Noord-Korea en Veenkoloniën verbonden op Bevrijdingsdag

De Kim Utopie Drents Museum 1De line-up van het Bevrijdingsfestival Overijssel kon me ditmaal niet trekken. Dus wilde ik voor een 40km wandeling gaan. Eén van de weinige vandaag georganiseerde tochten was de Verscholen Dorp Wandeltocht vanuit het dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten. Het Verscholen Dorp, een onderduikerskamp in de bossen van Vierhouten had ik in 2012 op het Westerborkpad bezocht. Er eens uitgebreider wandelen, trok. De weersverwachting had een grotere aantrekkingskracht op een alternatief plan.

En dus werd Plan B(innen). Jongste dochter Marianne wilde wel mee twee musea bezoeken in Assen en Veendam.

Drents Museum: De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea

Marianne bij De Kim Utopie in Drents Museum AssenElk jaar weet het Drents Museum in Assen spraakmakende tentoonstellingen aan te bieden. Na de Dode Zeerollen (2013), De Sovjet Mythe (2013) en Georgisch Goud (2010) is tot en met 30 augustus de spotlight op Noord-Korea. Ruim 80 schilderijen en papieren werken wordt een unieke inkijk in het gesloten en voor velen onbekende Noord-Korea gegeven. Het is propagandakunst gemaakt door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst in de periode van 1960 tot 2010. Socialistisch-realistische kunst om ideaalbeeld van het land te creëren en in stand te houden. De Kim Utopie verbeeldt dat de Noord-Koreanen in alle vrijheid kunnen werken aan een paradijselijke toekomst. De tentoongestelde werken uit een bijzondere Nederlandse privécollectie van verzamelaar Ronald de Groen. Martelingen door Amerikaanse soldaten, foute Japanners, blije Koreaanse boeren en boerinnen, een overvloedige oogst en paradijselijke woonomgevingen.

De VPRO Tegenlicht film Een dag uit het leven in Noord-Korea van Pieter Fleury uit 2004, eerder te zien op het Nederlands Filmfestival, zorgt voor een contrast. Gedwongen luisteren naar propagandamuziek, harder werken dan gisteren, niets snappen van de Engelse les en de overal aanwezige persoonsverheerlijking van de Grote Leider.

De fototentoonstelling North Korean Perspectives in de voormalige Abdijkerk geeft een alternatieve kijk op het land. Van op het Tumblr account kimjongillookingatthings, door Joao Rocha en op Instagram met #nkorea getagte kiekjes, AP fotograaf David Guttenfelder deed hetzelfde (NRC schreef er ook over): ‘zogenaamd op reis’ foto’s. Een blend van schilderijen van de utopie in een foto van het ‘echte’ bijbehorende landschap. Een tegenlicht op het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat. North Korean Perspectives is samengesteld door de internationaal befaamde curator Marc Prüst en is geproduceerd in opdracht van Noorderlicht.

Het grootste poppenhuis van Nederland en het kindermuseum

https://www.henkjanvanderklis.nl/2015/05/noord-korea-en-veenkolonieen-verbonden-op-bevrijdingsdag/Kinderen en hun ouders worden tegenwoordig prima onderhouden in het Grootste Poppenhuis van Nederland, een multimediale rondleiding door stijlkamers, keuken en kelder van de familie Van Lier. In het doe-deel kindermuseum Boordevol energie! kun je 6 spellen spelen en interactief nadenken over zuiniger met energie omspringen. Het museum is tot 18 jaar gratis toegankelijk, Museumkaart houders kunnen ook gratis naar binnen. Reguliere toegangsprijs is €12.


Ruim 20 autominuten via de vierbaans autoweg N33 over de Hondsrug ligt Veendam. We combineerden vandaag twee musea, maar afzonderlijk bezoek vanaf je woon- of vakantieadres kan natuurlijk evengoed.

Veenkoloniaal Museum in Veendam

Het cultuurhistorisch Veenkoloniaal museum aan het Museumplein in het hart van de voormalige Groningse veenkoloniën in Veendam heeft een grote maritieme collectie en een collectie landbouwindustrie. De Veenkoloniale Zeevaart in de 19e eeuw bestond uit honderden schepen uit de Groninger Veenkoloniën. Destijds was meer dan 60% van de Nederlandse vloot was hier geregistreerd. Er werd handel gedreven met steden aan de Oostzee. Riga was een belangrijke eindbestemming.

Veenkoloniaal Museum Veendam - kartonfabriek model 2In de collectie landbouwindustrie is veel aandacht voor (stro)karton- en aardappelmeelfabrieken in de regio. Tot 2006 had het Avebe concern in Veendam zijn hoofdvestiging. Strokarton wordt al sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw niet meer geproduceerd, maar nog altijd draaien er kartonfabrieken in o.a. Oude en Nieuwe Pekela, Hoogezand en Sappemeer. De productiecapaciteit nu is meer dan alle kleine strokartonfabrieken van het begin van de 20e eeuw bij elkaar. Het oudste turfschip van de provincie Groningen, de in 1894 gebouwde spitse praam Familietrouw, is er te vinden, maar was vandaag vanwege een verbouwing niet toegankelijk.


Verder ontdek je de wortels van de Winkler Prins Encyclopedie, kun je in een bioscoop kijken naar historische films, verrassende (eigentijdse) namen tegenkomen op de Wall of Veen, Brinta kleurplaten beplakken of inkleuren en winkeltje spelen. Van communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog tot stakingen om het giftige afvalwater gezuiverd te krijgen, de bemoeienis van de Stad Groningen in de afgelopen eeuwen tot gereedschappen en sieraden van millennia geleden. Een aanrader voor jong en oud! Reguliere toegangsprijs is €7,50, kinderen t/m 12 jaar betalen slechts €1, Museumkaart houders kunnen gratis naar binnen.