30e Kennedymars Hilversum voor een 3e stempel als Kennedy Walker

Kennedywalker boekje bijgewerkt voor Kennedymars Hilversum 2015Voor de 30e keer organiseerde SV De Lange Afstand Tippelaars (SV De LAT) een Kennedymars vanuit Hilversum. Een rondgang zoals de Kennedymars in Hengelo, en dus anders dan het lussen wandelen, dat in maart in Klarenbeek en in mei in Zwolle wordt gedaan. Voor mij was dit de 3e Kennedymars, na Hengelo (2014) en Klarenbeek (2015). De start en finish was bij de Gooise Atletiek Club in het ArenaPark in Hilversum met voldoende gratis parkeervoorzieningen in de buurt. Lange rijen ‘s avonds voor de tafel met na-inschrijvingen. Het oude record van 238 deelnemers werd bijgesteld naar 250 deelnemers die allemaal om 22u graag op stap gingen.

Hilversum – Diemen (33,7km)

30e Kennedymars Hilversum SV De Lat Naarden-Vesting 2De eerste etappes liep ik weer samen op met Mari Smits, die zich ook ‘s avonds pas had ingeschreven. Na het doorsteken van het centrum van Hilversum, waar de zwoele avondlucht uitgaanspubliek op terrassen hield en ons wandelaars aanmoedigend, langs het Mediapark, over het fietspad langs de provinciale weg naar Bussum en Naarden. Opvallend dat in Naarden zelf ook na middernacht diverse bewoners buiten op straat stonden om ons succes te wensen. Ik was nog nooit in Naarden-Vesting geweest. Het Arsenaal van Jan des Bouvries, de versterkingen en natuurlijk de grote kerk en het verlichte stadhuis. Speciaal! De 1e rust was een wagenrust tussen de autodealers net buiten Naarden. Daarna het recreatieterrein Naarderbos, waar het vanwege een afsluiting van de A1 ‘s nachts behoorlijk druk was. Delen kwamen bekend voor van het Westerborkpad. De Noordpolderweg in plaats van een rondgang dichterbij het Muiderslot door het gras. Dan langs het Gooimeer met uitzicht op Almere Poort naar Muiden, waar een 2e rust was ingericht.

Na de verzorging in Muiden langs het IJmeer richting IJburg om daar een deel van mee te pakken. Uitgestorven of stil is het er nergenss. Via de 780 meter lange  Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Diemen, waar voorbij het station in het  gemeenschapshuis De Schakel in Diemen opnieuw gerust werd, en de sporttas beschikbaar was om schoenen te wisselen.

Diemen – Loenen (22,1km)

30e Kennedymars Hilversum SV De Lat langs Amsterdam-RijnkanaalVia wat bedrijventerreinen in Diemen de stad uit en over het fietspad van de provinciale weg langs de rivier de Gaasp naar Driemond. Met wat andere wandelaars hadden we dezelfde cadans in het lopen en genoeg tijd om grappen te maken over de nuttigen snacks in Loenen. Langzaam werd het licht, zodat de gang langs de Gein (Trekvogelpad nam dit stuk in omgekeerde richting). Volgens de ervaringsdeskundigen wachtte een bruggetje om de rivier over te steken binnen afzienbare tijd. Dat nam nog flink wat bochten in de rivier. De gang naar de volgende rustplaats in de schuur van de familie Van Wees aan het Amsterdam-Rijnkanaal kostte nog een gang over de lange Velterslaan. Bloeiend fluitekruid en de restanten van het Fort bij Nigtevecht was de afwisseling tussen de regenbuien en forse tegenwind door. Terwijl de een een tukje ging doen op een ligstoel, liet een ander zich door De LAT vrijwilliger ‘doctor pain’ ‘wakker’ masseren. Verzorging van De LAT op alle manieren uitstekend.

Nog 5 kilometers langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Passerende binnenvaart- en cruisschepen als afleiding. Via een trap de Loenerslootsebrug over het kanaal en aan de overzijde een eindje noordwaarts langs het kanaal om naar het 750-jarige Vreeland met z’n historische centrum te lopen. Ik was flink uitgelopen op Mari en de anderen, maar miste een pijl die achteraf gezien onder een geparkeerde auto verstopt zat. In Vreeland nog een extra ommetje gemaakt over de onverharde Kneuterdijk tot bij de volgende splitsing (Raadhuislaan) echt geen pijl stond. Terug en via het fietstunneltje de N201 onderdoor en langs de westoever van de Utrechtse Vecht richting Loenen…de andere wandelaars uit het groepje weer ontmoetend. Langs de molen ‘de Hoop’ en over de prachtige Dorpsstraat een welverdiende rust in cultureel centrum ‘t Web achter de oude kerk met zijn scheve toren. Ik wisselde er m’n wandelsokken.

Loenen – Hilversum (23km)

30e Kennedymars Hilversum SV De Lat Oudstrijder brug MolenWeer samen met Mari verder het centrum van Loenen door. Telefoonverkeer vanaf zijn thuisfront deden onze tempo’s zo verschillen, dat ik doorgelopen ben. Langs de Vecht de diverse buitenhuizen, de gevangenis en voormalige pupillenschool in Nieuwersluis en regelmatig kruisende wandelaars, fietsers en hardlopers. Het was duidelijk al wat later op de zaterdagochtend. In Breukelen leidde de route van de Vecht af, oostwaarts over de Laan van Gunterstein en de Scheendijk. Langs Fort Tienhoven om uiteindelijk bij Jachthaven Manten achter de 5e Loosdrechtse plas van een 4e verzorgingspost te genieten.

Vol goede moed ging het weer verder langs de plassen naar Tienhoven, tussen de bij Natuurmonumenten in beheer zijnde Tienhovense plassen langs molen ‘De Trouwe Wachter’. Alsmaar door over het fietspad langs het Tienhovense kanaal tot de 5e verzorgingspost op de Egelshoek, waar Peter Levink (actief De LAT lid en tegens organisator van de Kennedymars Hengelo) rode kaarten trekt (elke post moet een andere kleur kaart ingeleverd worden om volledigheidscontrole te kunnen doen).

Als cadeau de laatste kilometers tot Hilversum over onverharde bospaden en de heide naar het Laapersveld. Eind Gooi, en dan de bossen, waar we even moesten wennen aan de alternatieve bepijling met gele kaartjes aan de bomen. Collectieve verwarring, gelukkig ook genoeg hersenen om e.e.a. op te lossen en de goed weg te kiezen richting de heidevelden. Vandaar naar het sportpark aan de Arena. Grappen onderling over nog 5,5u hebben voor de laatste 100m. Waar Klarenbeek in 16u5m ging en Hengelo in 15u32m, was ik nu een klein uur eerder klaar in Hilversum. Felicitaties en een medaille rijker. Natuurlijk, de voeten zijn niet blarenvrij, en thuisgekomen na een uur in de auto strompelde ik wat rond 😉 Maar dat ziet er zondagmorgen na een extra lange slaap vast anders uit.


Foto’s, verslagen en reacties van andere deelnemers vind je op: