Verslag EO Jongerendag 2015: Jesus Is

Eric Samuel Timm schildert Jezus EO Jongerendag 2015 2Voor steeds waarschijnlijker mijn laatste EO Jongerendag (zelf bijna 45, de Jongerendag had z’n 41e editie) ging ik gisteren met beide dochters opnieuw naar de Gelredome in Arnhem. Henriëtte had een veldkaart en wilde best het hele evenement in de benen zijn, Marianne had vorig jaar goede ervaringen opgedaan op de tribune en wilde me graag nog een keer mee hebben.

De €7,50 kaarten voor het veld en tribune waren eerder dit voorjaar besteld. Twee tegoedbonnen voor BEAM wear kledingproducten mee. Veel te warm natuurlijk om met een hoodie rond te lopen. Op andere momenten gaan deze zeker van pas komen.

Een serie regen- en onweersbuien had de 30+ graden van vrijdag vervangen door een klamme ochtend, zo merkte ik om 8u bij het pinnen van contant geld voor de busrit met de Jeugddienstcommissie Nieuwleusen.

De €12,50 per persoon voor een retour Nieuwleusen – Arnhem trok twee bussen vol. Een gezellige groep die ook ‘s avonds bij vertrek compleet was en dus niet voor vertraging zorgde. Bij aankomst rond 13u direct maar consumptiemunten gekocht. De €2,70 per munt (patat of een halve literfles frisdrank 1,5 munt) blijft een aanslag op de portemonnee. Het beloofde half uur na afloop van het evenement openblijven van de muntenuitgifte voor inname van overgebleven munten, was afwezig. En zo pakt de cateraar nog wat extra penningen mee. De tassencontrole bij de ingangen blijft willekeurig. Als doppen van volle plastic flessen maar afgedraaid zijn, mag de drank gewoon mee naar binnen. Dop in de zak en daarna er weer op is geen probleem. Vrijwilligers die je tippen volgend jaar pakken drinken mee te nemen, prima. Bij de ene ingang moesten spuitbussen deodorant achtergelaten worden, bij E mochten ze gewoon mee naar binnen. Volgens regels mocht géén audio of filmopname-apparatuur mee naar binnen. Niet dat er ook maar één smartphone is ingeleverd! En ondanks het verbood heb ik op het veld wel degelijk selfie-sticks boven het publiek zien uitkomen.

Middagprogramma

Opening in Latijn EO Jongerendag 2015Na het aftellen tot 0 een openingszang in het Latijn, compleet met kaarsen en processie. Jesus Is, het door Reyer met McProphet gecomponeerde anthem. De ingezonden brievenrubriek van de EO zal het onderwerp vast wel adresseren. Dochters op het gymnasium hebben heeft zo z’n voordelen, kunnen ze het programma volgen in de voertalen Latijn en Engels. Joram Kaat (21) verdient complimenten voor zijn eerste dagpresentatie gisteren. Rustig en to-the-point.

Eric Samuel Timm schildert Jezus EO Jongerendag 2015 1Eric Samuel Timm is een Amerikaanse spreker, schrijver en kunstenaar met een enorme passie voor Jezus. Afgelopen najaar trad hij op tijdens het eerste BEAM Festival. ‘s Middags schilderde hij eerst Jezus op de kop, precies binnen de duur van een aanbiddingslied. Omgekeerd goed voor een blijk van herkenning en terugkerende visuele ondersteuning voor de Persoon om wie de Jongerendag draaide.

Na de eerste samenzang met de BEAM Worship band de beurt aan Royal Tailor. Deze pop, rock, R&B en worship makende groep bestaat uit Tauren Wells (zang), DJ Cox (gitaar), Blake Hubbard (bas) en Jarrod Ingram (drums). In 2009 bracht de band het worship EP Love Like This, in 2011 gevolgd door Black & White (2011) en het album Royal Tailor (2013). Beide album werden genomineerd voor een Grammy Award, de belangrijkste muziekprijs in Amerika. Het publiek werd slim betrokken en in de benen gebracht met een cover van Waves van Mr Probz en Shake It Off van Taylor Swift.

