1-2-3-4 Anton Corbijn in Fotomuseum en Haagse School in Gemeentemuseum

Op 29 maart 2015 bezocht ik zelf het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar is een fototentoonstelling met werken van Anton Corbijn te zien.

Ik wilde die dag ook graag naar het Louwman Museum en liet het Fotomuseum, naast het Gemeentemuseum aan de Stadhouderslaan, waar de Anton Corbijn tentoonstelling 1-2-3-4 te zien is, schieten. Onze jongste dochter had ik zaterdag mee voor een nieuw bezoek aan de Hofstad. Van een wandeling door de binnenstad, Binnenhof, langs Paleis Noordeinde en de Hofvijver, samen ook naar twee musea. Corbijn in het Gemeentemuseum trok opnieuw veel bekijks. Toeval of niet, ook uitgever, schrijver en fotograaf Paul Abspoel blogde zaterdag over de tentoonstellingen.

Muzikanten in foto’s gevat

1-2-3-4 is een eenmalige terugblik op het fotografisch ouevre van Anton Corbijn. Hij selecteerde zelf uit zijn archief meer dan 300 foto’s van bands en artiesten voor het Fotomuseum in Den Haag. Van Nirvana, U2, Depeche Mode en Nick Cave tot Siouxsie Sioux, REM en The Rolling Stones.

Het Fotomuseum kostte niet heel veel tijd, de tentoonstelling is in één vleugel. Niettemin was het terecht druk voor de vele tientallen tentoongestelde foto’s van bands en artiesten. Een meisje van 11 heeft natuurlijk niets met namen als Tom Waits, Nick Cave en Depeche Mode. De handgeschreven bijschriften geven de foto’s extra’s. Getuigen van een indrukwekkend oeuvre.Tot en met 21 juni te zien.

Holland op z’n mooist geschilderd

Wolkenluchten om bij weg te dromen, weilanden die weemoed oproepen, koeien die kalmte uitstralen, de schilders van de Haagse School wisten ons landschap treffend vast te leggen. Ze schilderden in een tijd met toenemende waardering van de natuur in eigen land. Dat uitte zich in de oprichting van Natuurmonumenten in 1905. Die symbiose komt nu samen in de tentoonstelling Holland op z’n mooist, die met hulp van Natuurmonumenten tot stand kwam. Met 100 werken van Mesdag, Gabriël, Mauve en vele anderen. Realisme als gemene deler van landschappen, koeien, strandscènes, schaatsende landgenoten en scheepvaart. Kom kijken en ervaar Holland op z’n mooist!