Bezoek aan steden Livorno en Lucca in Italiaans Toscane

Kerk met gracht LivornoBij Toscane denk je snel aan Florence, Pisa of Siena. Er is meer te zien, zeker als je wat verder van bijvoorbeeld Florence zit. Daarom een paar andere steden onder de loupe.

Livorno

Zicht op grachtengordel LivornoIn de 16e eeuw werd de havenstad Livorno aangelegd, omdat de haven van Pisa verzandde. Het heeft een grachtengordel, de aanduiding Venezia Nuova (nieuw Venetië) is zwaar overdreven. Niettemin liggen de kanalen vol met jachten, vissersboten en andere vaartuigen. Fris ruikt het er niet overal, kleurrijk en fotogeniek is het wel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad platgebombardeerd. Het effect ervan is zichtbaar. In combinatie met aan elkaar gelapte wegen, woonwijken en spoorlijnen rond het havengebied, is de 2e stad van Toscane geen geheel of aantrekkelijk te noemen. Voor winkelen moet je (met je vrouw en dochters) in de Via Grande zijn. Ook enkele grote zijstraten staan vol met kledingwinkels die met SALDI (uitverkoop) bezoekers trekken.

Halverwege de Via Grande staat de Duomo di San Francesco (kathedraal), voor de rest zijn de Nieuwe Vesting en Oude Vesting een bezoek waard. Mocht het eens wat minder goed weer zijn, dan kun je werken van impressionisten bekijken in het Museo Civico Giovanni Fattori in de Villa Mimbelli, Via S. Jacopo. Ook het Aquario Comuncale Viale Italia is dan interessant. Een kleine 10km ten zuidwesten van de stad ligt in de heuvels in het gehucht Montenero het bijbehorende heiligdom (santuario), een kapel, klooster, 19e eeuwse kerk. Opzienbarend naast de rijk uitgevoerde kerk zijn de zijvleugels die volgestouwd zijn met votieven (ex voto), dankbetuigingen aan God of Maria voor geboortes, reddingen, overwinningen, genezingen, en dergelijke.

Lucca

Uitzicht op St. Maartenkathedraal Lucca vanuit St. Johanneskerk LuccaLucca, dat vanuit Pisa gezien via een heuvelrug over de SS12 te bereiken is, heeft een goed bewaarde vestingstad als publiekstrekker. Door één van de vele stadspoorten kun je de binnenstad in wandelen of fietsen. Parkeren van je auto kun je het beste direct buiten de vestingmuren op één van de openbare parkeerplaatsen doen. Met een dagtarief van €5 niet verkeerd. Neem de tijd, want de vele kerken, winkels en musea vragen erom. Puccini bekijkt zijn LuccaFraai is de Duomo di San Martino, de Kathedraal van Lucca. In 1998 kwam toenmalig Paus Johannes Paulus II hier op bezoek. Een labyrinth aan één van de hoeken, schilderijen, glas-in-lood taferelen, en zeker de dakpanelen zijn fotogeniek. Koop je een combinatieticket, dan kun je ook het aanpalende kerkelijk museum met relikwieën, gezangenboeken en een dakterras bezoeken. Verder kun je dan terecht in de kerk van St. Johannes, een plein verderop, met een enorm ondergronds complex aan doopbassins, mozaïeken en preekstoelen uit de vroegchristelijke tijd. Beklim de klokkentoren en je hebt  een mooi uitzicht over de binnenstad en het plein voor de kathedraal.

Amfitheater plein in LuccaOp Luccaonline.it vind je meer informatie over de verschillende kerken. Aan de Via Sant’Andrea staat een 45m hoge Torre Guinigi, met op de top eiken voor een schaduwrijk uitzicht over de stad. Het ellipsvormige Piazza dell’Anfiteatro is gebouwd op de fundamenten van een Romeins amfitheater. Nu een plein omringd door restaurants om te genieten en mensen te bekijken.

Diverse fietsenverhuurders geven je de mogelijkheid de stadsmuren en het gebied erbinnen per fiets te verkennen. Alles is ook te belopen. Giacomo Puccini heeft hier gewoond, en dat is te merken aan de vele concerten die rond zijn muziek in kerken worden georganiseerd in de zomer. Ben je meer van moderne muziek, dan is het Lucca Summer Music Festival op het Piazza Grande / Piazza Napoleone een aanrader. Gevestigde namen uit de top-40 of wat langer geleden maken er op diverse avonden hun opwachting.