Apple Music: geboren verliezer of levensbedreigend voor Spotify?

De aankondiging op een congres voor ontwikkelaars 8 juni 2015 van Apple om Apple Music in de markt te zetten, zal je niet ontgaan zijn. Wat is het? Wie wordt er blij en bang van?

Wat is Apple Music?

Met iTunes had je niet alleen een muziekspeler, maar ook toegang tot internet radiostations in allerhande genres. Apple had ook Beats Music en nog een heus radiostation, Beats1 dat vanuit New York, Los Angeles en Londen uitzendingen verzorgde. Die drie diensten worden gecombineerd in één app en stapsgewijs uitgerold.

Grote woorden te over.“A place where music is treated like the art it is, with a sense of respect and discovery.” , “Every great innovation inspires the next. 127 years of sound led to our next great leap in listening: Apple Music” en “All the music you already have. And all the music you could ever want.” Ik heb nog nergens uitleg kunnen vinden, wat deze reuzenstap in luisteren naar muziek nu maakt. Het klinkt als een Threadless t-shirt dat ik met plezier draag: “I listen to bands that don’t even exist yet.”

Eerst komt via een update 8.4 voor iOS Apple Music vanaf 30 juni in 100 landen beschikbaar voor $10 per maand. Er volgen ook nieuwe versies van iTunes voor MacOS X en Windows met Apple Music. Over een aantal maanden komt er ook een Apple Music app voor Android. Je kunt Apple Music 3 maanden gratis uitproberen. Voor de fanpagina’s en het radiostation hoeft geen abonnement te worden afgesloten. Dat moeten dus de teasers zijn voor Apple Music.

https://www.youtube.com/watch?v=BNUC6UQ_Qvg

Eind 2015 heb je dus een omgeving op je desktop en mobiel die een consistent geheel aan Apple Music biedt. Je hebt dit al tijden met bijvoorbeeld Spotify, Deezer, SoundCloud, 8Tracks, etc. iOS gebruikers zijn sneller voorzien, maar konden hun iTunes bibliotheek al mobiel beluisteren. De MP3 speler, het audiosysteem in de auto en die in de huiskamer zijn nog ontbrekende ‘giant leaps’ voor Apple.

De beloofde functionaliteit, met kanttekeningen:

  • je complete muziekverzameling beheerd vanuit één plek. Dat heet de muziekbibliotheek in iTunes, Windows Mediaspeler of een andere media center toepassing. Deze muziek offline beschikbaar maken, vereist uploaden naar een centrale server van de bibliotheek om te matchen, als je niet kopieën van de muziekbiblotheken zelf bij Apple wilt beheren. Ook daarvoor zijn in het verleden diverse toepassingen ontwikkeld. Dan is het hopen, niet zeker weten, dat Apple (Music) alle minder gangbare muziek, bootlegs, etc. herkent. Ik heb zo mijn twijfels. Spotify kent ook veel, maar niet alles.
  • Afspeellijsten voor online of offline beluisteren.
  • Aanbevelingen voor afspeellijsten, genres, artiesten, trending muziek, etc. Spotify doet hetzelfde, met gerelateerde artiesten, afspeellijsten, achtergrondinformatie en radiostations gebaseerd op een artiest of genre naar keuze.
  • op iOS kun je Siri vragen om bepaalde muziek.
  • Content of suggesties van muziekbladen. Spotify deed dat met apps van content providers, heeft afspeellijsten.
  • Muziek(lijsten) zijn deelbaar via social media. Tja, wat is niet deelbaar?

Niet op de Apple Music site vinden, wel op iCulture in kaart gebracht, is het aanbod. Spotify en Apple Music gaan allebei uit van 30 miljoen nummers. iTunes Store heeft 43 miljoen nummers (!). De keuze voor de 30 miljoen lijkt dus meer zakelijk, dan vanuit muzikale volledigheid, ingegeven.

Mocht je heel ouderwets een gezin met 6 personen hebben en heel nieuwerwets allemaal Apple fan zijn, kun je het speciale Apple Music gezinsabonnement voor $14,99 per maand aanschaffen. Je moet dan wel de dienst Family Sharing afnemen. Spotify werkt inmiddels aan een passend tegenaanbod.

Niet onbelangrijk, maar nog niet gespecifieerd: de geluidskwaliteit.

Wie wordt blij van Apple Music?

Afhankelijk van het aanbod van Apple Music versus bijvoorbeeld Spotify, zou je zeker als iOS gebruiker je kunnen abonneren op Apple Music, als je nog geen abonnement op Spotify, Deezer, o.i.d. hebt. Spotify Premium is ook een tientje per maand. En of de $9.99 die Apple Music in de VS rekent, hier een 1:1 vergelijkbaar bedrag oplevert is maar de vraag. Voor de $0.99 liedjes betaal je hier in iTunes ook €1.29!

Wie wordt bang van Apple Music?

Misschien de artiesten en bands zelf wel die wéér een kanaal hebben om zich over te buigen. Welk verdienmodel zit er voor hen in, zijn de uitbetalingen per afspeelbeurt hoger of lager dan bijvoorbeeld bij Spotify of Deezer? En wat zijn de voorwaarden om jouw muziek als artiest op te laten nemen in de Apple Music ‘alles wat je altijd al wilde hebben’ bak?