Tulpenroute wandelen door de bollenstreek van de Noordoostpolder

tulpenroutebordBij de bollenstreek denk je natuurlijk meteen aan Noord- of Zuid-Holland. Ook in Flevoland zijn de laatste jaren veel bollenkwekers te vinden. Elk jaar vindt daarom vanaf half april in de Noordoostpolder het Tulpenfestival plaats met een autoroute, fiets-, step-, koetstocht of wandeldag. In 2007 reden we met de auto, in 2012 wandelden Klazien en ik….en werden kletsnat van de regen. De 100 kilometer lange autoroute leidt dit jaar door het tulpengebied in de noordelijke helft van Noordoostpolder waar de meeste bloeiende tulpen langs de weg staan. De route wordt met zorg uitgezet door 4 jonge enthousiaste tulpentelers uit Noordoostpolder die na het planten van de bollen de polder doorkruisen om de percelen te herkennen waar tulpen geplant zijn. Hieruit ontstaat de tulpenroute. De route loopt dit voorjaar langs de dorpen: Rutten, Creil, Espel, Marknesse, Luttelgeest, Bant en Emmeloord. Op elke willekeurige plek kan de route gestart worden.

Als lange afstandswandelaar zijn de 15 en 25km op de Tulpenwandeltocht die 25 april j.l. werd georganiseerd te weinig met volgende week een volgende Kennedymars (die vanuit Hilversum van SV de LAT) in het vizier. Wat dan? Ik heb gisteren de autoroute als vertrekpunt genomen en vanuit Espel de route in afstandmeten.nl overgenomen met een kleine aanpassing langs de historisch beladen Weg van Ongenade. Deze laatste ontleende ik weer aan de route vanuit Lemmer naar het Observatorium Robert Morris bij Lelystad in de wandelgids Wandelen naar het hart van Flevoland. Een maffe vorm en geheel tegen mijn gewoonte in zo ongeveer 100% geasfalteerd.

Mistbanken aan dijk Open SwolleDeze zaterdagochtend ben ik vroeg wakker en zit even voor zessen in de auto. Buiten is het licht, maar koud. De ruiten van ijs ontdaan, via De Lichtmis en Hasselt naar Zwartsluis en Vollenhove. De mist verkleint de wereld, de zonsopkomst maakt ‘m schitterend. Ik stop op de dijk Open Swolle om er foto’s van te maken. Dan door de Noordoostpolder in, langs Emmeloord naar m’n startpunt in Espel, één van de 10 dorpen die bij de inrichting van de polder in een ring rond Emmeloord gelegd zijn. Terwijl men hier nog slaapt, ga ik aan de wandel. Ik loop de route tegen de klok in.

Langs de losplaats aan de Espelerdwarstocht over de Zuidermiddenweg. Bij het ondergemaal Steven Rippen zicht op het eerste bollenveld. Dan de Pilotenweg, waar bij één van de boerderijen een obelisk ter nagedachtenis aan de eerste Nederlandse landbouwvlieger August Willem Hamming die in de zomer van 1950 ‘bij de uitoefening van zijn beroep’ verongelukte. Langs de Tollebekerweg, Espelerweg en Noordermiddenweg is het gewoon doorstappen. Bij het ‘welkom wandelaars’ bord van Flevo Landschap denk ik onverhard achter de asfaltweg te kunnen lopen. Het graspad langs een akker loopt een paar honderd meter verder dood op een veld onkruid en een diepe sloot. Terug en over het asfalt verder. Bij het Noorderdwarspad staat een wandelbank, waar ik na 10km rust.

Tulpenroute Noordoostpolder Noorderdwarspad 2Direct erachter is een kleurrijk veld tulpen, waar al diverse fotografen op afgekomen zijn. Ik blijf niet achter. Een lang stuk Klutenweg volgt en dan de al genoemde Weg van Ongenade 3km tot aan de Polenweg. Hier herken ik het weer van de wandeling 3 jaar geleden. Links en rechts bollenvelden. De beregening geeft een regenboog-effect. Mooi! Op de vorige wandeling was het bij de tulpentuin annex Tulpeninformatiecentrum erg druk, nu zijn er een handvol mensen foto’s aan het maken. De tientallen soorten tulpen in allerlei kleuren blijven magnifiek om te bekijken en te fotograferen. De zon schijnt uitbundig, dus op de knieën!


Aan het eind van het Wrakkenpad rust ik een 2e maal, op een wandelbank die dienst doet als verkoopbalie van zakken leliebollen. Een recht stuk Noordermeerweg en dan weer om, het Creilerpad op. Ja, de wegen zijn recht en bollenvelden zijn er echt niet elke 100 meter. De bebouwing is na een paar generaties bewoning echter wel afwisselend. Originele prefab schuren naast nieuwbouwhuizen onder architectuur, op de ene gevel ‘Deus Curat’, bij een ander in de tuin een overdosis Boeddhabeelden.


Wandelen door wetlands De Rotterdamse Hoek 5Bij Creil zowaar een stuk bos met een geasfalteerd fietspad, even weg van het ontwijken van achteropkomend en tegemoetkomend autoverkeer. Over het Vuurpad weer naar het noordwesten op de slalom door de polder. Weer op de Noordermeerweg rust ik bij de toegang naar de wetlands De Rotterdamse Hoek. Ter plekke besluit ik één slalom uit de tulpenroute te verruilen voor een gang door dit sinds 1994 bij Het Flevo Landschap in beheer zijnde natuurgebied en een stuk over de Noordermeerdijk. Of er echt Rotterdams puin van de in 1940 platgebombardeerde binnenstad in de dijk zit, is discutabel. De wandeling geeft in elk geval de kans de nieuwe door Enercon gebouwde windmolens van dichtbij te fotograferen en met verbazing allerlei bouwsels en schepen in het IJsselmeer te zien.
Over het Zuidermeerpad weer terug naar de Noordermeerweg en dan over het Klutenpad weer naar de Westerringweg. Enkele kilometers verder ligt Espel. In het centrum staan enkele kunstwerken, een bloemenmotief…en mijn auto. Ruim 40 wandelkilometers met perfect weer erbij 🙂