Livorno wordt menig luxe jacht gebouwd. Ingepakt liggen ze te bakken in de zon, net als wij na deze autorit.