Economentop 2015 is speels en sportief in Zuid-Limburg – deel 1

Station Klimmen-RansdaalDe jaarlijkse Economentop met vrienden bracht ons ditmaal terug in Zuid-Limburg. Slechts enkele kilometers verwijderd van waar in Kasteel Schaloen de eerste Economentop gehouden werd (indrukwekkende naam om te verhullen, dat een groep (ex-)studenten een groepsaccommodatie die daar eigenlijk niet voor was bedoeld, een weekend kwam gebruiken) troffen we elkaar ditmaal in ‘t Auwershoes midden in het kerkdorp Ransdaal.

Woensdagavond 13 mei: Valkenburg, puzzelen

Voor Renze en mij, treinreizigers ditmaal, was het 500m verderop gelegen door Veolia gerunde station Klimmen-Ransdaal aan de Heuvellandlijn een mooie inhaker vanaf het werk in respectievelijk Utrecht en Tilburg. Opgewacht door Jelle, Klazien, Remco & Ellie en onze eigen kinderen, mocht ik meerijden naar Valkenburg, het pak nog aan, dus bekijks vanaf de terrassen aan de Grotestraat. De keuze voor een restaurant viel op Ritchi’s Steakhouse, waar voor een vaste prijs 2u lang onbeperkt binnen de BBQ benut kon worden.

Puzzel 1000 stukken uitgelegdTerug in het groepsverblijf werd gezamenlijk de eerste hand gelegd aan een 1.000 stukken puzzel met heuvellandschap. Het kostte moeite de plaat niet direct ‘s nachts al helemaal af te maken.

Donderdag 14 mei: wandelen, mijn Blegny, houtovenpizza’s

Terwijl op Jelle na de rest van de economen nog in dromenland lag, hadden Klazien en ik de wandelschoenen al aan voor een verkenning van het Ransdalerveld, Elkenrade, Colmont, Kruishoeve, Termoors en de omliggende heuvels.


Normaal was er op Hemelvaartsdag geen ingevuld programma. Ditmaal had Jelle een cultureel verantwoord bezoek aan de mijn Blegny, één van de vier voornaamste mijnplaatsen van Wallonië geboekt. Met de auto via de A79 en A2 er naartoe. In de Waalse heuvels waren behoorlijk wat wielrenners te vinden die meededen aan de 12e Klim Classic 2015. In Blegny wist de uitbater van het bij de mijn gelegen restaurant geen mogelijkheid ons binnen 1u tijd van eten te voorzien. Dus alleen wat drinken, voor we verkleed als Bob de Bouwers afdaalden naar 30m onder de grond en in korte etappes naar -60m gingen. Grappen over Walen, kinderen, historie, gereedschappen en arbeidsomstandigheden, alles kwam voorbij dankzij de Nederlands sprekende ex-mijnwerker die nu gidste.

Vlammen langs plafond houtoven 3In het dorp Blegny hebben we vervolgens verlaat geluncht bij een frietkot. Hier kon wel snel en vriendelijk voor 13 man wat te eten rond versgesneden frieten worden gemaakt. Het avondeten bestond uit zelfgemaakte pizza’s die de beheerder van t Auwershoes in een houtoven op het terrein bakte. Spectaculair om het vlammenspel te zien, het resultaat van deeg en beleg lekker. De puzzel was toen al afgemaakt. Voor de komende dagen dus andere spelletjes graag! UNO, Union Pacific (‘treintjesspel’), CandyCrush, dat soort werk.