Dag uit in Den Haag: Omniversum, ProDemos rondleiding door Politiek Den Haag en Mauritshuis

Ridderzaal Den HaagWie wat bewaart die heeft wat. Het vorige bezoek aan Den Haag leidde tot wensen van Marianne om eens een film in het Omniversum te zien, zelf wilde ik het Mauritshuis in. Typische locaties die het bij regenachtig weer goed doen. Met de weersverwachting afgelopen week voor wat nu de zwaarste storm ooit in juli zomerstorm heb ik een combinatie gemaakt met een kijkje in de Ridderzaal en Tweede Kamer en beide dochters enthousiast meegekregen.

Omniversum – Giganten uit de IJstijd

Henriëtte en Marianne mochten zelf uit het filmprogramma van Omniversum een titel kiezen. Bedreven in het bekijken van trailers, werd dat Giganten uit de IJstijd (Titans of the Ice Age), dat speciaal voor IMAX en Giant Screen Cinemas zoals het Haagse Omniversum in 2013 uitkwam. De laatste IJstijd (Pleistoceen), de gevolgen van de ijskappen voor het klimaat en fauna, de manier waarop de mens deze IJstijd wel overleefde en veel grote dieren toch niet, staat centraal. Een waarschuwing voor de gevolgen van de huidige opwarming van de Aarde, maar ook een prachtige inkijk in de reconstructie van gevonden beenderen in Russische permafrost en de teerputten in het Amerikaanse Yellowstone National Park. In het bonnenboekje van de Spoordeelweken van NS zit een waardebon voor een 2e kaartje gratis.

Rondleiding Binnenhof

Foto’s maken van het Binnenhof en de buitenkant van de Ridderzaal, op vergaderdagen een politicus of wat spotten, wellicht een selfie met een bekende, is ‘standaard’. ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat), organiseert rondleidingen in verschillende gebouwen rond en op het Binnenhof. Verzamelplaats is ProDemos op de Hofweg 1, tegenover het Binnenhof, rechts van Café Dudok. We hadden gekozen voor een film, Ridderzaal en Tweede Kamer. Met enkele tientallen anderen werden we door een goed geïnformeerde en enthousiaste gids eerst naar de kelder van de Ridderzaal gevoerd voor een 10 minuten durende film over de geschiedenis van het Binenhof, de Nederlandse politiek van de 13e tot de 21e eeuw. In de kelder vind je verder films over Prinsjesdag en een miniatuur van de Gouden Koets met entourage. Ridderzaal Den Haag 2Vervolgens de trap op naar de tribune die uitzicht geeft over de Ridderzaal zelf, de troon, het wapen van Nederland, de schouw met eerste vijf regels uit de Grondwet van 1848 en natuurlijk de Troon. De beelden op Prinsjesdag geven een indruk van een veel grotere zaal. Hier kunnen we foto’s maken en luisteren naar de verhalen over de bouw en gebruik van de Ridderzaal, de anekdotes over luistervinken, de troon, het kamertje waar na het uitspreken van de Troonrede 5 minuten wordt gepauzeerd en de tot recent nog gebruikte woningen.

Buitenom naar de publieksingang van het Tweede Kamergebouw aan de Lange Poten. Hier mogen we door de beveiliging, en dus mag alles, dat naar metaal riekt uit en af, tot en met de schoenen. Binnen mag niet gefotografeerd worden. Het is zomerreces en zaterdagmiddag. Afgezien van rondgeleide groepen is het stil. Ook vanaf de publieke tribune hier geldt, dat de camerabeelden op televisie een veel grotere ‘kamer’ suggereren. De verhalen en anekdotes zijn vermakelijk.

Schilderijen in het Mauritshuis

Mauritshuis Den Haag 2Het Mauritshuis aan de andere kant van het Binnenof bij het Plein is compact. Op twee etages maak je een rondgang door het huis. In de kamers en gangen hangt een wereldberoemde collectie Nederlandse schilderkunst uit de Gouden EeuwJohannes Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Carel Fabritius en De stier van Paulus Potter. Landschappen, stillevens, (zelf)portretten, religieuze voorstellingen. Bekende en minder bekende werken. Met de Museumkaart is het Mauritshuis gratis toegankelijk, dat geldt sowieso voor kinderen onder de 18. En dat je vanuit het museum zo ongeveer bij de minister-president door de ramen van het Torentje naar binnen kunt kijken, is ook leuk.

De tijdelijke tentoonstelling David en Saul: Rembrandt? geeft een multimediale inkijk in acht jaar onderzoek naar en restauratie van het schilderij David en Saul en antwoord op de vraag of Rembrandt dit doek zelf geschilderd heeft.

Logistieke tips

De P+R locatie Hoornwijck in Rijswijk waar je direct aan de A4 voor €2 parkeert en met 4 personen een dagkaart voor het HTM tram- en busvervoer in en rond de Hofstad krijgt, blijft een aanrader. En op een regenachtige en winderige dag als zaterdag bekijk je meer winkels van binnen en verkies je warme Chocomel boven een Italiaans ijsje. De pizza Hawaii, waar we in Toscane zelf tevergeefs naar zochten, hebben we ‘s avonds op de terugweg bij Bellini’s aan Strand Horst bij Harderwijk ‘gescoord’.