Paradepop met blazers bracht Draw The Parade. In 2013 zag ik ze op het eerste en laatste Flavor Festival. Nu kwam de band slecht uit de verf vanwege de brei van geluid. Visueel was het wel aantrekkelijk, Henriëtte schaarde hen met Switchfoot tot de favoriete bands van de dag.

https://twitter.com/vdniet/status/607226139371806720/photo/1

Kees Kraayenoord sprak over het thema Jesus Is op basis van de belijdenis van Petrus in Mattheüs 16. Mooi de verschillende kanten van de omgang met Jezus uitgewerkt. Zoewel het van dichtbij (willen) kennen als het verloochenen.

Pauze

Henk-Jan en Marianne tijdens pauze EO Jongerendag 2015 1De bijna 2 uur durende pauze had best korter gemogen. Patat werd vlot gebakken. We hebben in het zonnetje naar het talentenpodium zitten kijken.

Avondprogramma

Tim Foreman, Jerome Fontamillas, Drew Shirley, Chad Butler en natuurlijk frontman Jon Foreman; de vijfkoppige band Switchfoot tourt deze dagen door Europa. Waar bezoekers van de EO Jongerendag het verboden is te crowdsurfen, plaatste Jon Foreman in de aanloop naar zaterdag de ene na de andere kiek van zichzelf crowdsurfend in Europese concertzalen op Instagram. Fading West uit 2014. Zou Foreman in Arnhem…? Switchfoot EO Jongerendag 2015 11Switchfoot had wat mij betreft de slot act moeten zijn. Niettemin pakte de Californische surfers Foreman c.s. het publiek volledig in, zeker met een uitgebreide gang door het publiek. Dichtbij je mensen zijn, de in Amsterdam achter het CS op een Jeugd met een Opdracht boot geboren drummer Chad Butler die een oranje shirt aantrekt, Jon die wat Nederlandse begroetingen heeft ingestudeerd. Het draagt bij aan binding van fans.

Eric Samuel Timm schildert paraplu voor preek EO Jongerendag 2015 3De ondertiteling van de preek van Eric Samuel Timm liep al voordat de Zweed er zelf aan begon, nog schilderend aan zijn 2e bijdrage, een paraplu. Ook bij de preek zelf liep de letterlijke ondertiteling vóór op het uitspreken. Positief gesteld: goed uit je hoofd geleerd. Jezus Christus als bescherming in de regen. De regen die zowel leven geeft aan gewassen als ons soms tegenzit als we buiten sporten of reizen. Symbolisch een beschutting bij tegenslag. Merel mocht erover vertellen als intermezzo. Zo had het programma meer momenten voor persoonlijke verhalen en antwoorden op de vraag wie Jezus voor hem of haar was.

Hillsong Young and Free EO Jongerendag 2015 4De Australische band Hillsong Young & Free is onderdeel van Hillsong Church in Australië. Jaren geleden begon Hillsong United daar als jeugdwerk. Jongeren worden vanzelf ouder, en dus neemt een nieuwe generatie het over: Young & Free. In 2013 werd We Are Young & Free uitgebracht. Rapper Lecrae werkte eraan mee. “Worshippen in een nieuw jasje” aldus de EO. In het stadion opnieuw een aanslag op je oren, nauwelijks verstaanbare zangeressen.

De hip en jong over moeten komende liedteksten lieten vooral een 101 varianten op ‘Jezus is alles voor mij’ zien. Geen persoonlijke invulling, specifieke situaties of andere gezichtspunten. Deze ‘worship set’ waar de zanger letterlijk zei uit te zijn op ‘crazy’ toehoorders sprak me muzikaal en inhoudelijk niet aan.

Wat een contrast met de samenzang met de eigen BEAM worship band die evengoed voornamelijk in het Engels zong, maar wel mèt publiek. Bekende liedjes over meer dan alleen de vertical worsip houding.

Andere verslagen van de EO Jongerendag 2015

En kun je van de muziek geen genoeg krijgen, zet dan gewoon de EO Jongerendag 2015 afspeellijst aan.