Lifehouse – Out of the Wasteland

lifehgousewastlandAlmeria (2012), dat het zonder albumtour moest doen dreigde Lifehouse een zwanenzang te bezorgen. Muzikale nevenactiviteiten van drummer Rick Woolstenhulme, Jr. (Goo Goo Dolls), bassist Bryce Soderberg (KOMOX), gitarist Ben Cary (vertrok bij Lifehouse en ging bij Elvis Monroe spelen) en voorman, singer/songwriter Jason Wade (werkte aan het nog altijd niet uitbebrachte soloalbum Paper Cuts) konden maar zo de opmaat zijn voor het uiteenvallen van de rock band. Wade kon het er niet bij laten zitten, schreef in 18 maanden tijd zo’n 70 nummers in diverse stijlen. Zodra Flight (kwam in november 2014 uit) en Hurricane (werd in januari als lead single gelanceerd) gecomponeerd waren, was het sein veilig om de andere bandleden er weer bij te halen. Wade’s gitaartechnicus en maatje Winnie (Chris Murgula) werd de co-producer.

Het resultaat, Out of the Wasteland, wordt via Ironworks Music gedistribueerd. Opener en rocksong Hurricane opent sterk, hoewel de synths duidelijk voor opvulling van de sound zorgen. Het opener One for the Pain lijkt traag van start te gaan, maar klinkt in de refreinen juist wat gehaast. De piano ballad Flight komt eigenlijk te vroeg en zelf ook onvoldoende tot wasdom, ondanks de visionaire boodschap: “No more falling, no more…” Hulp van een vocoder in het trage Runaways was niet nodig. Ook Firing Squad is meer voor een boyband dan een rockband. Onwillekeurig zoek je toch naar een volgend hitpotent liedje als het 15 jaar oude Hanging by a Moment. Zingen kan Jason Wade nog steeds prima, ook met akoestisch gitaar in Wish vol typische Lifehouse melodielijnen.

Met het liefdesliedje Stardust gaat het tempo eindelijk weer omhoog en presenteert Wade zich als praatzanger. In Alien, andermaal een ballad droomt Wade met z’n ogen dicht thuis te zijn. Nog meer ballads zijn je deel: Central Park, Hurt This Way en Yesterday’s Son. De felheid en energie lijkt ver te zoeken. De vijf minuten klokkende afsluiter Hourglass is goed om op te schuifelen, niet om mee te brullen met je decennium oude t-shirt aan als eerbetoon voor de rockband van je jeugd. Een EP rond de komende concerttour met alleen de sterkere, up-tempo nummers, was een betere keuze geweest dan dit full album.