Bezoek aan Pisa en omgeving

Making of Toren van Pisa foto's 2Er is in het Italiaanse Pisa en omgeving veel meer te zien dan de Scheve Toren. Het Veld der Wonderen (Campo dei Miracoli) met de gratis toegankelijke Kathedraal (wel een kaart voor een specifiek tijdslot afhalen bij de ticket booth in het Museo delle Sinopie), het ronde Baptisterium en achter de muren van het voormalige bisschoppelijk paleis het Museo dell’Opera del Duomo en het Camposanto (voormalige begraafplaats). De toren beklimmen gaat met 30 mensen tegelijk, onder begeleiding en na betaling van €18 voor een bepaald tijdslot. De meeste toeristen staan te rekken en te strekken om de Scheve Toren recht te duwen of te trekken op hun foto’s. Selfie sticks zijn gewild, en als je er nog niet één hebt, verkopen de straatventers ze graag aan je. Deze zijn overigens net buiten het Veld in de straten naar het complex toe te vinden. Op aanraden van onze Italiaanse huisbaas bezochten we Palazzo Blu aan de zuidoever van de Arno. Het helderblauwe gebouw aan de Lungarno Gambacorti 9 herken je komend vanuit het centrum gemakkelijk. De huisbaas is tevens voorzitter van de stichting die het pand en de kunstcollectie beheert. Verdeeld over drie etages vind je schilderijen, drieluiken, antieke munten, potscherven en servies, stijlkamers, een film over de historie van Pisa, maar ook moderne kunst. Het museum is gratis toegankelijk en grotendeels voorzien van Engelstalige informatie. https://www.youtube.com/watch?v=8qqotVMHfTY

Corso d’Italia en andere winkelstraten

Entree Chocostore Corso d'Italia PisaDe Corso d’Italia is de voornaamste winkelstraat die doorloopt tot aan het plein voor het station Pisa Centrale. Naast bekende winkelketens die hun logo’s en etalages achter de klassieke gevels moeten houden, zijn er ook diverse grappige, eigenzinnige winkels, zoals de Chocostore met alles wat je van, over en met chocolade kunt bedenken. Van chocoladeletters tot usb-sticks in chocolade outfit, schorten en t-shirts, zwemband, klok, rekenmachine tot plakbandhouders.

Marina di Pisa en Terrenia

Vissersboot Rafaello in monding Arno bij Marina di PisaVerse vis uit de monding van de Arno of de Ligurische Zee kopen, een ijsje bij een van de Gelateria winkels halen of gewoon wandelen langs de jachthaven kan in het dorpje Marina di Pisa.

Henriëtte en Marianne schuiven het water in Marina di Pisa‘s Avonds vanaf 19u is de boulevard autovrij en kun je er wandelend kijken en bekeken worden. Hier zijn overigens voornamelijk steenstranden. Het water is in het noordelijkste deel afgeschermd door een rotswand. Zo kun je zonder golfslag lekker badderen. Wil je op zandstranden genieten van zon en zee, rijd dan wat verder naar de Piazza Sardegna, of door naar Tirrenia. Deze badplaats werd door Mussolini als ‘parel van de Middellandse Zee’ gesticht. Toen in de jaren ’50 van de 20e eeuw de Amerikaanse legerbasis Camp Darby in het pijnbomenbos tussen Terrenia en de snelweg 12 werd aangelegd, zochten Amerikaanse famlies hun onderkomen in de villa’s van Terrenia. Nog altijd is het een favoriet NAVO vakantieoord. Het strand is verdeeld in stukken die bij een restaurant camping horen met een enkel openbaar (gratis) stuk ertussen. Vanaf de straatzijde is niet te zien wat waarbij hoort. Gewoon proberen dus. Het is ons ook gelukt 😉

Parco di Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli

Tenuta di San Rossore 004Tussen Pisa en de kust ligt het natuurreservaat San Rossore. In het weekend kun je er wandelen, fietsen of onder begeleiding excursies maken. Allerhande (zee)vogels, herten en zwijnen kun je bekijken….totdat je zelf een fiets huurt (1 uur voor 2 volwassenen en 2 kinderen, dus 4 fietsen voor €20) en door het bos gaat rijden. Er is een aantal wandelroutes uitgezet. De verbindingsweg tussen de ingang Cascine Nuove en het Hippodroom / Cascine Vecchie is breed en geasfalteerd. Voor de rest zijn er in een raster onverharde (fiets)paden en is er een aaantal wandelpaden met informatiepanelen over de flora en fauna uitgezet. Je kunt je ook met een kar met gids en al richting strand laten vervoeren. Op eigen houtje naar het strand wandelen mag niet, hoe goed je wandelkaart ook is en hoezeer je je doof en blind houdt voor de Italiaanse aanwijzingen. Regelmatig rijden boswachters rond, dus waarom zou je willen? De pijnbomen geven verkoeling en zo zie je de omgeving nog eens van een andere kant.