Delerium – Rarities and B-Sides

deleriumbsidesBij de titel Rarities & B-Sides hoef je weinig toe te lichten. Het electronica, synth pop, ambient project Delerium van producers Bill Leeb en Rhys Fulber heeft in de loop van de jaren met bijvoorbeeld Silence en Innocente enorme hits gescoord. Niet eerder uitgebrachte nummers die lagen te verstoffen, verrassende remixes en ander aanwinsten. Opener en eerste single Glimmer met zangeres Emily Haines (Metric, Broken Social Science), dat tijdens de zogenaamde Chimera sessies werd opgenomen, is een speelse ballad. De zangeres is later te horen op de zwoele Chimera bonus track Stopwatch Hearts.

Bij de opnamen van het 2013 album Music Box Opera was de instrumentale versie van Aurora ingespeeld. Nu is er een vocale versie met de Zwitsers-Canadese zangeres Rykka. Slimme gitaarpartijen en percussie op een bedje van synths. Meeslepende zang, sterk nummer. Silence met de Canadese zangeres Sarah McLachlan ontbreekt niet. De W&W versus Jonas Stenberg remix is opgenomen. W&W is overigens het Nederlandse duo Willem van Hanegem (zoon van oud-voetballer Willem van Hanegem) en Ward van der Harst. Deze vocal trance bewerking met een eigen kop en staart rond de herkenbare basis in het middendeel werd alleen op W&W’s mix-album Mainstage Volume 1 in 2012 uitgebracht. Grote kans dus dat je ‘m nog niet kende. Ik vind ‘m niet geweldig.

De originele versie van Send me an Angel stond op Voice (An Acoustic Collection) uit 2010. De Amerikaanse Miranda Lee Richards hoor je nu in de dromerige Streets of Fandango remix. De Reely Chill Mix staat later op de compilatie.

Van de sessies voor Music Box Opera was ook Ray met Kristy Thirsk achter de microfoon blijven liggen. Mooie wisselzang tussen ijle galmen en de veel lagere melodielijn.

Van het Poem album uit 2000 was Daylight bedoeld als 3e single. Dat ging niet door. Een niet eerder uitgebrachte bewerking met Matthew Sweet vind je op deze verzamelaar. De Zwitserse zangeres Jaël hoor je op After All in de Revelation Mixshow by the Passengersz die alleen op promo singles was uitgebracht.

Leigh Nash (Sixpence None The Richer, Fauxliage en deze weken solo met een Pledgemusic crowd funding campagne voor een heus country album in de weer) hoor je in de wat onderkoelde Miami sound van Mr. Sam‘s The Space Between Us Remix Edit van Innocente.

De Jim Skreech drum ‘n bass remix edit van Underwater, ook van het Poem album, met de Australische Rani Kamal, dochter van Kamahl, was tot nu toe alleen in Groot-Brittannië verkocht. Hekkesluiter is de niet eerder uitgebrachte Teen Daze remi van Days Turn Into Nights met de Amerikaanse zanger Michael Logen. Een interessante aanvulling op je collectie Delerium albums!

  • Singer Sarah McLachlan Believes The World Would Be A Better Place If It Were Ruled By Women