2e Kennedymars Hengelo

      3 Comments on 2e Kennedymars Hengelo

Logo Kennedymars_HengeloVoor de 2e maal organiseerde Peter Levink met 28 vrijwilligers de Kennedymars Hengelo. Startlocatie andermaal de kantine van ATC ’65, waar wandelfanaat Levink in het bestuur zit. Met maximaal plek voor 300 deelnemers, alleen voorinschrijving, verzamelden zich zaterdag 190 deelnemers in de nachtelijke uren in de sportkantine, een groei van 33% ten opzichte van de eerste editie in augustus 2014. Een dozijn deelnemers was niet komen opdagen, tijdens de mars zelf zou nog een dozijn uitvallen. De kersverse wethouder Lukas Schoonhoven van sportzaken van de gemeente Hengelo, net over de schrik, dat dergelijk vroege optredens ook bij zijn takenpakket horen, sprak de wandelaars toe, waarna Levink de jubilarissen huldigde. Neef Remy Levink mede-organisator van de eerste editie en nu initiatiefnemer van een Kennedymars in Cuijk liep de mars nu zelf. Tot de tweede rust bij Het Vastert heb ik hem gezien. Arie Kisteman, bestuurslid van de SWOS, heb ik alleen in de kantine vóór de start gezien. Hij was bezemwagen die achter de laatste reguliere lopers moest blijven om ze aan te moedigen en de routepijlen mee te nemen.

Geluisterd naar deelnemers eerste Kennedymars Hengelo

Tips van de deelnemers na de eerste Kennedymars zijn opgevolgd. Een extra drankpost in het 2e deel van de tocht, en een 50km rustpost bij Café-Restaurant Sprakel in het centrum van Lonneker. Het wandelgebied tussen de kleigaten van Rientjes is nu opengesteld. Hier zijn prachtige paden aangelegd en een lange houten (stevige!!)  brug om gemakkelijk aan de overkant te kunnen komen. Er zijn 2 extra stukken bos opgenomen, te weten vlak voor de 1e stop bij Saasveld (Molenvenbos) en het bosrijke gedeelte van de Boerskotten Oldenzaal (net voor het 40km hamburgerpunt) is nu opgenomen. Het lange stuks langs het vliegveld is nu ook verdwenen.

Hengelo – Oldenzaal

Wandelaars 2e Kennedymars Hengelo bij Kleigaten van RientjesZoals gezegd eerst na het startschot om 5u een ronde om één van de kleigaten van Rientjes. Buiten de wandelpaden staan waarschuwingen over asbestvervuiling. Het water is donker. Op de brug en wandelpaden blijven dus. Langs de kwekerijen als Leuveld en Boomkamp Gardens, bijpratend met Adriaan van den Dool (Ik haat wandelen / Ik wandel) links en rechts. Door het Molenven naar Saasveld, waar bij de Saasveldermolen een eerste rust was ingericht. Niemand ging zitten, bekertje drinken, broodje mee en doorstappen!

Morgenstond 2e Kennedymars HengeloDe route liep verder naar het oosten van Saasveld naar Gammelke langs beken, Christus- en Mariabeelden. Rust bij vakantieverblijf Het Vastert met brood, drinken en een gezellig terras. Dan langs de noordzijde van het recreatiegebied Het Hulsbeek. Vervolgens langs de rand van Oldenzaal naar het noorden naar Lemselo en Rossum, waar bij Sportcentrum Bossink weer een rust was ingericht. Op het terras bezoekers verbaasd over de afstand en tijdsduur. Door weer over een voormalige tramweg, het Beerninkholt en de Paasberg naar de hamburgerpost aan de Postweg. Brood, fruit, drinken en zeker de hamburger waren lekker! Schoenen en sokken gewisseld, nieuwe krentenbollen mee.

Oldenzaal – Hengelo

Hof Espelo in regen 2e Kennedymars HengeloTussen het Lonnekervoetpad en de Lonnekermolen begon met enige vertraging de voor 11u beloofde regen, en niet van het soort miezer en motregen! Regenjas aan en doorstappen. Aangekomen bij Sprakel in Lonneker zag het er niet naar uit, dat de regen snel voorbij zou zijn, dus hier even kort gepauzeerd en weer door. De route over de Lonnekeres, door Hof Espelo (de gps registratie is hier wel erg rechtlijnig, zo te zien) naar de spaarbekkens van het naastgelegen waterwingebied in Drienerlo. Regenjas kon hier weer uit. Iets verderop aan de Bosweg weer een drankpost op de oprit van een huis. Iets verderop bij een wandelbankje de schoenen gecontroleerd en even gezeten.

Met een lus om het Sterrenbos heen, onder het Lonnekermeer langs. Westelijk van de vliegbasis weer richting de A1. Op 64km bij Erve Reuver een binnenrust. Vorig jaar kreeg ik hier een langdurige blarenbehandeling en was het buiten gezellig druk. Nu zat een ploegje wandelaars binnen in de stal op hun gemak en had de EHBO weinig te doen. Niet dat ik geen blaren had, die onder de linker kleine teen was al geknapt. Met ‘no pain, no glory’ zat ik de in de modus er ‘doorheen’ te lopen, beter dan ‘er doorheen te zitten’, toch? Drie kwartier eerder, om 14.45u was de eerste deelnemer al binnengekomen in Hengelo, de 80km in 10 uur ‘wandelend’.

Fietspad Schalmeden 2e Kennedymars HengeloOm het kerkdorp Deurningen heen, de nieuwbouwwijken Schalbeek en Dalmeden van Borne en Hengelo doorkruisend. ik wist van vorig jaar nog hoe je hier naar het einde kon verlangen, het sportterrein van ATC’65 kun je bijna zien liggen hier. De zendmast van RTV Oost duidelijk in beeld. De pittige muziek van de Spotify afspeellijst Offline listening pleasures deed me goed. Heerlijk om in de maat op hoog tempo kunnen komen en te blijven. Eerst nog een rust op het tuinterras van de familie Schasfoort voor nog wat stukken fruit en drinken. Het groepje mannen met wie ik sinds de Postweg ongeveer in hetzelfde tempo liep, bleef aardig bij elkaar.

Voor de laatste lus om de nieuwbouwwijk Slangenbeek heen het beste beentje weer voor. Als beloning kreeg ik voor de laatste kilometer door jonge vrijwilligers een boa omgehangen en kon ik na 13 uur en 6 minuten de gps-logger uitzetten en mijn persoonlijk record weer behoorlijk aanscherpen. Een vierde stempel in mijn Kennedy Walker boekje, een medaille en oorkonde als tastbare herinneringen.

De 3e Kennedymars Hengelo zal op 11 juni 2016 worden gehouden. Of dat daags na mijn verjaardag handig is, weet ik nu nog niet. Ik vermoed echter een bepaalde aandrang….;)

Complimenten aan de organisatie van de Kennedymars Hengelo, de perfect bepijlde route, verzorging onderweg en de wil naar opmerkingen van deelnemers te luisteren. Zie ook het fotoverslag van Sybe de Jong.