2e Anker Wandeltocht rond Hollandscheveld

Tafereel langs Hoogeveensche Vaart Noordscheschut 2e Anker Wandeltocht HollandscheveldVandaag stap ik om 6u uit m’n bed voor een wandeling dichtbij. De 2e Anker Wandeltocht heeft een start en finish in dorpshuis ‘t Anker in het Drentse Hollandscheveld, gemeente Hoogeveen. Tussen 7 en 9u mogen de 40km wandelaars starten. Dat betekent, dat ze er allemaal (ik heb inschrijfnummer 17) vóór 7u al zijn en klokslag 7 ook wel weg willen. Van de organisatie krijgen de deelnemers een flesje water mee voor onderweg. Via de Riegshoogtendijk gaat het over het verharde fietspade Krakeelsedijk met rechts de A37 en links de kaasfabriek van DOC. Bij de afslag Hoogeveen-Oost steken we onder de snelweg door en lopen we naar Noordscheschut. Daar volgen jaagpaden langs de Hoogeveensche Vaart. Genoeg pleziervaartuigen en andere bootjes om te bekijken.

2e Anker Wandeltocht Hollandscheveld 010Wijken (waterwegen aangelegd vanaf de 18e eeuw om de turf uit de afgegraven veengronden te kunnen transporteren) vormen het centrale thema vandaag. Langs weilanden of verscholen in bossen of vernoemd in straatnamen. De 31e wijk, 6e wijk, Schutwijk, Oude Wijk, Modderwijk, dat soort namen. De route keert weer terug in Hollandscheveld, zonder naar ‘t Anker terug te keren. De lange, onverharde Kerkhoflaan leidt naar het oosten. Na 9,5km wandelen is een eerste rustpunt ingericht bij IJsvereniging VIOS. Er wordt fruit uitgedeeld. Afwisselend over de Kerkhoflaan of de omliggende bospaden gaat het verder oostwaarts. Vlak voor de Johannes Poststraat bekijk ik in het bos het 21 april 2014 na reconstructie geopende Onderduikerhol Nieuwlande.

In Nieuwlande (een bijzonder dorp, dat in het grondgebied van de Drentse gemeenten Hoogeveen en Coevorden èn in het Overijsselse Hardenberg ligt) gaat het door de bebouwing, verder over de Boerdijk en weer terug langs de Oostopgaande, door het dorpsbos Nieuwlande en opnieuw door het dorp. Bij MFC De Opsteker is een controlepost. Over de Jufferswijk weer naar het westen. Bij Camping Boslust over de Tuindersweg naar de Akkerweg, waar ik na 20km wandelen een 2e rust neem.

2e Anker Wandeltocht Hollandscheveld 032Verderop een lus om het recreatiegebied Schoonhoven heen. Stukken asfalt (Jufferwsijk, Marten Kuilerweg) worden afgewisseld met bospaden. In Elim opnieuw een controlepost in dorpscentrum ‘t Vonder. Met 28,5km op de teller is het nog net te vroeg voor een rust. Die neem ik in het bos ten noorden van de Zuidwolder waterlossing. Het Jufferspad brengt me in het zuidelijke stuk van Hollandscheveld. Terugkijkend naar de GPS loggegevens, heeft de logger het vandaag moeilijk gehad met alle paden en wisselingen in richting. Bij het woonzorgcentrum Beatrix is het apparaat na 34.8km helemaal gestopt met opnemen. De wandeling is – hoewel al in Hollandscheveld – niet klaar. Er volgt een lus terug naar de Schoonhovenweg om voorbij het sportpark van Voetbalvereniging Hollandscheveld terug te steken, door de nieuwbouw van de Bolster e.d. naar de oude dorpskern rond de – hier gedempte – Hoogeveense Vaart te gaan. Wandelaars van kortere afstanden ga ik voorbij. Het onderlinge tempoverschil blijft groot.

De finish bij Dorpscentrum ‘t Anker op 38.5km tik ik na 5 uur en 45 minuten om 12:49 aan. Zouden het dan toch de van Skafit gekregen Medicovi A40 sensorische watergevulde steunzolen en Best4Feet Zilver sportsokken zijn, die vandaag het verschil maken?

Het op Kennedymarsen hoog willen houden van het tempo en dus op de ‘korte’ dagmarsen als vandaag dus ook doorstappen, alles tussen de oren, speelt ook zeker mee. De dreigende luchten vandaag hebben niet tot regen of onweer geleid. Complimenten voor de routebouwers voor de afwisselende tocht!