3e Driehoektocht rond Deventer wandelen

Bloesem tegen donkere wolken op 3e Driehoektocht Deventer aan ZutphensewegDe wandelvereniging Deventer organiseerde vandaag voor de 3e maal de Driehoektocht vanaf speeltuin De Driehoek aan de Rielerweg. Parkeren mocht op het terrein van Go Ahead Eagles aan de Vetkampstraat. Zo kom je ook als geboren en getogen Deventenaar nog eens ergens. Zonder gekheid ben ik nog niet eerder in of bij het stadion geweest. Weer wat van m’n bucket list ūüėČ

De weersverwachting was natuurlijk verre van optimaal, zeker na zo’n schitterende lenteweek. Het kon enkele tientallen belangstellenden voor de langere afstanden¬†v√≥√≥r 8u niet boeien. Poncho of regenjas aan en gaan. Langs de Rielerweg en het Doctor Fadrhoncpark en dan oversteken om onbehandeld en in alle vrijheid over het terrein van de psychiatrische inrichting De Brinkgreven, tegenwoordig een onderdeel van Dimence, te wandelen. Ook dit terrein kan van de bucket list, ik was er niet niet eerder geweest.

Aan de noordkant Schalkhaar met de villa’s rond Park Braband. Bij de gelijknamige tennisclub gaat het even mis. Een laag op een paaltje aangebrachte pijl zag ik met een aantal andere wandelaars over het hoofd. Een stuk Hagenvoorderdijk als extraatje. Over het Mensinkdijkje Schalkhaar doorgestoken kwamen we aan de achterzijde van het nieuwe Deventer ZIekenhuis. Uitzicht Rielerenk achter Deventer ZiekenhuisAan de voorkant kleurrijk, zo mocht ik vorig jaar bij de geboorte van m’n nicht Feline Zondag ontdekken, aan de achterkant grijs, hoewel de vleugels op poten staan en fraai verwerkt zijn in het licht glooiende landschap. Om de Douwelerkolk, een stuk dat ik 30 december 2013¬†met Klazien en Mari Smits ook heb gelopen. Door de nieuwe spoortunnel naar de Wielingenstraat om nog een stuk Rivierenwijk mee te pakken. Dan een voor wandelaars minder interessant stuk over de Holterweg, Runshopping Centre De Snippeling en het bedrijventerrein Kloosterlanden. Bij de Schipbeek oefenen honden (of hun baasjes) kunsten. Voormalige landbouwgronden tussen de Dortherbeek, Molbergsteeg en de A1, net nog een puntje Overijssel en dus gemeente Deventer, wordt hier voorbereid tot A1 Bedrijvenpark (zichtlocatie, de wereld aan je voeten, dat soort jargon). ¬†Iets verderop aan de Waterdijk, net in Overijssel, was bij een boerderij de rustplaats ingericht. Voor de 40km lopers pas na 13,5 en opnieuw bij 28,5km, een wat ongebruikelijke indeling.


Villa Wentholtweg Gorssel 1De Waterdijk voerde naar de N348 met daarachter een boeiend stuk om te wandelen: de Kletterstraat en Weersdweg. Rivierduinen met grote kudden blij-dat-ik-naar-buiten-mag-koeien, boten die in de IJssel voorbijvaren en ooievaars op nest. Dan weer saai langs het asfalt-fietspad naar Gorssel. De onverharde Voortseweg, Huzarenlaan en Dommerholtsweg maakten dat weer goed. Terug langs de provinciale weg en dan de Hassinklaan, Reelaan, Wentholtweg, Holleweg en Oude Larenseweg. Van villa naar villa om uiteindelijk terug op de es bij de Hassinklaan ditmaal rechtsaf te gaan, langs SV Epse, het dorp Epse door, langs het nieuwbouwproject Waterdijk weer naar de rust aan de klinkers op de (oude) Waterdijk.

Uitzicht langs Overijssels Kanaal bij ColmschateTerug over het A1 bedrijvenpark, de spoorlijn en snelweg onderdoor. Waar ik op √©√©n na alle 40km wandelaars had ingehaald, kom ik nu wandelaars op de kortere afstanden achterop. Parallel aan de N348 door de wijk Roessink, de N344 over, ook bekend van de al genoemde tocht met Klazien en Mari. ¬†Het Vliegend Hert, in het verleden een drukke rondweg rond Groot Douwel en Blauwenoord, is nu zo verkeersluw, dat ook wandelnetwerk markeringen de verkeersweg volgen. Een stoep ontbreekt, maar dat hindert niet. Langs het Overijssels Kanaal, weer terug naar Schalkhaar voor een extra lus. Weer bij de Douwelerkolk aangekomen de Nico Bolkesteinlaan volgend naar de Rielerweg. De eerste 10km waren goed voor totaal doorweekt te raken, de rest van de wandeling was het amper droog, een variatie van miezerregen en echte buien, zonder echt zeiknat te regenen. Afgezien van de stukken over industrieterrein en naar verhouding veel asfalt, was het weer afwisselend en goed voor diverse voor mij onbekende plekken in en rond m’n geboortestad. Complimenten aan de vrijwilligers van de Wandelvereniging Deventer.

Terwijl de trouwe fans hun XXL size Go Ahead Eagles vlaggen alweer staan uit te proberen op het parkeerterrein, rijd ik voldaan weg bij de Adelaarshorst, ruim op tijd voor andere sportliefhebbers de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht komen bijwonen.