Marc Stakenburg – De Big Bang van de Popmuziek

de-big-bang-van-de-popmuziek-mHet diepe zuiden van de Verenigde Staten is een magisch gebied, dat muziekliefhebbers uit de hele wereld trekt. Het gebied tussen Memphis, Montgomery, New Orleans en Shreveport in de staten Mississippi, Alabama, Louisiana en Arkansas stond onder invloed van slavenplantages, overheersing door Fransen en Engelsen. In de uit Afrika meegebrachte muziek en dans liggen de kiemen voor de jazz en gospel, waaruit later soulmuziek kwam. Op de blues is de rock ‘n roll geboren. Stijlen versmolten en leidden weer tot nieuwe. Wat we nu kennen als popmuziek kan voor een groot deel getraceerd worden naar wortels in deze regio van de Verenigde Staten.

Oud radiopresentator Marc Stakenburg (Leidsekade Live, Het theater van het Sentiment) bezoekt tweemaal per jaar met andere liefhebbers dit mekka van de muziekwereld. Hij verzamelde genoeg (achtergrond)verhalen en feiten om een uiterst lezenswaardig boek De big bang van de popmuziek uit te schrijven. Van bordelen en veranda’s, cafés en pleinen, plantages en krappe studio’s. De nog jarenlange rassenscheiding heeft z’n sporen getrokken. Blanke artiesten zoals Elvis Presley van wie wordt gezegd dat hij zwarte muziek stal, zwarte artiesten als Aretha Franklin die met de gospel als basis R.E.S.P.E.C.T. vroegen in een maatschappij, die nog niet de werkelijkheid geworden droom van dr. Martin Luther King geworden was. Stakenburg staat stil bij de voodoo cultuur en de Mardi Gras Indians, zoekt het kruispunt, dat voor de huiveringwekkende ervaring van Tommy Johnson die tot The Crossroads leidde en verklapt onder meer de achtergrond van de Eric Clapton hit Layla. Kaders met meer achtergronden, overzichten met de aangehaalde liedjes en de locaties van de verhalen in de kantlijn, maken De big bang van de popmuziek tot een mix van muziekencyclopedie, reisverslag en -gids. Muziek blijft boeien! Bij het boek hoort een Spotify playlist en Youtube lijst met bijbehorende filmpjes.

 

https://www.youtube.com/playlist?list=PL_bDWDy3SmXVP3B8FAY0R173uel9Ps97j

Over de auteur

Marc Stakenburg (Ositerwijk, 1957) studderde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en maakte voor de KRO ruim 30 jaar radioprogramma’s op diverse zenders. De bekendste daarvan zijn Leidsekade Live en Het theater van het Sentiment. Daarnaast presenteerde hij meer journalistieke programma’s als Voor1Nacht en Ratel. Behalve radio maakte hij ook tv, zoals de documentaires Iets wat niet glimt kan ook mooi zijn, over muziektheatergroep De Kift, en 4 bands in the USA, over het SXSW festival in Texas. Al sinds zijn radiotijd houdt hij zich intensief bezig met de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Marc is medeoprichter van MusicTrails.nl, een bedrijf dat muziekreizen organiseert en geeft lezingen over muziek. De big bang van de popmuziek is zijn eerste boek. Het kwam mede tot stand dankij een geslaagde crowdfunding campagne op Voordekunst.nl.