Andor de Rooy – Vierkante meter moed: de missing link in leiderschap

moedboekWat Andor de Rooy betreft maakt moed het verschil in leiderschap. In Vierkante meter moed: de missing link in leiderschap, pleit hij voor een herwaardering van de kardinale deugd moed (fortitudo). Deze scharnier tussen wat goed is om te doen en daadwerkelijk doen op momenten dat het erop aankomt, is in veel leiderschapsboeken aanwezig in aansprekende voorbeelden als Mahatma Gandhi, Moeder Teresa of Winston Churchill. Andor de Rooy gebruikt deze, maar ook vele andere (Nederlandse) voorbeelden en dan zowel effectief (moedig) als ineffectief gedrag (laf of juist overmoedig). Zo lees je over zowel Cees van der Hoeven (Ahold), Jan Timmer (Philips), Wim van der Leegte (VDL Groep) en Alexander de Grote. Moed is het vermogen van de leider om ondanks pijn of angst datgene te doen wat noodzakelijk is voor het belang van hem/haarzelf, de organisatie of een hoger doel. Het vergt de werkelijkheid onder ogen zien, de feiten onderkennen, goed nadenken, weten waar de eigen angsten zitten, niet teveel ego-drive en weten waarvoor je staat. Een kwestie van gezond verstand, over je schaduw heen stappen, desnoods alleen. Om je te prikkelen, stelt De Rooy veel persoonlijke vragen in het boek. Pas als je jezelf kent, weet wat cruciale momenten zijn die het verschil kunnen maken, kun je moedig uitstappen. Vierkante moed is gemakkelijk geschreven, hoewel het appèl verre van makkelijk is. Maak werk van de missing link in je eigen leiderschap!

Over de auteur

Andor de Rooy (1968) is organisatiepsycholoog en sparring-partner voor bestuurders, leiders en managementteams. Hij heeft leiderschap versterkt in alle hoeken en gaten van het Nederlandse bedrijfsleven en binnen gemeentes en de zorg. Na twintig jaar is zijn conclusie dat moed de bepalende factor is in bijna alle leiderschapsvraagstukken. De Rooy schreef eerder mee aan de boeken Professioneel coachen, Samen in de modder en Huis op orde en was hoofdredacteur van het Kluwer Praktijkboek Personeel en Organisatie. De Rooy heeft een eigen praktijk, De Rooy Management Ontwikkeling, en is oprichter van M²oed, de plek waar leiders op de kritieke momenten hun moed versterken. Hij is tevens ambassadeur voor het Familiehuis Daniel den Hoed. Dit boek draagt bij aan het voortbestaan van het Familiehuis.