Mind in a Box – Memories

      1 Comment on Mind in a Box – Memories

mindboxmemoriesMemories, het 6e studioalbum van de Oostenrijkse synthpop band Mind.in.a.box, heeft er al weer heel wat speelbeurten opzitten. Ooit heb ik Revelations op de kop getikt als kennismaking. Singer/songwriter Stefan Poss was de laatste 3 jaar druk met zijn side-project THYX, maar heeft tijd vrijgemaakt voor zijn maat Markus Hadwiger om samen een nieuw conceptalbum in elkaar te zetten. Memories werd beïnvloed door Blade Runner en A Scanner Darkly. Melancholisch en toch niet hopeloos. Zo zingt Poiss in Unforgiving World “deep down inside me, I have this little piece of hope. that someday I’ll find my place, in this unforgiving world.” Opener Travel Guide en afsluiter 5nchr0ni7e zijn uitgesproken verhalen om je mee op filmische reis te nemen langs de 5 stages of grief. Relatief lange, uitgesponnen thema’s. Face It met slechts 3:06 is de enige uitzondering.

In het met gitaren aangevulde Silent Pain: “Suddenly I feel a pain, my mind still struggling to resist. Suddenly I can remember, it hits me hard, it’s all coming back.” Instrumentatie is bijbehorend donker. Zangpartijen gaan geregeld door een vocoder. Zo klinkt Stefan in I Knew eerder een vrouw dan zichzelf. De sound zit dan ook dichter tegen industrial en EBM dan retro synthpop of meer tegen – zoals de eerste drie Mind.in.a.box albums – trance aanzittende electronica aan. Van de als Synchronize uitgebrachte single, de vele lagen synthesizer patterns zijn indrukwekkend, werd ook een videoclip gemaakt.

Na het ruimtelijk klinkende, mid-tempo Bad Dreams, het ook met videoclip voorziene Timelessness, het met 80’s synths gedramatiseerde Face It en het met spraakzang gevulde Up There leidt naar een toegankelijker track, Pedro. Shake-Up slaat deur weer dicht. Geen lichte snack, wel een eigenzinnige soundtrack en thematiek!