Rij-impressie BMW 218d Active Tourer

Proefrit BMW 218i 2Op de short list voor een nieuwe leasewagen staat ook de BMW 216d (F45) 85kW Corp.Lease Ed. Model Sport Active Tourer. 20% bijtelling op een zuinige diesel. Van buiten en binnen mooi om te zien en op het oog passend bij wat ik zoek. Zaterdag 18 april had ik een proefrit afgesproken bij Dusseldorp aan het Molenland in Zwolle. Om in te rijden was een 218d automaat beschikbaar. Aan de voorzijde nog herkenbaar BMW, van opzij een heuse MPV. De verkoper nam ruim de tijd voor mij en dochter om de wagen uit te leggen.

Proefrit BMW 218i 1De Sport uitvoering heeft voorin goed bij de rug aansluitende stoelen. Zitvlak is standaard al prima. De hoeveelheid knoppen rond het stuur en aan het dashboard vallen op, zeker in vergelijking met de Seat Altea XL die ik nu rijd of de Toyota Prius hiervoor. De automaat rijdt soepel, de dieselmotor weet van optrekken. Achterin kunnen we met z’n drieën zitten, ook belangrijk. Ruimte voor de knieën houdt niet over, maar geen storend duw in de rug van de bestuurder.


Proefrit BMW 218i 4Navigatie en de ConnectedDrive hebben we getest. Van Google search (bij stilstand), voorgelezen weerberichten tot het tekenen met je vinger op de joystick. Internetradio miste ik als optie. Terug in de showroom kregen we nog wat mogelijkheden te horen als het automatisch uitbellen naar de alarmcentrale bij ongevallen, voorgelezen krijgen en kunnen beantwoorden van email. Navigatiemogelijkheden zijn uitgebreid, schermweergave is naar wens full screen of in split screen modus. Bij afslagen wordt ook de straatnaam genoemd. Turn by turn navigatie, snelheid en drive mode in het head-up display is rustgevend en scheelt een schuine blik naar het display.

Als je van dromen houdt, kun je met onderstaande video indommelen. Het interieur wordt stap voor stap geshowd.

Proefrit BMW 218i 3Zoals gezegd achterin zitten is OK, het panoramadak loopt over de hele lengte, is te openen en van een zonwerend scherm te voorzien, allemaal met een druk op de knop. Terug in de showroom goede uitleg bij de persoonlijke (online) configuratie van een model naar keuze. Diverse apps / diensten van ConnectedDrive komen vanaf medio 2015 beschikbaar. Ook goed om het aanvankelijk model Luxury van Sport te onderscheiden. Waar de eerstgenoemde zich in afwerking onderscheidt, heeft de tweede de al aangehaalde sportstoelen voor bestuurder en voorpassagier. Het samen configureren met uitleg over zin en onzin is nuttig en plezierig. Offerte werd meegegeven op papier en direct per email toegestuurd. De wagen en firma Dusseldorp maakten een goede indruk.
Proefrit BMW 218i 6