Wandelen over het Hollands Kustpad van Santpoort naar Hillegom

Uitzicht vanaf Hazenberg Hollands KustpadMet een Kruidvat dagkaart voor de trein ga ik vandaag van Ommen via Amersfoort, Amsterdam Centraal naar Santpoort-Noord om een stuk van het LAW 5 Hollands Kustpad te wandelen. Het grootste deel van dit wandelpad gaat door de diverse duinlandschappen die we kennen aan de Noordzee. Brede duinenrijen, naaldbossen, nationale parken, waterwinning en open vlakten. De route van Hoek van Holland naar Den Oever is onderdeel van de Europese wandelroute E9, die loopt van Portugal naar Rusland. In mijn tienerjaren heb ik één keer in de Kennemerduinen gewandeld. En met de Tienertoer ging ik bij mooi zomerweer regelmatig naar Zandvoort aan Zee. Verder is er veel nieuw vandaag. Zo ook het traject tussen Haarlem en Santpoort-Noord.

Santpoort-Noord – Hazenberg (10 km)

Strandafgang Duin- en Kruidberg Hollands KustpadOnze vrienden Jorrit & Saskia trouwden in landgoed Duin en Kruidberg. Het kasteel zie ik deze zaterdag alleen van afstand. Vanaf het station Santpoort-Noord gaat het over de LF Noordzeeroute naar de entree van het Nationaal Park Zuid Kennemerland om direct het begrazingsgebied in te wandelen. Hoge duintop- pen, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren als het in 1960 gegraven Cremermeer en Vogelmeer, een tankgracht en restanten van militaire versterkingen. Onderweg zijn diverse hardlopers, fietsers en wandelaars actief. Bij de strandopgang Duin en Kruidberg het rulle zand in voor een eerste klim. Dan 1,5km over het strand naar de volgende opgang, Parnassia. Het waait stevig en begint al te miezeren. Terug in de duinen gaat het op en neer. Op de Hazenberg, 27m boven NAP, houd ik mijn eerste rust.

Hazenberg – Zandvoort (10 km)

Duinlust Hollands Kustpad 3De regen zet behoorlijk door. De route vanaf de Hazenberg langs het Vogelmeer door de Kennemerduinen leidt langs oorlogsmonumenten naar recreatieplas ‘t Wed. Onverwacht kruis ik dominee Ad van Nieuwpoort met zijn gezin, net te laat om zijn ‘bekende’ gezicht direct goed te plaatsen. In november 2014 op het Landelijk Missionair Festival deelde Ad zijn ervaringen met bijbellezingen in Bloemendaal en activiteiten op de Amsterdamse Zuidas.


De markeringen op dit stuk LAW zijn gebrekkig. Met behulp van het kaartje in de routegids baan ik me een weg naar de uitgang bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park aan de rand van Overveen. Even langs de Zeeweg, om het gemeentehuis heen parallel aan de spoorlijn tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. Bij de Prins Bernhard Brug fotografeer ik de façade. Bij de Zandwaaier gaat het weer de natuur in, tussen het natuurreservaat Middenduin en het Brouwerskolkpark door, langs het water met links fraaie huizen en rechts hoge duinruggen. Aan de andere kant wacht landgoed Duinlust en weer een stukje langs een doorgaande weg. Bij restaurant Kraantje Lek rechts een klimduin op, om over het Visserspad weer naar het westen te lopen parallel aan het spoor naar Zandvoort. Bij een uitzichtpunt, waar verrassend weinig te zien valt, is mijn 2e rust. De kleren zijn weer droog gewaaid.

Zandvoort – Amsterdamse Waterleidingduinen – Panneland (10 km)

Ree in Amsterdamse Waterleidingduinen Hollands Kustpad 1Weg van het spoor, over verharde fietspaden om het Boogkanaal heen naar Nieuw Unicum en Bentveld. Om door de Amsterdamse waterleidingduinen te mogen wandelen moet een ticket voor €1,50 gekocht worden. Voor het beheer en onderhoud van de wegen en de hekwerken door Waternet om het vele aanwezige wild ‘binnen’ te houden, kan ik me er wat bij voorstellen. Kilometers slingeren door bossen, duinen, langs en over zoetwaterkanalen, waterputten en -zuiveringen. Bij de eerste reeën nog verbazing en een fotocamera, verderop zijn de groepen grazende dieren al zo normaal, dat ze net als andere wandelaars, hardlopers en schapen bij het leven in de Amsterdamse waterleidingduinen horen. In het zogenaamde Panneland, opener vlakte een 3e rust.

Panneland – Hillegom  (10 km)

station HillegomNieuwe regenbuien melden zich, zwaarder en langduriger. Ze drukken de pret in de laatste 10 km wandelen door het wat eentonige open landschap. Bij het Paardenkerkhof verlaat ik de Amsterdamse Waterduinen om over het fietspad aan de N442 via De Zilk langs bollenvelden, bloemenverkopers, het bollen postorderbedrijf Bakker naar Hillegom te wandelen. De spoorlijn is een handig oriëntatiepunt. Alleen mag ik voorbij de spoorwegovergang nog een kilometer noordwaarts over de Parallelweg om bij het station te komen. Verregend zoek ik beschutting op het perron. Overdekte en dichte wachtruimtes zijn er op onbemande stations zelden meer, ook in Hillegom niet.


Na 20min wachten eindelijk wat warmte in de trein naar Leiden Centraal. Dan naar Utrecht Centraal en door met de intercity naar Zwolle en de Vechtdallijn naar Ommen.